Sağ veya Sol Koltuk Altı Ağrısı Neden Olur? 7 Önemli Neden
Koltuk altı ağrısı
Eğer sağ, sol veya her ikisinde de koltuk altı ağrısı yaşıyorsanız, bunun nedeni tıraş etmeden kaynaklanan cilt tahrişinden, koltuk altı lenf bezi şişmesinden, kas gerginliğinden veya meme kanseri gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.
Koltuk altı ağrısının bazı nedenleri ciddi değilken ve çeşitli önlemlerle iyileşirken, bazen ise altta yatan daha ciddi tıbbi durumların işareti olabilir. Bu yüzden, koltuk altı bölgesinde hissettiğiniz ağrının nedenlerini ve bu ağrıya eşlik edebilecek semptomlara dikkat etmek gerekir.
Koltuk altı ağrısına eşlik edebilecek belirtiler nelerdir?
Koltuk altında hissettiğiniz ağrının nedenine bağlı olarak yaşadığınız semptomlar oldukça farklı olabilir. Örneğin, çeşitli enfeksiyonların ve cilt sorunlarının neden olduğu koltuk altı ağrısı, belirgin kızarıklara veya renk değişimlerine neden olacaktır.
Lenf bezlerinden kaynaklanan ağrılarda ise, koltuk altında ağrılı beze fark etmeniz mümkündür.
Meme kanserinden kaynaklanan koltuk altı ağrısında ise, memenizde şekil ve boyut açısından değişiklikler fark edebilirsiniz.
Koltuk altı ağrısı neden olur?
1. Kas gerginliği
Aşırı kullandığınızdan dolayı veya herhangi bir yaralanmadan kaynaklı ağrı yapabilecek birkaç göğüs ve kol kası vardır. Bu kaslardan herhangi biri çeşitli nedenlerden dolayı zarar görürse, gerilirse veya yorulursa sol veya sağ koltuk altı ağrısı meydana gelebilir.
Örneğin; göğüs veya üst kol kaslarından biri gerilirse, burkulursa veya iltihaplanırsa, koltuk altınızda ağrı hissedebilirsiniz. Bazen ise beysbol ve tenis gibi çeşitli sporlarda koltuk altında hissettiğiniz ağrıyı tetikleyebilir.
Yapılması gerekenler:
Kas gerilmesine bağlı koltukaltı ağrısını gidermenin en kolay yolu, etkilenen bölgeye günde birkaç defa buz uygulamaktır. Ağrıyan koltuk altınıza buz koymak ağrınızı dindirebilir ve sizi rahatlatabilir. Ek olarak, ağrınızı dindirmeniz için eczacınıza danışarak reçetesiz alınabilen ağrı kesiciler de kullanabilirsiniz. Eğer bunlara rağmen ağrınız geçmiyorsa, doktorunuza görünmeniz gerekir.
2. Koltuk altı lenf bezi şişmesi
Koltuk altı lenf bezi şişmesi, genellikle koltuk altı bölgesine yakın bir enfeksiyon veya iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkar ve koltuk altında ağrılı şişlik yapabilir. Lenf bezi şişmesi, koltuk altında ağrılı beze olarak göze çarpabilir.
Aslında lenf bezleri, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve mikroplara saldırarak ve onları yok ederek enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Ancak çeşitli sorunlar, lenf bezlerinde şişmeye neden olarak koltuk altında ağrılı beze olarak ortaya çıkabilir.
Yapılması gerekenler:
Yeteri kadar dinlenmek ve yeteri kadar su içmek genellikle şişmiş lenf bezlerinin kendiliğinden iyileşmesine katkıda bulunur. Lenf bezleri mikrop kapmışsa eğer, uygun antibiyotik veya antiviral tedavisi almak için doktorunuza muayene olmanız gerekir. Lenf bezi şişmesi daha ciddi nedenlerden kaynaklanıyorsa eğer, doktorunuz buna göre tedaviyi belirleyecektir.
3. Cilt sorunları
Çeşitli cilt sorunları da sol veya sağ koltuk altı ağrısına neden olabilir. Örneğin, koltuk altı kıllarınızı tıraş ettiğinizde veya ağda yaptığınızda koltuk altınızı tahriş edebilirsiniz. Bazı deodorantlar ve çamaşır deterjanları da alerjik reaksiyonu tetikleyerek ağrı yapabilir. Bu yüzden, koltuk altınızda hissettiğiniz ağrıyla beraber başka cilt sorunlarınız varsa, bir cildiye uzmanına görünmeniz önemlidir.
Yapılması gerekenler:
Cilt sorunları için tedavi nedene göre değişiklik gösterir. Örneğin, alerji kaynaklı cilt sorunları için çeşitli anti alerji ilaçları almanız gerekebilir. Bazı cilt sorunlarında ise, krem veya merhem tarzı şeyler kullanmanız gerekebilir. Cilt sorunları için hangi tedaviye veya ilaca ihtiyacınız olduğunu, sorunu tetikleyen şeye bağlı olarak doktorunuz belirleyecektir.
4. Köpek memesi hastalığı
Tıbbi adı hipradenitis suppurativa olan köpek memesi hastalığı, ter bezlerindeki iltihabın neden olduğu bir hastalıktır. Köpek memesi hastalığının etkilediği bölgeler arasında kasık, koltuk altı, anüs ve kalça gibi terlemeye müsait bölgelerdir.
Köpek memesi hastalığının belirtileri arasında kaşıntı, yanma hissi, şişme ve cildin sertleşmesi sayılabilir. Hastalık koltuk altını etkilemişse eğer koltuk altı ağrısı veya koltuk altında ağrılı şişlik gözlemleyebilirsiniz.
Yapılması gerekenler:
Köpek memesi hastalığı, etkilenen bölgeye antibiyotik kremler sürerek ve kortikosteroid enjeksiyonları ile tedavi edilir. Tedavi için bazı kadınlarda hormon üretimini kontrol eden ilaçlar da gerekebilir. Daha ciddi vakalarda ise, sorunlu ter bezlerini çıkarmak için ameliyat gerekebilir.
5. Periferik arter hastalığı
Periferik arter hastalığı, kol ve bacaklardaki küçük arterlerin (atar damarların) daralmasıdır. Periferik arter hastalığından mustaripseniz eğer, uzuvlarınıza ve kaslarınıza oksijen açısından yetersiz kan gidiyor demektir. Bu durumda oksijensiz kanın gittiği yerlerde ağrı oluşabilir. Sağ veya sol kolunuzda periferik arter hastalığı varsa, koltuk altınızda ağrı hissetmeniz olasıdır.
Yapılması gerekenler:
Periferik arter hastalığının tedavisi, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, ilaç tedavisi ve bazen de ameliyatla yapılır. Tedavinin amacı felç ve kalp krizi gibi çeşitli tıbbi sorunların önüne geçmek, yaşam kalitesini artırmak ve potansiyel komplikasyonları önlemektir. Alacağınız tedavi, semptomlarınıza, risk faktörlerinize ve muayene sonuçlarınıza göre belirlenecektir.
6. Lenf kanseri
Lenfoma olarak da bilinen lenf kanseri, bağışıklık sisteminizin hücreleri olan lenfositlerin kontrolsüz bir şekilde büyümesidir. Lenf kanseri genellikle koltuk altında, boyunda ve kasık gibi yerlerde oluşur. Lenf kanserinin belirtileri arasında ağrı, ateş, halsizlik ve şişlik vardır. Lenf kanseriniz varsa, koltuk altında ağrılı beze de fark edebilirsiniz.
Yapılması gerekenler:
Lenf kanserinin tedavisi, kanserin tipine, evresine ve hangi bölgede bulunduğuna bağlı olarak değişir. Lenf kanserinin genel tedavileri arasında kemoterapi, radyasyon tedavisi veya kemik iliği nakli vardır. Her kanser türünde olduğu gibi, lenf kanserinde de erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.
7. Meme kanseri
Meme kanseri, erken dönemlerde genellikle herhangi bir ağrıya neden olmaz. Bu yüzden dolayı kolunuzun altında veya göğsünüzde ağrı, yumru veya beze hissederseniz, doktorunuza görünmeniz önerilir.
Hissettiğiniz bu kitle her zaman kanser olmayabilir, örneğin kanserli olmayan bir tümör olabilir. Kanserli olmayan bir tümör endişelenecek bir durum değildir. Ancak yine de bu tür bir şey gözünüze çarparsa, tedbir amaçlı doktora görünmeniz iyi bir fikirdir.
Yapılması gerekenler:
Meme kanserinin tedavisi, türüne ve evresine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Meme kanseri tedavisinde en önemli şey, erken tanı ve erken tedavidir. Bu yüzden, düzenli olarak test yaptırmak ve herhangi bir şüphe durumunda doktorunuza muayene olmayı aksatmamanız önemlidir.
Stres ve koltuk altı ağrısı
Stres, koltuk altı ağrısı da dahil olmak üzere vücudumuzun çeşitli bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Yapılan birçok bilimsel çalışmalar, stres hormonu olan kortizolün ağrı ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.
Örneğin, 16 kişiyle yapılan bir çalışmada, kronik ağrısı olan insanların daha yüksek kortizol seviyelerine sahip olduğunu bulmuştur. Bu ve diğer bilimsel çalışmalar göstermektedir ki; stres, koltuk altı ağrısı, sırt ağrısı ve başka pek çok ağrı ile ilişkili olabilir.
Koltuk altı ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?
- Kas gerginliğinden kaynaklanan koltuk altı ağrısı için, birkaç gün dinlendikten sonra geçmiyorsa veya başka semptomlarınız da varsa doktora gitmeniz gerekir.
- Koltuk altı haricinde de vücudunuzun farklı yerlerinde aynı semptomlar varsa, doktora gitmeniz gerekir.
- Lenf bezi şişmesinden şüpheleniyorsanız ve ateşiniz varsa, bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve doktorunuz tarafından uygun şekilde tedavi edilmesi gerekir.
- Her şeye rağmen koltuk altınızdaki ağrı geçmiyorsa ve şişlik ve kızarıklık gibi semptomlarınız varsa, vakit kaybetmeden doktora gitmeniz önerilir.
Koltuk altı ağrısı için hangi doktora gidilir?
Koltuk altı ağrısı için gitmeniz gereken ilk doktor aile hekiminiz olmalıdır. Aile hekiminiz lenf bezi sorunlarından şüpheleniyorsa hematoloğa, kanserden şüpheleniyorsa meme kanseri uzmanına ve çeşitli cilt sorunlarından şüpheleniyorsa sizi bir dermatoloğa yönlendirecektir.
Koltuk altı ağrısının nedeni nasıl belirlenir?
Koltuk altındaki ağrınızın nedenini belirlemek için doktorunuz size yaşadığınız semptomları soracak ve ardından fizik muayene yapacaktır. Ağrının ne zaman ve ne şekilde başladığını da bilmek isteyecektir.
Tanı konusunda emin olmak için boğazınızı, kulaklarınızı ve cildinizi de inceleyebilir. Lenf bezi sorunları ve meme kanseri şüphesi varsa, kan testi gerekebilir veya biyopsi için sizden bir doku örneği alabilir.
Bunların haricinde farklı teşhis prosedürleri de gerekebilir.
Koltuk altı ağrısı nasıl geçer?
Koltuk altı ağrınız kas gerginliğinden kaynaklanıyorsa, ağrıyan bölgeye buz uygulayarak, biraz dinlenerek ve küçük egzersizler yaparak kendinizi tedavi edebilirsiniz.
Çeşitli cilt sorunlarının tedavileri için doktorunuzun antibiyotik veya antiviral ilaçlar reçete etmesi gerekebilir.
Koltuk altı ağrınız şiddetliyse eğer, doktorunuzun ağrının geçmesi için bölgeyi uyuşturan merhemler ve kremler reçete edebilir.
Koltuk altı lenf bezi şişmesinin tedavisi ise nedene bağlı olarak değişecektir. Lenf beziniz mikrop kapmışsa eğer, enfeksiyonun neden kaynaklandığına bağlı olarak antibiyotik veya antiviral ilaçlar almanız gerekebilir.
Meme kanserinden kaynaklanan koltuk altı ağrısı için ise, kanser tedavi almanız gerekecektir. Kanser tedavisinin nasıl olacağı, kanserin evresine ve vücudunuzu nasıl etkilediğine bağlı olarak değişecektir.
Not: Hangi tedavinin sizin için uygun olduğunu doktorunuz belirleyecektir.
Koltuk altı ağrısıyla ilgili video
Sonuç olarak
- Cilt sorunları ve kas gerginliği gibi koltuk altı ağrısına neden olabilen birçok durum yönetilebilirdir ve genellikle geçicidir.
- Ancak bazen ağrıyı birkaç gün veya birkaç hafta hissedebilirsiniz.
- Lenf kanseri veya meme kanseri gibi bazı nedenler ise, daha ciddidir ve önlem alınmazsa yaşamı tehdit edici olabilirler.
- Bu gibi durumlarda en önemli şey, erken tanı ve tedavi almaktır, çünkü bu gibi ciddi sorunlar ne kadar erken fark edilirse, tedavi şansı da o kadar artacaktır.