Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nedir? Uykuda Diş Gıcırdatma Belirtileri Nelerdir?
Bruksizm nedir? Diş gıcırdatma neden olur? Geceler uyurken diş gıcırdatma ile ilgili belirtiler nelerdir? Dişleri gıcırdatma nasıl durdurulabilir? Tedavisi var mıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Diş gıcırdatma (bruksizm) nedir?
Bruksizm veya diş gıcırdatma, genellikle bilinçsizce dişlerinizi gıcırdatmak veya alt ve üst dişlerinizi birbirine sıkıca bastırmak için çenenizi sıkmaktır. Genellikle stresli veya kızgınsak, hepimiz bazen çenemizi sıkar veya dişlerimizi gıcırdatırız. Ancak düzenli veya sık diş gıcırdatma, dişlere ve çevredeki kaslara baskı yapar. Dişlerinizde sorunlara (hassasiyet, kırık dişler veya kronlar) neden olmanın yanı sıra, uyanıkken veya uyurken diş gıcırdatma baş ağrılarına ve çene ekleminde sorunlara da neden olabilir.
Kesin sayıları bilmek mümkün olmasa da uzmanlar çocukların %15 ila 40’ının ve yetişkinlerin %8 ila %10’unun uyku bruksizmi (uyurken diş gıcırdatma) yaşadığını tahmin ediyor. Birçok insan, partneri söylemediği sürece geceleri uyurken dişlerini gıcırdattığını bilmez. Sadece dişçiyi ziyaret ettiklerinde veya tekrarlayan baş ağrıları veya çene ağrıları için yardım istediklerinde öğrenebilirler.
Bruksizm tıbbi bir acil durum olmasa da tedavi edilmezse dişlerde daha fazla hasara, kötüleşmeye ve daha sık baş ağrılarına ve ağzınızı açmayı zorlaştırabilecek çene eklemi ağrısına neden olabilir.
Diş gıcırdatma (bruksizm) ile ilgili semptomlar nelerdir?
Bruksizm sesi duydukları için bir çocuğun ebeveynini uyandırması alışılmadık bir durum değildir. Ancak dişlerinizi gıcırdatıyorsanız ve kimse duymadıysa, fark edebileceğiniz bazı belirtiler vardır.
Yaygın görülen semptomlar
Uyurken diş gıcırdatmanın en yaygın belirtileri şunlardır:
- Kırık veya yontulmuş dişler
- Ağzınızı açtığınızda veya kapattığınızda tıklama sesi
- Donuk baş ağrısı
- Kulak ağrısı
- Sıcağa veya soğuğa karşı artan diş hassasiyeti
- Yanağınızın içinde yaralanma
- Açılmayan veya kapanmayan kilitli çene
- Ağrıyan çene veya yüz
- Sıkı çene kasları
- Diş ağrısı
Bu belirtilerden herhangi birini fark etmediyseniz, diş hekiminiz, dişlerinizin diğerlerine sürtündüğü yüzeyde düz alanlar oluşturduğunu görebilir. Dişlerde çatlaklar ve diğer stres belirtileri de görülebilir.
Uykuda diş gıcırdatma ciddi veya yaşamı tehdit eden bir durum değildir, ancak tedavi edilmezse sürekli ve kötüleşen baş ağrılarına, diş sorunlarına ve hatta çene kilitlenmesine neden olabilir. Tedaviler genellikle basittir, yani herhangi bir ameliyat veya benzer prosedürler söz konusu değildir. Bunun yerine, ağız koruyucular gibi mekanik engeller ve stresin bir sorun olup olmadığını görmek için yaşam tarzınıza bir bakış, sorunu çözmeye yardımcı olabilir.
Diş gıcırdatma (bruksizm) neden olur?
Uyanıkken diş gıcırdatma, en sık stres zamanlarında ortaya çıkar. Öfkeli ya da gergin kişiler farkında olmadan çenelerini sıkabilir ve dişlerini birbirine sürtebilir.
Uykuda diş gıcırdatma stres ve kaygı ile tetiklenebilir, ancak dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu gibi bazı tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir. Kullanılan bazı ilaçlar da uyurken bruksizme neden olabilir. Özellikle bazı antidepresanlar ve antipsikotikler, geceleri diş gıcırdatmaya neden olabilir.
Çocuklar, ilk dişleri çıkar çıkmaz gıcırdatmaya başlayabilirler. Örneğin bir kulak ağrısını hafifletmek için bilerek dişlerini gıcırdatabilirler. Yaşı ilerleyen insanlar da yaşlandıkça strese tepki olarak dişlerini gıcırdatabilirler. Çocuklarda bruksizmin bir başka nedeni de üst ve alt dişlerin olması gerektiği gibi bir araya gelmemesi nedeniyle dişlerin çarpık olmasıdır.
Diş gıcırdatma (bruksizm) risk faktörleri nelerdir?
Bruksizm riskini artıran birkaç risk faktörü olsa da risk faktörlerinden herhangi birine sahip olan herkes bruksizm geliştirmeyecektir.
Diş gıcırdatma için risk faktörleri şunları içerir:
- Yaş (Çocukların dişlerini gıcırdatma olasılığı yetişkinlere göre daha fazladır.)
- Parkinson hastalığı, serebral palsi, demans ve uyku apnesi dahil olmak üzere belirli tıbbi bozukluklar
- Sigara içmek veya eğlence amaçlı uyuşturucu kullanmak
- Kafein ve alkol tüketmek
- Ailede bruksizm geçmişi
- Hiperaktivite
- Bazı antidepresanlar gibi ilaçlar
- Stres ve kaygı (anksiyete bozukluğu)
- Agresif veya rekabetçi bir kişiliğe sahip olmak
Diş gıcırdatma (bruksizm) nasıl teşhis edilir?
Diş hekiminiz rutin bir diş muayenesi sırasında uyanıkken veya uykuda diş gıcırdatmasını teşhis edebilir. Dişlerinizi aşınma belirtileri açısından kontrol etmenin yanı sıra, diş hekiminiz ayrıca şunları da kontrol edebilir:
- Kırık, çatlak, gevşek veya eksik dişler
- Çene ekleminde hassasiyet
Size aşağıdakiler gibi sorular da sorulabilir:
- Hiç kimse size dişlerini gıcırdattığını söyledi mi?
- Çenenizde veya çevresinde ağrı var mı? Eğer öyleyse, ne kadar süredir var?
- Dişlerinizden herhangi biri soğuğa veya sıcağa duyarlı mı?
- Çok stres altında mısınız?
- Stresliyken veya sinirliyken dişlerinizi sıkıyor musunuz?
- Ne kadar iyi uyuyorsunuz?
Diş gıcırdatma (bruksizm) nasıl durdurulur?
Yaş, aile sağlığı geçmişi veya tıbbi teşhis gibi tüm risk faktörlerini ortadan kaldıramasanız da bruksizm riskinizi şu yollarla azaltabilirsiniz:
- Stresi veya öfkeyi nasıl yöneteceğinizi öğrenmek
- Bir yan etki olabileceğini düşünüyorsanız, ilacınız hakkında doktorunuzla konuşmak
- Sigara içmeyerek, kafein ve alkol alımını sınırlayarak ve eğlence amaçlı uyuşturuculardan kaçınarak davranışları ayarlamak
- Altta yatan tıbbi durumlar veya bozukluklar için tedavi planlarını takip etmek
Diş hekiminizi düzenli kontroller için ziyaret etmek, bruksizm henüz erken aşamalarındayken tespit etmenize yardımcı olabilir. Diş hekiminiz dişlerinizi gıcırdattığınızı söylediyse veya bundan siz şüpheleniyorsanız, durdurmak için yapabileceğiniz başka bir şey olup olmadığını görmek için doktorunuza danışmanız gerekir.
Diş gıcırdatma (bruksizm) nasıl tedavi edilir?
Bruksizm tedavisinde iki yaklaşım vardır. Birincisi, alt ve üst dişlerinizin arasına tampon yaparak dişlerinize vereceğiniz zararı durdurmaktır. İkinci yaklaşım, nedeni keşfetmek ve tedavi etmek veya yönetmektir.
Diş tedavisi
Diş tedavisi, üst ve alt dişlerinizi birleşme ve gıcırdatmaktan korumak için geceleri ağız koruyucusu veya atel kullanmayı içerir. Koruyucu veya atel ya alt ya da üst dişlerin üzerine yerleştirilmiştir. Bu cihazlar gerçek diş gıcırdatmayı durdurmayabilir ancak dişlerdeki hasarı azaltır ve kas gerginliğini azaltır.
Tıbbi tedavi
Dişlerinizi gıcırdattığınızı öğrendikten sonra, doktorunuzun size sunacağı olası tedaviler şunları içerebilir:
- Stres, öfke veya kaygıyı yönetmeye yardımcı olacak danışmanlık
- Almakta olduğunuz mevcut ilaçların uykuda diş gıcırdatmaya neden olup olmadığını görmek için ilaç değerlendirilmesi
- İlaçlar
Ev tedavisi
Bruksizmi azaltabilecek ve bunu yaptığınızda rahatsızlığı yönetmenize yardımcı olabilecek bazı önlemler şunlardır:
- Sigarayı bırakmak, kafein ve alkolü sınırlamak ve eğlence amaçlı uyuşturuculardan kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri
- Sakız çiğnemekten, şeker ve fındık gibi sert yiyecekler yemekten kaçınmak
- Daha iyi bir gece uykusu için iyi uyku alışkanlığı benimsemek
- Kasları gevşetmek için yüz egzersizleri yapmak
- Ağrıyan çene kaslarına buz ısıtma paketleri uygulamak
- Gevşeme tekniklerini öğrenmek
Diş gıcırdatma (bruksizm) ile ilgili komplikasyonlar nelerdir?
Uyanıkken veya uykuda diş gıcırdatmayla ilgili komplikasyonlar şunları içerir:
- Dişlerde hasar oluşması (Bu durumda diş hekiminiz dişlerinizi veya kırık dolguları ve kuronları onarmak zorunda kalacaktır.)
- Çene kaslarınızdaki gerginlikten kaynaklanan sık baş ağrıları
- Yemek yemenizi, içmenizi ve hatta konuşmanızı zorlaştırabilecek çene ağrısı