Kalsiyum Karbonat (CaCO3) Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Kalsiyum karbonat formülü: CaCo3
Kalsiyum karbonat nedir?
Kalsiyum karbonat vücuda kalsiyumu geri kazandırmak aynı zamanda bu minerale ihtiyacı olan hastalıkların tedavisinde kullanılan farklı dozlarda uygulanabilen bir kimyasal birleşiktir. Halk arasında kireç taşı olarak da bilinir. Bu kimyasal bileşik, özellikle mide asidini azaltmak için kullanılan ilaçların içerisinde bulunmaktadır.
Her vaka için kullanılan doz miktarı ve tedavi süresi farklı olabilir ve her zaman doktor tarafından uygulanmalıdır.
Kalsiyum karbonat ne için kullanılır?
Kalsiyum karbonat aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:
1- Hastalıkların tedavisine yardımcı olur
Bu etkin maddeyi içeren ilaçlar, paratiroid hormon düşüklüğüne (hipoparatiroidizm) bağlı hipokalsemi, psödohipoparatiroidizm (baskın olarak aktarılan nadir bir genetik bozukluk) ve D vitamini eksikliği gibi kalsiyum eksikliğinin yarattığı durumlarının tedavisinde kullanılabilir.
Ayrıca hiperfosfateminin (kanda fosforun yüksek olması) düzeltilmesine, raşitizm (çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı olarak çıkan kemik hastalığı), postmenopozal ve senil osteoporoz (Kadınlarda menopoz sonrası östrojen hormonunun azalmasıyla karakterize kemik kaybı, ancak senil osteoporozda D vitamini eksikliği ön planda olup, yaşa bağlı olarak gelişir.) sekonder osteomalazi (ikincil kemik yumuşaması) gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaktadır.
2- Vücuttaki kalsiyumu geri yükler
Bu kimyasal bileşiği içeren ilaçlar; hamile olan ve emziren kadınlarda veya büyümekte olan çocukların kalsiyum gereksinimlerinin arttığı durumlarda da kullanılabilir.
3- Anti-asittir
Bu etkin maddeyi içeren ilaçlar ayrıca; mide ekşimesi, zayıf sindirim veya gastroözofageal reflü (GÖRH) durumlarında midede antiasit olarak kullanılır. Bu durumlarda, yan etkilerinden biri kabızlık olduğundan, bu etkisine karşı koyan başka bir magnezyum bazlı antiasit ile kullanılabilir.
Kalsiyum karbonat nasıl kullanılır?
Tedavinin süresi ve uygulanacak doz miktarı, tedavi edilecek soruna bağlıdır ve her zaman doktor tarafından belirlenmelidir.
Genellikle hiperfosfateminin düzeltilmesi için önerilen doz, bölünmüş doz miktarları halinde olup, yemeklerle birlikte alınan günde 5 ila 13 kapsüle karşılık gelen 5 ila 13 gramdır.
Hipokalseminin düzeltilmesi için önerilen doz, başlangıçta günde 3 kez, 2 ila 5 kapsüle karşılık gelen 2.5 ila 5 gramdır ve daha sonra doz miktarı, günde 3 kez alınan 1 ila 3 kapsüle düşürülmelidir.
D vitamini eksikliğine bağlı osteomalazide, diğer tedavilerle birlikte yüksek dozlarda kalsiyum gerekir. Önerilen günlük doz, bölünmüş dozlarda 4 g kalsiyum karbonata karşılık gelen yaklaşık 4 kapsül olmalıdır. Osteoporozda ise günde 2 ila 3 kez, 1 ila 2 kapsül alımı önerilmektedir.
Bir antiasit olarak kullanıldığında, dozlar çok daha düşüktür. Genellikle önerilen doz, gerektiğinde yemeklerle birlikte yaklaşık 100 ila 500 mg arasında değişebilen 1 ila 2 pastil veya granüldür. Bu durumlarda kalsiyum karbonat her zaman diğer antiasitler ile ilişkili olarak kullanılır.
Serum fosfor seviyesini kontrol etmek için reçete edilen kalsiyum karbonat dozu kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Kalsiyum karbonatı kimler kullanmamalıdır?
Bu etkin maddeyi içeren ilaçlar, hiperkalsemi, kalsiyum taşlı hiperkalsiüri ve doku kalsifikasyonu (kemikte biriken minerallerin yumuşak dokuda birikmesi) olan kişilerde kullanılmaz. Ayrıca ilaca veya formülde bulunan herhangi bir bileşene karşı aşırı duyarlılığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
Kalsiyum karbonatın yan etkileri nelerdir?
Kalsiyum karbonat içeren ilaçların kullanımıyla ortaya çıkabilecek en yaygın yan etkiler arasında; kabızlık, gaz, mide bulantısı, gastrointestinal tahriş yer alır. Ayrıca kanda ve idrarda kalsiyum artışı da olabilir.