Elma Sirkesinin Zararları Nelerdir? Elma Sirkesi Ne Zaman Zararlıdır?
Elma sirkesinin zararları hakkında
Elma sirkesi, çeşitli sağlık yararları sunan popüler besinlerden biridir. Kilo kaybından kansere yakalanma riskini azaltmaya kadar, araştırmalar elma sirkesi tüketmenin bazı kronik sağlık sorunlarıyla savaşmanıza yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ancak dikkat etmeniz gereken diğer bazı hususlar da vardır.
Elma sirkesinin faydaları size cazip gelebilir, ancak bu içeceği sadece doğru şekilde tükettiğinizde yararlanabilirsiniz. Uzmanların tavsiyelerine uymamak, bazı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Evet, doğru okudunuz! Bu yazıda size elma sirkesinin hangi zararları (yan etkileri) olduğunu ve onu tüketmenin doğru yolunun ne olduğunu anlatacağız.
Elma sirkesinin zararları (yan etkileri) nelerdir?
1- Diş Minesine zarar verebilir
Elma sirkesi seyreltilmeden ve sürekli olarak alındığında diş minesine zarar verebilir. Bunun nedeni, sirkenin asit seviyesinin mineral kaybına yol açmasıdır, mineral kaybı da dişlerin güçsüzleşmesi ve erozyona uğraması demektir. Elma sirkesinin dişlere olan bu zararından kaçınmak için ölçülü bir şekilde tüketmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
2- Mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir
Elma sirkesinin pH’ı 3 ila 3,5 civarındadır, yani asidiktir. Elma sirkesinin bu kadar asidik olması, sindirim sisteminin doğal korumasını etkileyerek sindirim sisteminin duvarına zarar verebilir. Bu olduğunda, mide yanması hissi ve hatta yemek borusu sorunları gibi hoş olmayan semptomlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca, fazla tüketilen elma sirkesi, gastrit (mide iltihabı) gibi durumları da tetikleyebilir.
3- Kemik ve kas yoğunluğu kaybına neden olabilir
Genel olarak, kilo vermek için elma sirkesi tüketimine çok kısıtlayıcı diyetler eşlik eder, bu da metabolizma hızında bir azalmaya yol açarak “akordeon etkisine” neden olur. Bu durumda anlık bir kilo kaybı olur, ancak bu gibi diyetler düzenli ve sürdürülebilir olmadığından pek sağlıklı da değildir.
Bu ve benzeri diyetlerden sonra normal yeme alışkanlığına döner dönmez kaybettiğiniz kiloları geri alma riskiniz vardır. Ek olarak, kısıtlayıcı diyetler daha sonra aşırı yemeye neden olabilir ve iştahı kontrolsüz bir şekilde artırabilir.
4- Kan şekeri düzeylerini etkileyebilir
Elma sirkesi, insülin ve kan şekeri seviyelerini düzenlemek için küçük miktarlarda gerekli olan krom adı verilen bir mineral açısından zengindir, ancak çok fazla krom hipoglisemiye yol açabilir. Bu nedenle şeker hastalığını kontrol altına almak için ilaç kullanan hastalar özellikle dikkatli olmalıdır.
Kilo vermek veya sağlık için herhangi bir diyet değişikliği yapmadan önce bir beslenme uzmanına danışmanız gerekir. Beslenme uzmanları doğru diyeti nasıl uygulanacağınız konusunda size rehberlik edecektir.
5- Cilt yanıklarına neden olabilir
Güçlü asidik yapısı nedeniyle elma sirkesi cilde uygulandığında yanıklara neden olabilir. Bir vakada, 14 yaşındaki bir kız çocuğu, internette gördüğü sözde bir bilgiye dayanarak burnundaki beni çıkarmak için birkaç damla elma sirkesi uyguladıktan sonra, burnunda erozyonlar geliştirmiştir.
Elma sirkesini kimler kullanmamalıdır?
Elma sirkesi, elma sirkesine alerjisi olan veya digoksin, furosemid ve hidroklorotiyazid gibi etkin maddeler içeren ilaçlar ile tedavi gören kişiler tarafından tüketilmemelidir. Çünkü tüm bunlar kandaki potasyum seviyelerini azaltabilir ve kramplara, kas zayıflığına, felce ve hatta kalp ritim bozukluğuna bile neden olabilir.
Elma sirkesinin zararları: Özet
Ağız yoluyla alındığında elma sirkesini küçük miktarlarda tüketmek muhtemelen güvenlidir. Elma sirkesi, kısa süreli bir ilaç olarak kullanıldığında da muhtemelen güvenlidir. Ancak uzun süreli ve büyük miktarlarda kullanıldığında muhtemelen güvensizdir. Uzun süre çok miktarda elma sirkesi tüketmek, potasyum düşüklüğü gibi sorunlara yol açabilir.
Bazı insanlar elma sirkesini cilt için kullansa da bu kullanım alanı muhtemelen güvensizdir. Elma sirkesini cilde sürmek bazı kişilerde kimyasal yanıklara neden olabilir. Bu yüzden elma sirkesini cildinizde kullanmaktan sakınmalısınız.