Tıbbi Farmakoloji

Albendazol Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Albendazol nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır? Hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Albendazol nedir?

Albendazol, bağırsak solucanlarının parçalanmasına ve dışkı aracılığıyla vücuttan atılmasına sağlayan, trikuriyaz, giardiyaz hastalığına neden olan ya da tenya, kıl kurdu, yuvarlak solucanlar veya bağırsak parazitlerinin neden olduğu enfeksiyonların tedavisi için kullanılan antelmintik bir ilacın etkin maddesidir. Bu ilaç eczanelerde; 400 mg tablet veya 40 mg/ml film tablet veya %4 oral süspansiyon şeklinde bulunabilir.

Doktorun yönlendirmesine bağlı olarak, ayrıca yapılacak laboratuvar testleri sonucunda, bu ilaçla yapılan tedavi süresi 1 ila 5 gün arasında değişiklik gösterebilir. Yine bu ilaçla yapılacak tedavi, tıbbi endikasyona (tıbbi müdahalenin hukuki şartlara uygun olması) uygun olarak yetişkinlere ve çocuklara uygulanmalıdır. Bazı durumlarda 2 ila 3 hafta sonra, tedavinin tekrarlanması gerekebilir.

Albendazol ne için kullanılır?

Albendazol, aşağıda listelendiği gibi bağırsak solucanlarının neden olduğu enfeksiyonların tedavisi için kullanılabilir:

  • Bağırsak solucanı (Ascaris lumbricoides)
  • Kıl kurtları (Enterobius vermicularis)
  • Kancalı kurt (Ancylostoma duodenale veya Necator americanus )
  • Kamçı solucanı (Trichuris trichiura)
  • Yuvarlak solucan (Strongyloides stercoralis)
  • Tenya (Taenia)
  • Cüce tenya (Hymenolepis nana)
  • Yassı kurtlar (Opisthorchis viverrini)
  • Kutanöz larva migrans (KLM- konakçıları köpek veya kedilerin olduğu kancalı kurtların insanlarda neden olduğu enfeksiyon)

Ayrıca bu ilaç, çocuklarda giardiyaz tedavisi için doktor tarafından reçete edilebilir. Bu durumda ilaç tablet olarak, 2 yaşından büyük çocuklarda, oral süspansiyon olarak ise 1-2 yaş arası çocuklarda kullanılmalıdır.

Reçetesiz satın alınabilmesine rağmen, bu ilaç sadece semptomların değerlendirilmesinden ve parazitlerin kist, yumurta veya larvalarının varlığını belirlemek için yapılan laboratuvar testlerinden sonra, doktor tavsiyesi ile birlikte kullanılmalıdır.

Albendazol nasıl kullanılır?

Albendazol ağızdan alınmalıdır. Alınması için sabah, öğleden sonra veya akşam gibi belirli bir zaman periyodu yoktur. Bununla birlikte, günde 1 dozdan fazla alınması gerektiği zamanlarda, dozların her zaman aynı anda alınması tavsiye edilmektedir.

Ek olarak, albendazol kullanmak özel bir diyet veya beslenme düzeni gerektirmez. Ayrıca solucanları ortadan kaldırmak için müshil kullanmak da gerekli değildir.

Tablet albendazol

Albendazol tablet formu biraz su ile kolaylıkla yutulabilir. 2 yaşından büyük çocuklarda tablet, yutmayı kolaylaştırmak için ezilebilir.

Önerilen albendazol tablet dozları, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi enfeksiyona neden olan solucanın veya parazitin türüne bağlıdır:

ParazitlerYaşDoz
Ascaris lumbricoides, Amerikan necator, Trichuris trichiura, Enterobius vermicularis, Ansilostoma duodenaleYetişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklarGünde 1 tablet 400 mg
Strongyloides stercoralis, Taenia spp., Hymenolepis nanaYetişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklar3 gün boyunca günde 1 tablet 400 mg
Giardia lamblia, G. duodenalis, G. intestinali2 ila 12 yaş arası çocuklar5 gün boyunca günde 1 tablet 400 mg
Cutaneous larva migransYetişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklar1 ila 3 gün boyunca günde 400 mg 1 tablet
Opisthorchis viverriniYetişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklar3 gün boyunca günde 2 tablet 400 mg

İlacın dozları ve kullanım süresi ile ilgili tıbbi yönergelere uyulması oldukça önemlidir. Ayrıca bazı durumlarda 3 hafta sonra tedavinin tekrarlanması gerekebilir.

Sıvı albendazol veya oral süspansiyon

Albendazol oral süspansiyonunu içmeden önce, şişeyi iyice çalkalamak önemlidir. Doktorun belirttiği miktarda, ilaç kutusu içerisindeki ölçekle içilmesi önerilmektedir.

Oral süspansiyon 40 mg/ml veya %4’lük bir dozda satılmaktadır. Çocuk doktorunun belirttiği şekilde, 1 yaşından büyük çocuklar tarafından da kullanılabilir.

Normal olarak önerilen albendazol oral süspansiyon dozları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

ParazitlerYaşDoz
Ascaris lumbricoides, Necator americanus, Trichuris trichiuraYetişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklarTek dozda 10 ml süspansiyona karşılık gelen 400 mg
Ascaris lumbricoides, Necator americanus, Trichuris trichiura1 ila 2 yaş arası çocuklarTek dozda 5 ml süspansiyona karşılık gelen 200 mg
Enterobius vermicularis Ansilostoma duodenaleYetişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklarTek dozda 10 ml süspansiyona karşılık gelen 400 mg
Strongyloides stercoralis, Taenia spp., Hymenolepis nanaYetişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklar3 gün boyunca günde 10 ml süspansiyona karşılık gelen 400 mg
Giardia lamblia, G. duodenalis, G. intestinalis2 ila 12 yaş arası çocuklar5 gün boyunca 10 ml süspansiyona karşılık gelen günde 400 mg
Cutaneous larva migransYetişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklar1 ila 3 gün boyunca 10 ml süspansiyona karşılık gelen günde 400 mg
Opisthorchis viverriniYetişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklar3 gün boyunca günde toplam 20 m süspansiyona karşılık gelen günde 400 mg, 2 doz

Aynı ortamda yaşayan tüm aile üyelerinin, hastalıkların bulaşıcılığı açısından tıbbi tavsiyeye göre tedavi görmeleri önemlidir.

Albendazol tedavisi sırasında bakım

Albendazol kullanımı ve paraziter hastalıkların tedavisi sırasında, özellikle yemek pişirmeden önce ve tuvaletten sonra ellerinizi sık sık yıkamak, iç çamaşırlarınızı ve nevresim takımlarınızı kaynar suda yıkamak gibi oldukça önemli bazı önlemler yer almaktadır.

Albendazol’un yan etkileri nelerdir?

Bu ilaç tedavisi sırasında ortaya çıkabilecek en yaygın yan etkiler; karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı veya yüksek ateştir.

Albendazol, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, nefes almada zorluk, boğazda kapanma hissi, vücutta kaşıntı, ciltte kızarıklık, kurdeşen veya ağızda, dilde veya yüzde şişme gibi belirtiler ortaya çıkarsa ilaç kullanımı derhal bırakmalı ve en yakın acil servise veya doktorunuza başvurmalısınız.

Albendazol’u kimler kullanmamalı?

Bu etkin maddeyi içeren ilaçları; hamile kadınlar, hamile kalmak isteyen veya emziren kadınlar kullanmamalıdır. Ayrıca albendazole veya formülün herhangi bir bileşenine alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Albendazolün tablet formu 2 yaşın altındaki çocuklarda, oral süspansiyon formu ise 1 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Albendazole

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu