Reflü Mide Bulantısı Yapar mı? Reflü Kaynaklı Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Bu yazıda, reflünün mide bulantısıyla ilişkisini, bu konuda neler yapabileceğinizi, ne zaman doktora gideceğinizi, nasıl tedavi olacağınızı ve çok daha fazlasını öğreneceksiniz.
Reflü mide bulantısı yapar mı?
Çeşitli nedenlerle mide bulantısı yaşayabilirsiniz. Mide bulantısı nedenlerinden bazıları hamilelik, ilaç kullanımı, gıda zehirlenmesi ve enfeksiyon olabilir. Mide bulantısı, hafif rahatsız edici olabilir veya günlük yaşamınıza müdahale edecek kadar şiddetli olabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) bir belirtisi olan reflü de mide bulantısına neden olabilir. GÖRH semptomlarını tanımak ve bunları doktorunuzun gözetiminde tedavi etmek, reflü kaynaklı mide bulantısını önlemenize yardımcı olabilir.
Reflü nasıl mide bulantısı yapar?
Reflünün nasıl mide bulantısı yapabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu durumdan birkaç faktör sorumludur ve bunların birçoğu reflünün nasıl gerçekleştiği ile ilgilidir.
Reflü, yemek borunuzu ve midenizi ayıran bir kas halkası olan alt özofagus sfinkteri (LES), yiyecek veya sıvı tükettikten sonra sıkıca kapanamadığında oluşur. Düzgün çalışmayan bir LES, mide asitlerinin ve yiyecek parçacıklarının yemek borunuzdan boğazınıza doğru çıkmasına izin verir.
LES çeşitli nedenlerle zayıflayabilir. Zayıf bir LES’iniz varsa, aşağıdaki yiyecekleri yerseniz reflü nedeniyle daha fazla problem yaşayabilirsiniz:
- Kızarmış veya yağlı yiyecekler
- Domates ve kırmızı soslar
- Narenciye ve meyve suları
- Baharatlı yiyecekler
- Çikolata
- Nane
- Gazlı içecekler
- Kafeinli içecekler
- Alkol
Reflüsü olan kişiler genellikle mide asitlerinden dolayı ağızlarında ekşi bir tat hissederler. Reflüyle ilişkili sık geğirme ve öksürmeyle birlikte bu ekşi tat, bazı durumlarda mide bulantısı ve hatta kusmaya neden olabilir. Hazımsızlık veya mide ekşimesi, mide bulantısına katkıda bulunabilecek başka bir reflü belirtisidir.
Reflü kaynaklı mide bulantısı nasıl geçer?
Reflü kaynaklı mide bulantısını genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, ev ilaçları ve ilaç kombinasyonu ile tedavi edebilirsiniz.
Yaşam tarzı değişiklikleri
- Yeme düzeninizi değiştirin:
Daha küçük öğünler yiyin ve hazımsızlığı azaltmak için yağ alımınızı azaltın. Mideniz çok boş olduğunda reflü ve mide bulantısı oluşabilir, bu nedenle daha küçük ve daha sık yemek yemeye çalışın. - Sigara içmeyi bırakın:
Nikotin ürünleri, semptomlarınızı artırarak reflü kaynaklı mide bulantısını artırabilir. Tütün ve tütün ürünlerini bırakmak şikayetinizi azaltacaktır. - Bol giysiler giyin:
Dar giysiler midenize ek baskı uygulayarak reflü ve mide bulantısına katkıda bulunabilir. Bol giysiler bu baskıyı artırmaz ve sizi rahatlatır. - Yemekten sonra dik durun:
Yemekten sonra iki ila üç saat boyunca dik pozisyonda kalarak mide asitlerini midenizde tutmaya özen gösterin. - Uyurken başınızı kaldırın:
Asidi midenizde tutmak konusunda yerçekiminden faydalanmak için yastığınızı yüksek yapmaya özen gösterir.
Ev çözümleri
- Sakız:
Bilimsel bir araştırmaya göre sakız çiğnemek reflü semptomlarını azaltabilir. Sakız çiğnemek ayrıca mide bulantısına neden olabilecek ağzınızdaki ekşi tadın giderilmesine yardımcı olabilir. - Zencefilin yararlanın:
Başka bir bilimsel çalışma, mide bulantısını gidermenin doğal bir yolu olarak zencefil takviyeleri alma konusunda yeşil ışık yakmaktadır. Ancak bu çalışmada doktorunuza danışmanız gerektiği de özellikle belirtilmiştir.
İlaç tedavisi
- Antasitler:
Antasit tabletler veya sıvılar, mide asitlerini nötralize ederek mide bulantısını ve reflüyü azaltabilir. - Diğer ilaçlar:
Proton pompa inhibitörleri midenizin ürettiği asit miktarını azaltır. Bu, reflü ve ilişkili semptomları azaltabilir. Bulantıyı gidermek için başka bir seçenek de antiemetik ilaçlardır.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Sonuç olarak
İnsanlar genellikle yaşam tarzı değişiklikleri uygulayarak reflü semptomlarını ve mide bulantısını azaltabilirler. Doğru bir teşhis koymak için yine de asit reflü hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.
Doktorunuz, beslenmenizi değiştirmeyi veya ilaç eklemeyi içerebilecek bir tedavi planı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bulantı nedeniyle yemek yiyemiyorsanız, bunu aile hekiminize veya bir gastroenteroloğa bildirin. Çünkü düzenli beslenememek sizi dehidrasyon riskine sokabilir.
Uzun bir reflü geçmişiniz varsa, yemek borunuzu reflü nedeniyle hasar belirtileri açısından kontrol ettirmek için endoskopiye ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuzla görüşmelisiniz.
Endoskopi, bir gastroenterolog tarafından yapılan bir testtir. Endoskopi prosedüründen önce size bir sakinleştirici vereceklerdir. Daha sonra ise herhangi bir anormallik aramak ve gerekirse biyopsi almak için ağzınızdan midenize ışıklı bir kamera göndereceklerdir.