İç Hastalıkları

Antibiyotiğe Rağmen Geçmeyen İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu, diğer organları da etkileyen ve kesinlikle çok ciddi ve önemli bir hastalıktır. Bakterilerin neden olduğu, çok sık görülen bir enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonları; böbrek, mesane veya idrar geçişi olan çok geniş bir alanda ortaya çıkabilen enfeksiyonlardır.

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur?

Antibiyotiğe rağmen geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu için pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. En önemli nedeni bakterilerdir. Dünyada, bakterilere bağlı olarak görülen en sık hastalık idrar yolu enfeksiyonlarıdır.

Normal şartlar altında idrarda bakteri bulunmaz. Ancak, idrar yollarının bağırsaklara yakın olması nedeniyle, idrar yollarındaki en önemli enfeksiyonlar bu bölgedeki bakteriler nedeniyle oluşmaktadır. Bakteriler bu bölgeye kan yolu ve lenf damarlarıyla ulaşır. Bu bakteriler yeni doğan erkelerde, kızlardan daha sık görülür. Genç yetişkin kadınlarda ise erkelerden daha fazla görülür.

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu, herkeste aynı belirtileri göstermez. Kişinin bağışıklık sistemi, hafif durumlardan en ağır durumlara kadar değişiklik gösterir. İdrar yolu enfeksiyonunda en yaygın görülen belirti ise idrar yaparken ağrı ve yanma hissidir. Bu his idrar esnasında hissedildiği gibi idrar yaptıktan sonra da hissedilir.

İdrar yolu enfeksiyonlarının diğer belirtileri aşağıdakileri içerir:

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl oluşur? Geçmezse ne olur?

İdrar yollarında herhangi bir mikrobun hastalık oluşturması için belli oranda bakteri olması gerekir. Bu sayı yaklaşık olarak yüz bin civarında bakteri topluluğudur, ancak bu sayı kişiden kişiye göre de değişebilir.

Çok sayıda mikrop; çocuk, yaşlı ve gebelerde ciddi hastalıklara sebep olurken, bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde herhangi bir belirti göstermez. Enfeksiyon ilerlerse, uzun süren antibiyotik tedavilerine ihtiyaç duyulabilir.

Antibiyotiğe rağmen geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu kronik hastalığı olan kişilerde, organ yetmezliğine neden olabilir. Bu enfeksiyon böbreklere ve kana geçerse, hastanede yatarak tedavi gerektiren durumlara ve hatta ölüme dahi yol açabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu ve antibiyotik tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu; şeker hastalığı, kalp, damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan kişilerde organ yetmezliğine neden olabilir. Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda uzun süreli antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilir.

Antibiyotiğe rağmen geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu, gerekli tedavi uygulanmazsa ve önlem alınmazsa ölüme dahi yol açabilir. Geçmeyen idrar yolu enfeksiyonunda doktorunuz farklı tedavi seçenekleri belirleyecek veya farklı bir antibiyotik reçete edecektir.

“İdrar yolu enfeksiyonu geçmeyecek” diye endişelenmenize gerek yoktur. Bir antibiyotik işe yaramazsa başka bir antibiyotik işe yarayacaktır. Doktorunuz antibiyotik haricinde de tedaviler belirleyebilir. Burada size düşen sorumluluk, doktorunuzun size uygun gördüğü tedaviyi aksatmamanız ve doktorunuzun talimatlarına uymanızdır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu