Ortopedi ve Travmatoloji

Sinir Sıkışması Neden Olur? Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi (Önemli)

Sinir sıkışması, belirli koşullarda sinire çok fazla baskı uygulandığında ortaya çıkan bir durumdur. Sinir sıkışmasının belirtileri arasında ağrı, karıncalanma, uyuşma ve kas güçsüzlüğü sayılabilir. Semptomlar, hangi sinirin etkilendiğine bağlı olarak vücudun sadece bir kısmını etkiler. Sinir iletim çalışmaları tanıyı doğrulamaya yardımcı olur. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Sinir sıkışması: Tanım

Sinir sıkışması; kemikler, kıkırdak, kaslar veya tendonlar gibi çevre dokular tarafından, bir sinire çok fazla basınç uygulandığında meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu basınç sinirin işlevini bozarak; ağrı, karıncalanma, uyuşma veya güçsüzlüğe neden olur. Vücudunuzdaki bazı bölgelerde herhangi bir sinir sıkışması oluşabilir. Örneğin, alt omurganızdaki fıtıklaşmış bir disk, sinir köküne baskı uygulayarak bacağınızın arkasına yayılan ağrıya neden olabilir.

Aynı şekilde bileğinizde sıkışan bir sinir, elinizde ve parmaklarınızda ağrı ve uyuşukluğa yol açabilir (buna karpal tünel sendromu da denir). Dolayısıyla sinir sıkışması elde, kolda, bilekte, belde ve daha birçok vücut bölgesinde meydana gelebilir. Dinlenme ve diğer tedavilerle, çoğu insan birkaç gün veya hafta içinde sinirde sıkışma probleminden kurtulur. Ancak daha ciddi durumlarda ağrıyı gidermek için, ameliyat da gerekebilir.

Sinir sıkışması: Nedenler

Çevreleyen dokular tarafından, bir sinire çok fazla basınç (sıkıştırma) uygulandığında sinir sıkışması meydana gelir. Bazı durumlarda baskı yapan doku, bir sinir kökünü sıkıştıran fıtıklaşmış bir omurilik durumunda olduğu gibi, kemik veya kıkırdak olabilir. Diğer durumlarda, kas veya tendonlar bu duruma neden olabilir.

Karpal tünel sendromunda, tünel içindeki şişmiş tendon kılıfları, tüneli daraltan genişlemiş kemik veya kalınlaşmış, dejenere olmuş bir bağ da dahil olmak üzere, karpal tünelin içindeki median sinir üzerinde baskı kurulmasından dolayı meydana gelir. Dolayısıyla sıkışmadan çeşitli dokular sorumlu olabilir.

Aşağıdaki bazı durumlar, dokuların bir siniri veya sinirleri sıkıştırmasına neden olabilmektedir:

  • Yaralanma
  • Romatoid artrit veya bilek artritine sahip olmak
  • Tekrarlayan hareketlerden dolayı kaynaklanan stres
  • Spor etkinlikleri
  • Şişmanlık (obezite)

Bir sinir sadece kısa bir süreliğine sıkışırsa, genellikle kalıcı bir hasar oluşmaz. Basınç giderildikten sonra sinir fonksiyonu normale döner. Bununla birlikte basınç devam ederse, kronik ağrı ve kalıcı sinir hasarı oluşabilir.

Sinir sıkışması: Risk faktörleri

Aşağıdaki faktörler sinir sıkışması yaşama ihtimalinizi artırabilir:

  1. Cinsiyet:
    Kadınların muhtemelen daha küçük karpal tünellere sahip olması nedeniyle, karpal tünel sendromu geliştirme olasılığı daha yüksektir.
  2. Osteofit (kemik mahmuzları):
    Travma veya osteoartrit gibi kemik kalınlaşmasına neden olan durumlar, kemiklerin yakınındaki çıkıntılar olan mahmuzların oluşumuna zemin hazırlayabilir. Kemik mahmuzları omuriliği sertleştirebilir ve sinirlerinizin geçtiği alanı daraltabilir ve sinirlerinizin sıkışmasına neden olabilir.
  3. Romatizmal eklem iltihabı:
    Romatoid artritin neden olduğu iltihaplanma, özellikle eklemlerinizdeki sinirleri sıkıştırabilir.
  4. Tiroid hastalığı:
    Hastalığa sahip olan kişilerin, karpal tünel sendromu geliştirme riski daha yüksektir.

Diğer risk faktörleri aşağıdakileri içerebilir:

  • Diyabet:
    Şeker hastası insanlarda sinir sıkışması riski daha yüksektir.
  • Belirli işler:
    Tekrarlayan el, bilek veya omuz hareketleri gerektiren işler veya hobi faaliyetleri, sinir sıkışması olasılığını artırır.
  • Obezite:
    Fazla kilo sinirlere baskı yapabilir.
  • Gebelik:
    Hamilelikle ilişkili ödem ve kilo alımı, sinir yollarını şişirebilir, sinirlerin sıkışmasına yol açabilir.
  • Uzun süreli yatak istirahati:
    Uzun süre yatmak sinir sıkışmasına neden olabilir.

Sinir sıkışması: Belirtiler

Sinir sıkışması belirtileri aşağıdakileri içerir:

  • Etkilenen sinir bölgesinde hissizlik veya azalmış his
  • Dışa doğru yayılabilen keskin ağrı veya yanma hissi
  • Karıncalanma, iğne batma hissi (parestezi)
  • Etkilenen bölgede kas zayıflığı
  • Bir ayak veya elin uyuştuğunu hissetme

Ayrıca sinir sıkışmasından kaynaklanan sorunlar, uyurken daha da kötü olabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Sinir sıkışması belirtileri birkaç gün içinde geçmiyorsa, dinlenme ve reçetesiz ağrı kesiciler gibi kişisel bakım önlemlerine cevap vermiyorsa, doktorunuza görünmenizde fayda vardır.

Sinir sıkışması: Teşhis

Doktorunuz ilk olarak belirtilerinizi soracak ve fizik muayene yapacaktır. Daha sonra sinir sıkışmasından şüpheleniyorsa, bazı testlerden geçebilirsiniz.

Bu testler aşağıdakileri içerebilir:

  1. Sinir iletim çalışması:
    Bu test, cildinize yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla elektriksel sinir uyarılarını, kaslarınızdaki ve sinirlerinizdeki iletimini ve çalışmasını ölçmektedir. Test, sinirden küçük bir akım geçtiğinde sinir sinyallerinizdeki elektriksel impulsları ölçmektedir. Test sonuçları, doktorunuza sinirin hasarlı olup olmadığını gösterebilir.
  2. Elektromiyografi (EMG):
    Bir EMG sırasında doktorunuz, cildinizden çeşitli kaslara bir iğne elektrodu yerleştirir. Test, kaslarınızın kasılmaları ve hareketsiz kalmaları sırasındaki elektriksel aktivitelerini değerlendirir. Test sonuçları, kaslara giden sinirlerde hasar olup olmadığını doktorunuza gösterir.
  3. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG):
    Bu teknik, vücudunuzun ayrıntılı görüntülerini birden fazla düzlemde üretmek için güçlü bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır. Bu test, doktorunuzun sinir kökü sıkışması olduğundan şüpheleniyorsa yapılabilir.
  4. Yüksek çözünürlüklü ultrason:
    Ultrason, vücudunuzdaki yapıların görüntülerini üretmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışması sendromlarını teşhis etmek için yararlıdır.

Sinir sıkışması: Tedavi

Sinir sıkışması için en sık önerilen tedavi, etkilenen bölge için dinlenmedir. Doktorunuz sizden kompresyona neden olan veya ağırlaştıran tüm aktiviteleri durdurmanızı isteyecektir. Sıkışan sinirin konumuna bağlı olarak, bölgeyi hareketsiz hale getirmek için bir atel veya ortopedik desteğe ihtiyacınız olabilir. Karpal tünel sendromunuz varsa, doktorunuz gündüzün yanı sıra geceleri de atel takmanızı önerebilir, çünkü bilekler uyku sırasında sık sık esner ve uzar.

Fizik tedavi

Bir fizyoterapist, sinir üzerindeki baskıyı hafifletmek için etkilenen bölgedeki kasları güçlendiren ve geren egzersizleri size öğretebilir. Ayrıca siniri geren ve zorlayan aktivitelerde değişiklikler önerebilir.

İlaç tedavisi

İbuprofen veya naproksen sodyum gibi steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ) ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağızdan alınan (oral) veya enjeksiyonla verilen kortikosteroid enjeksiyonları da ağrı ve iltihabı en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.

Ameliyat

Sıkışmış sinir konservatif tedavilerle birkaç haftadan birkaç aya kadar düzelmezse, doktorunuz durumunuzu tedavi etmek için ameliyat önerebilir. Ameliyat türü, sıkışan sinirin konumuna bağlı olarak değişir. Ameliyat örneğin, omurgadaki kemik mahmuzlarının, fıtıklaşmış bir diskin bir kısmının çıkarılmasını veya sinirin bileğin içinden geçmesi için daha fazla alan sağlamak için karpal bağın kesilmesini içerebilir.

Sinir sıkışması: Önlemler

Aşağıdaki önlemler sinir sıkışmasını önlemenize yardımcı olabilir:

  • Yanlış duruşlardan uzak durun. Bacak bacak üstüne atmaktan ve uzun süre herhangi bir pozisyonda oturup, uzanmaktan kaçının.
  • Güç ve esneklik içeren egzersizleri, düzenli olarak yapacağınız egzersiz programınıza dahil edin.
  • Tekrarlayan fiziksel hareketleri içeren etkinlikleri sınırlayın ve bu etkinliklerle uğraşırken sık sık ara verin.
  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun.

Sinir sıkışması: Video


Kaynak ve ileri okuma:

  1. https://neurosurgerycnj.com/
  2. https://emedicine.medscape.com/
  3. https://www.healthline.com/

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu