Nöroloji

Baş ve Göz Ağrısı Neden Olur? Enseden Gelen Baş ve Göz Ağrısı

Baş ve göz ağrısı neden olur? Ciddi bir durum mudur? Doktora görünmek gerekir mi? Enseden gelen baş ve göz ağrısı ne demektir? Geçmesi için ne yapmalıyız? Tüm bu soruların cevaplarını çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Baş ve göz ağrısı ciddi midir?

Baş ağrısı, başınızın herhangi bir bölgesinde ağrı olarak tanımlanır. Ağrı, şakaklarınızdan ve alnınızdan boynunuzun tabanına veya gözlerinize kadar yayılabilir. Bir dizi farklı baş ağrısı türü veya diğer koşullar baş ve göz ağrısına neden olabilir. Bu şikâyet bazen enseden gelen baş ve göz ağrısı olarak da tarif edilebilir. Başa göze vuran ağrı çeşitleri arasında migren, küme baş ağrıları ve gerilim tipi baş ağrıları bulunur.

Baş ve göz ağrısı neden olur?

1. Gerilim tipi baş ağrıları

Gerilim tipi baş ağrıları, göz ve baş ağrısının en yaygın şeklidir. Kadınlarda daha yaygın olmasına rağmen, herkes bu tür baş ağrısına duyarlıdır. Gerilim tipi baş ağrıları genellikle epizodik olarak kabul edilir ve ayda bir ila iki kez ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte, bu baş ağrısı türü kronik hale gelebilir ve üç ay veya daha uzun süre her ay 15 gün boyunca ortaya çıkabilir. Gerilim tipi baş ağrıları genellikle, alın çevresinde bir sıkışma hissi veya baskı olarak tanımlanır. Baş ağrısıyla beraber gözlerin arkasında ağrı da oluşabilir.

2. Küme tipi baş ağrısı

Küme tipi baş ağrıları, üç veya dört defa yaşanan kısa ama acı veren bir baş ağrısı serisidir. Gerilim tipi baş ağrıları kadar yaygın değillerse de birçok insan için bu baş ağrısı türü de şikâyet nedenidir. Küme tipi baş ağrıları 15 dakika veya bir saatten fazlaya kadar sürebilir.

Bu ağrı, genellikle bir gözün arkasında bıçak saplanır gibi ağrılı bir his olarak tanımlanırlar. Bu baş ağrısı tipinden etkilenen bazı insanlar başın sol tarafındaki ağrıdan ve bu ağrının göze vurmasından bahsederken, bazıları da başın sağ tarafındaki ağrıdan ve ağrının sağ göze vurmasından bahseder.

3. Migren tipi baş ağrısı

Migren, gözlerin arkasında basınç veya ağrı olarak tanımlanır. Normal baş ağrılarından daha kötü olarak kabul edilirler, çünkü bir seferde saatler veya günler süren ağrıya neden olabilirler. Migren o kadar şiddetli baş ağrısı yapabilir ki, yaşam kalitenizi önemli ölçüde düşürebilir.

Migren belirtilerinden bazıları göz ağrısı, baş dönmesi, ruh hali değişiklikleri, ışığa duyarlılıktır. Migren bazen kafanızın içinde nabız atıyormuş gibi de hissettirebilir. Bazen ise migren, enseden gelen baş ve göz ağrısına neden olabilir.

4. Göz yorgunluğu

Bazen, baş ve göz ağrısı tedavi edilmemiş görme sorunlarının belirtileridir. Uzun süre televizyona veya bilgisayar ekranına bakmaktan kaynaklanan göz yorgunluğu – hatta teşhis edilmemiş miyopluk – beyni aşırı uyarabilir.

Bu aşırı uyarılma, beyin ve gözün görme bozukluğunu telafi etmesine neden olabilir. Buradaki baş ağrısının nedeni, beynin görme bozukluğunu telafi etmek için fazla çalışmasından kaynaklanmaktadır.

5. Sinüs enfeksiyonu

Sinüs enfeksiyonu veya sinüzit, sinüslerinizi kaplayan dokuların iltihaplanması veya tıkanmasıdır. Bu durum, burun tıkanıklığına tepki olarak baş ağrısı benzeri ağrıya neden olabilir. Bu tıkanıklık genellikle alın, yanaklar ve gözün arkasında hissedilen basınçla birleşir ve göz ve baş ağrısı olarak duyumsanabilir.

Sinüs enfeksiyonunun bazı belirtileri arasında burun tıkanması, üst dişlerin ağrıması ve uzanırken kötüleşen ağrı bulunur.

Baş ve göz ağrısı tetikleyicileri nelerdir?

Göz ve baş ağrısının birçok potansiyel nedeni olduğu için, tetikleyiciler de nedene göre değişir.
Ancak birçok baş ağrısı türünde görülen genel tetikleyiciler şunlardır:

  • Alkol kullanımı
  • Yeme eksikliği
  • Güçlü kokulara maruz kalma
  • Yüksek sese maruz kalma
  • Parlak ışıklı ortamlar
  • Hormonal değişiklikler
  • Uyku eksikliği
  • Duygusal stres
  • Enfeksiyonlar

Baş ve göz ağrısı nasıl geçer?

Aspirin ve ibuprofen gibi reçetesiz alınabilen yaygın ağrı kesiciler göz ve baş ağrılarını tedavi edebilir. Bununla birlikte, ilaç kaynaklı baş ağrılarını önlemek için bu ilaçlar dikkatli ve ölçülü olarak kullanılmalıdır. İlaca bağlı baş ağrısı, vücudunuz ilaca alıştıktan sonra ortaya çıkabilir ve kullanılan ilaçlar artık etki göstermeyebilir.

Daha şiddetli baş ve göz ağrısı vakalarında, doktorunuz kas kasılmalarını durdurmak için kas gevşetici ilaçlar reçete edebilir. Beyninizdeki serotonin seviyelerini stabilize etmek için doktorunuz antidepresanl ilaçlar da reçete edebilir.

Baş ağrılarından kaynaklanan göz veya diğer ağrı semptomlarını iyileştirmek için diğer etkili önlemler şunları içerir:

  • Günlük egzersiz yapmak
  • İşlenmiş gıdalar tüketmemek veya azaltmak
  • Alkol kullanımını önlemek veya sınırlamak
  • Tütün kullanımını ortadan kaldırmak
  • Kafein alımını önlemek veya sınırlamak

Bu tedavi yöntemlerini uyguladıktan sonra durumunuz kötüleşirse veya baş ve göz ağrınızla birlikte düzensiz semptomlar yaşamaya başlarsanız, tıbbi yardım almanız önerilir. Çünkü bunlar tedavi gerektiren daha ciddi bir görme sorununun veya başka tıbbi bir sorunun işareti olabilir.

Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.

Sonuç olarak

Baş ağrısıyla beraber göz ağrısı yaygın bir şikayettir. Baş ve göz ağrısı, çeşitli yaygın baş ağrısı türlerinin sonucu olabilir ve bunlar uygun tedavilerle kontrol altına alınabilir.

Bununla birlikte, baş ve göz rahatsızlığınız görüşünüzü etkilemeye başlarsa veya anormal semptomlar eşlik ediyorsa, daha ciddi bir sorununuz olabilir. Böyle bir durumda kendi kendinize teşhis koymamalı veya belirtilerinizi görmezden gelmemelisiniz.

Bu durumda yapılacak en iyi şey, doktorunuza muayene olmaktır. Doktorunuz tarafından tanıyı ne kadar erken alırsanız, baş ve göz ağrısı ataklarınızı önlemek veya azaltmak için o kadar çok şansınız var demektir.

Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Headache Behind Eyes: Causes, Triggers, and Treatment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu