Ortopedi ve Travmatoloji

Alt Bacak Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Alt bacak ağrısı: Belirtiler

Günlük yaşam aktivitelerinin çoğu için bacaklarımıza ihtiyaç duyarız ve çoğunlukla onları hafife alırız. Özellikle bacak ve baldırlarımızın ne kadar önemli olduğunu alt bacak ağrısı çekene kadar anlamayabiliriz. Alt bacak bizi ayakta tutmak için çok önemlidir ve birçok yapıdan oluşur.

Alt bacak; kaslar, kemikler, tendonlar, bağlar, eklemler, kan damarları ve sinirlerden oluşur. Bu yapılardan herhangi birinin hasar görmesi veya tahriş olması sonucunda alt bacak ağrısı ortaya çıkabilir. Ağrı bazen bacaklarda ağrı ve sızlama olarak hissedilirken, bazen de alt bacak arkası ağrısı olarak hissedilebilir.

Ağrı, vücudun size bir şeylerin yanlış olduğunu ve iyileşmesi gerektiğini söyleme şekli olduğundan, “onunla savaşmak” yerine bu acıya dikkat etmek ve nedeni tedavi etmek akıllıca olacaktır.

Alt bacak ağrısı, aşağıdaki yaygın semptomlarla ilişkili olabilir:

  • Yürümede zorluk
  • Bacak hareketi sırasında ağrı
  • Eklemlerin veya bacağın şişmesi
  • Bacakta şekil bozukluğu
  • Bacaklarda renk değişikliği

Alt bacak ağrısı: Nedenler

Çoğunlukla, alt bacak ağrısı, spordan veya günlük yaşamdan kaynaklanabilecek her türlü zorlanma, burkulma, yırtılma veya diğer hasarlardan kaynaklanan kas-iskelet sistemi yaralanmalarından kaynaklanır.

Bir futbol golü atarak veya ağır kutuyu taşıyarak, etrafta dolaşmaya ihtiyaç duyduğumuz her an bacaklarımızı kullandığımız için bu tür yaralanmalar kaçınılmazdır. Bu aşınma ve yıpranma yaralanmalarının çoğu oldukça küçük olsa da alt bacak ağrısının bazı nedenleri acil tedavi gerektirebilir.

1. Kas-iskelet sistemi nedenleri

Alt bacak ağrısının kas-iskelet sistemi ile ilgili nedenleri arasında aşağıdakiler olabilir:

  • Gerilmeler ve burkulmalar
    Aşırı kullanım veya akut yaralanma, alt bacak kaslarının, tendonlarının veya bağlarının yırtılmasına neden olabilir. Böyle bir durumda alt bacakların kullanımı ağrıya neden olur.
  • Eklem hasarı
    Alt bacağın eklemlerinde yıllarca süren yıpranma veya akut yaralanma, artrit adı verilen eklemlerin iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Kırık
    Alt bacağın akut travması tibia, fibula veya diğer kemiklerin kırılmasına neden olabilir.
  • Aşırı kullanım
    Merdiven çıkarken ayağınızı yere sert vuruyorsanız veya yaptığınız koşu miktarını aniden artırdıysanız, kaslarınız gerilebilir, ağrıyabilir ve kullanım sırasında hafif ila orta derecede ağrıya neden olabilir.

2. Vasküler nedenler

Alt bacak ağrısının damar sistemi ile ilgili nedenleri aşağıdakileri içerir:

  • Pıhtı
    Bazı insanlar, özellikle uzun süre hareketsiz kaldıklarında, alt bacaklarda kan pıhtıları oluşturmaya yatkındır. Bu pıhtılar etkilenen bacağın ağrımasına ve şişmesine neden olabilir.
  • Vasküler hastalık
    Egzersiz esnasında veya geceleri alt bacaklarınızda ağrı veya kramp hissediyorsanız, damar hastalığınız olabilir. Bu en sık sigara içenlerde ve şeker hastalarında görülür.

3. Metabolik nedenler

Alt bacak ağrısının metabolizma ile ilgili nedenler aşağıdakileri içerebilir.

  • Elektrolit dengesizliği
    Dehidrasyon (susuzluk) ve bunun sonucunda ortaya çıkan elektrolit dengesizliği, özellikle potasyum seviyeniz düşükse alt bacağın çeşitli bölgelerinde ağrıya ve kramplara neden olabilir.
  • Kalıtsal
    Nadir görülen bazı genetik bozukluklar, kaslarda ağrılı kramplara neden olabilir.

4. Enfeksiyona bağlı nedenler

Alt bacak ağrısının enfeksiyona bağlı nedenleri arasında aşağıdakiler olabilir:

  1. Doku enfeksiyonu
    Alt bacağın derisinin veya yumuşak dokularının enfeksiyonu, genellikle dokunma ile tetiklenen bölgesel ağrıya neden olabilir.
  2. Diğer enfeksiyonlar
    Diz, ayak bileği, ayak parmağı veya eklemlerde oluşan enfeksiyonlar da alt bacak bölgesinde ağrıya neden olabilir.

5. Otoimmün nedenler

Otoimmün hastalık demek, bağışıklık sistemimizin yanlışlıkla sağlıklı dokulara saldırmasıdır. Bazı otoimmün hastalıklar, (multipl skleroz gibi) alt bacakların eklemlerini etkileyerek hasara, iltihaplanmaya ve ağrıya neden olur.

6. Sinirle ilgili nedenler

Alt bacakta bulanan veya alt bacaklarla bağlantılı sinirlerin etkilenmesi gibi herhangi bir sinir yaralanması da ağrıya neden olabilir.

Not: Bu liste tıbbi tavsiye oluşturmaz ve sahip olduğunuz şeyi doğru bir şekilde temsil etmeyebilir.

Alt bacak ağrısı: Tetikleyiciler

Alt bacak ağrısını tetikleyen sağlık koşulları, bunlarla sınırlı olmamakla beraber aşağıdakileri içerir:

1. Koşucu bacağı sendromu

Koşucu bacağı sendromu, alt bacağın ön kısmında ağrı olduğu zamandır. Ağrı, kaval kemiğinizin etrafındaki kasların, tendonların ve kemik dokusunun şişmesinden kaynaklanır ve nadir olarak görülür.

Koşucu bacağı sendromu belirtileri, bazen donuk da olabilen kaval kemiği ağrısı ve kadınlarda adet düzensizliği olarak ortaya çıkabilir. Koşucu bacağı sendromu acil değildir ve kişisel bakım önlemleriyle kendiliğinden geçer.

2. Baldır gerilmesi

Baldırın gerilmesi, tekrarlayan kullanımdan kaynaklanır ve nadir olarak görülür. Belirtileri arasında bacağın alt bölgesinde ağrı, alt bacak uyuşması ve baldır ağrısı bulunur. Ancak, baldır gerilmesin şiddetli ağrıya neden olmadığını bilmek önemlidir. Baldır gerilmesi kişisel bakım önlemleriyle kendiliğinden geçer.

3. Huzursuz bacak sendromu

Huzursuz bacak sendromu, yatarken rahatsız edici duyumlar ve bacakları hareket ettirmek için güçlü bir dürtü ile karakterize kronik bir durumdur ve ataklar sırasında bacak ağrısı da yaşanabilir. Bacak hareketi, hoş olmayan hisleri geçici olarak hafifletir ve genellikle kalitesiz uykuya neden olur.

4. Kas çekilmesi/gerilmesi

Kas çekilmesi, bir kasın aşırı gerilmesi ve mikroskobik yırtıkların meydana gelmesidir. Alt bacaktaki kaslardan biri çekildiğinde alt bacak ağrısı ortaya çıkabilir. Kas çekilmesi genellikle yapılan sporlardan kaynaklanır ve kişisel bakım önlemleriyle kendiliğinden geçer.

5. Periferik arter hastalığı

Bacaklarda veya alt ekstremitelerdeki periferik arter hastalığı, kanı kalpten bacaklara taşıyan damarların daralması veya tıkanmasıdır. Öncelikle arterlerde ateroskleroz adı verilen yağlı plak birikmesinden kaynaklanır. Periferik arter hastalığı herhangi bir kan damarında olabilir, ancak bacaklarda kollardan daha sık görülür.

Bu nedenle alt bacak ağrısına neden olması da muhtemeldir. Periferik arter hastalığı yaygın olarak görülür ve belirtileri arasında bacaklarda uyuşma, spora toleransın azalması ve baldır ve bacak ağrısı bulunur. Periferik arter hastalığı şüphesinde doktor kontrolü gerekmektedir.

6. Kronik idiyopatik periferik nöropati

Periferik nöropati, bir tür sinir hasarıdır ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve yanma hissi ile katakterize bir sağlık sorunudur. İdiyopatik, nedenin bilinmediği anlamına gelir ve kronik, durumun iyileşmeden veya kötüleşmeden devam ettiği anlamına gelir.

Bu durum en sık 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür ve bilinen bir nedeni yoktur. Belirtiler arasında kas ve eklem ağrıları, eklem sertliği ve kas kütlesi kaybı sayılabilir. Kronik idiyopatik periferik nöropati, doktor kontrolü gerektiren bir durumdur.

Not: Bu liste tıbbi tavsiye oluşturmaz ve sahip olduğunuz şeyi doğru bir şekilde temsil etmeyebilir.

Bacak ağrısı için hangi doktora gidilir?

Bacak ağrısı için gidilmesi gereken ilk doktor aile hekiminiz olmalıdır. Çünkü bacak ağrısının birçok nedeni vardır ve bu neden anlaşılmadan hangi uzmanlığa ihtiyacınız olduğunu bilmek mümkün değildir. Aile hekiminiz sizi muayene ettikten ve şikâyetlerinizi dinledikten sonra hangi doktora gitmeniz gerektiğine karar verecektir.

Alt bacak ağrısı: Tedavi ve rahatlama

Alt bacak ağrısının çoğu nedeni, alt bacaktaki kas, tendon ve bağların küçük yaralanmalarından kaynaklanan ağrılardır. Bu tür yaralanmalar evde oldukça kolay bir şekilde yönetilebilir.

Bununla birlikte, belirgin bir nedeni olmayan ani başlangıçlı, orta ila şiddetli ağrı yaşarsanız veya yürümekte zorlanacağınız kadar şiddetli akut bir yaralanma yaşadıysanız, derhal tıbbi yardım almalısınız.

Alt bacak ağrısına iyi gelen şeyler

Alt bacak ağrısına iyi gelen şeyler aşağıdakileri içerir:

  1. Dinlenme
    Çoğu küçük yaralanma zamanla ve vücut kendini dinlendirdikçe iyileşir.
  2. Buz
    Soğuk paketler, dokuların iltihaplanmasını azaltabilir ve bazı ağrıları hafifletebilir.
  3. Sıkıştırma
    Yaralı bir eklemin etrafını orta derecede sıkı bir şekilde sarmak iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
  4. Yükseklik
    Yaralı bir ayak bileğini veya alt bacağı yüksekte tutmaya özen göstermek şişmeyi azaltabilir.
  5. Germe
    Yaralı bir ekstremitenin hafifçe gerilmesi, iyileşme sürecine yardımcı olur ve kasların fazla gerilmesini önler.
  6. Rehidrasyon
    Elektrolit içeren sıvılar, susuz kaldığında krampların neden olduğu alt bacak ağrısına yardımcı olabilir.
  7. Reçetesiz ağrı kesiciler
    İbuprofen ve asetaminofen gibi reçetesiz alınabilen ağrı kesiciler ağrı ve iltihabı azaltabilir.

Alt bacak ağrısı için tıbbi tedaviler

Tıbbi tedaviden önce, öncelikle ağrınızın nedeni belirlenmek ve tanısı koyulmak zorundadır.
Doktorunuz tarafından tavsiye edilecek olası tanı ve tedaviler aşağıdakileri içerebilir:

  1. Fizik muayene
    Doktorunuz, ağrının nedenini teşhis etmeye yardımcı olmak için bacağınızı muayene edecektir.
  2. Görüntüleme
    Bacak ağrısının nedenini teşhis etmek için ultrason, bilgisayarlı tomografi veya emar taramaları gerekebilir.
  3. Fizik tedavi
    Çoğu zaman fizik tedavi, alt bacak ağrısının çoğu nedenini iyileştirmenin en etkili yoludur.
  4. Reçeteli ağrı kesici ilaçlar
    Doktorunuzun reçete edebileceği ağrı kesici ilaçlar ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  5. Cerrahi
    Bacak ağrısına neden olan bazı durumlar, onarım için ameliyat gerektirebilir.
  6. Antikoagülasyon
    Pıhtıların neden olduğu bacak ağrısının çözülmesi için genellikle kan inceltici ilaçların kullanılması gerekir.

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
buoyhealth.com

2 Yorum

  1. Oruca başladım ayak ağrım ortaya çıktı acaba vücut susuz ve gidasiz kaldığından hararet yapıyordu ondan kaynaklanmış olabilirmi yoksa başka bir hastalığın belirtisi olabilir mi acaba

    1. Bu konuda en doğru bilgilendirmeyi bir doktor yapacaktır İbrahim Bey. Çok geçmiş olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu