Beyaz Dışkı Neyin Belirtisidir, Neden Olur?
Beyaz dışkı
Bazı durumlarda beyaz dışkı, acil bir tedaviye ihtiyacınız olabileceğinin göstergesi olabilir. Şiddetli karın ağrısı, yüksek ateş, şiddetli kusma, nöbet geçirme, zihinsel durumdaki değişiklikler veya ani davranış değişiklikleriyle birlikte görebileceğiniz bu ciddi semptomlar için, tıbbi yardım almanız gerekebilir. Azalmış idrara çıkma, artan susuzluk, yorgunluk ve baş dönmesi gibi dehidrasyon belirtileri de tıbbi yardım gerektirebilir.
Aldığınız farklı gıdalar ve ilaçlar nedeniyle dışkınızın rengi değişebilse de safra tuzlarının sindirimi nedeniyle dışkınız tipik olarak kahverenginin tonlarında bir görünüm alır. Bu tuzlar, karaciğer tarafından yapılan ve safra kesesinde depolanan sindirim maddeleridir.
Bunun yanı sıra; alüminyum hidroksit içeren ilaçlar, bazen bir X-ışını taraması sırasında sindirim sistemini görüntülemeye yardımcı olmak için kullanılan beyaz bir madde olan baryum çözeltisi de dışkınızı beyaza çevirebilir.
Beyaz dışkının safra tuzuna bağlı nedenleri
Vücudunuzdaki safra tuzlarının üretiminin azalması veya yokluğu, dışkınızın soluk kil benzeri bir renge dönüşmesine neden olabilir. Safra tuzlarının üretimi, hepatit veya siroz gibi ciddi karaciğer hastalıklarına bağlı olarak düşebilir. Safra tuzlarının ince bağırsaklara geçişi; iltihaplanma, safra taşları ve karaciğerin içindeki veya dışındaki safra kanallarının tıkanması nedeniyle azalabilir.
Karaciğer hastalıklarıyla birlikte safra tuzlarının üretiminin azalması vücutta ağrıya sebebiyet verebilir. Özellikle sağ üst karın bölgesinde ağrıyla birlikte ateş, mide bulantısı, kaşıntı, cildin ve göz aklarının sararması (sarılık) bu durumda ortaya çıkabilir.
Beyaz dışkı, aşağıdakiler dahil olmak üzere safra tuzlarının miktarını azaltan koşulların sonucu olabilir:
- Safra kanalı gelişiminin yokluğunu içeren doğumsal bir durum olan biliyer atrezi
- Biliyer siroz veya karaciğerdeki safra kanallarının iltihabı
- Ortak safra kanalının daralması olan biliyer darlık
- Siroz veya kronik karaciğer hasarı nedeniyle karaciğerde skar (yara)
- Karaciğer, safra kanalları, safra kesesi veya pankreas kanseri veya tümörleri
- Safra kesesinde bulunan safra taşları
- Karaciğer enfeksiyonu veya iltihabı anlamına gelen hepatit
- Sklerozan kolanjit (otoimmün sistem tarafından tetiklenen, safra yollarının daralması sonucu safra salgısının azalmasıyla karakterize hastalık), safra kanalı iltihabı (kolesistit) ve yara izi
Beyaz dışkıya neden olan maddeler ve ilaçlar
Beyaz dışkı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli maddelerin kullanımı sonucu oluşabilir:
- Antiasit grubu ilaçların yanı sıra, alüminyum hidroksit içeren ilaçlar kullanmak
- X-ışını taraması sırasında sindirim sisteminin ana hatlarını görüntülemeye yardımcı olmak için yutulabilen veya lavmanda kullanılabilen beyaz bir madde olan baryum çözeltisi içmek
Beyaz dışkının ciddiye alınması gereken nedenleri
Bazı durumlarda dışkınızın beyaz olması, karaciğer veya safra kesesiyle ilgili ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bu koşullar aşağıdakileri içerebilir:
- Akut kolesistit (safra kanalı iltihabı)
- Karaciğer enfeksiyonu veya iltihabı anlamına gelen akut hepatit
- Karaciğer yetmezliği
- Pankreatit (pankreas iltihabı)
Beyaz dışkı nedenini teşhis etmek
Durumunuzu teşhis etmek için doktorunuz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere size birkaç soru soracaktır:
- Ne zamandan beri dışkınız beyaz renkte?
- Dışkınızı tarif edebilir misiniz?
- Daha önce böyle bir durumunuz oldu mu?
- Başka belirtileriniz var mı?
- Hangi ilaçları alıyorsunuz?
Doktorunuz daha sonra kan, gaita (dışkı) veya görüntüleme testleri de dahil olmak üzere çeşitli testler isteyebilir.
Beyaz dışkıyı tedavi etmek
Başka hiçbir semptom olmadan dışkınız beyaz renkte ise ve tipik olarak bağırsak hareketlerinize devam ediyorsanız, bu durumda endişelenmenize gerek olmayabilir. Bununla birlikte, düzenli olarak beyaz dışkı görüyorsanız ve başka semptomlar yaşıyorsanız, bir doktora görünmelisiniz.
Durumunuzun tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır, ancak teşhisinize bağlı olarak aşağıdaki prosedürler uygulanabilir:
- Safra taşı ameliyatı veya çıkarılması
- Alkol alımınızı azaltmak
- İlaç almak veya ilaçlarınızı değiştirmek
- Karaciğer veya pankreas problemlerinizi düzeltmek için ameliyat olmak
- Vitamin takviyesi almak
Beyaz dışkı için doktor kontrolü
Sizin veya yakınınızın iki defadan fazla dışkısı beyaz geliyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Aşırı yorgunluk, yüksek ateş, karın ağrısı veya kilo kaybı gibi başka belirtiler varsa da doktora başvurmalısınız. Böyle bir durumda doktorunuz sizden dışkı örneğinizi isteyebilir, bu bakımdan hastaneye hazırlıklı gitmelisiniz.
Çocuklarda ve bebeklerde beyaz dışkı
Çocukların farklı renkte dışkıları olması normaldir. Çoğu zaman renkli dışkı, çocuğunuzun yediği bir şeyden kaynaklanır. Bununla birlikte, çocuklarda ve bebeklerde beyaz dışkı neredeyse hiçbir zaman normal değildir.
Çocuklarda dışkının beyaz olması, çocuğunuzun karaciğerinde bir sorun olduğunu gösterebilir. Çocuğunuz ikiden fazla beyaz veya çok soluk renkte dışkı çıkarıyorsa, çocuğunuzu ilk fırsatta doktora göstermelisiniz. Çocuğunuzun, beyaz dışkıya neden olabilen biliyer atrezi adı verilen bir karaciğer sorununun düzeltilmesi için ameliyata ihtiyacı olabilir.
Özet olarak
Dışkı, karaciğer tarafından yapılan ve safra kesesinde depolanan safra tuzlarının sindirimi nedeniyle tipik olarak kahverengidir. Ancak yeterli safra tuzu olmadan dışkı soluk veya beyaz renkte olabilir. Beyaz dışkı, karaciğer hastalığı veya safra kanallarıyla ilgili problemlerde ortaya çıkabilir.
Beyaz dışkı, bazen sindirim sisteminin röntgen çalışmalarında kullanılan bazı ilaçların veya baryumun hastaya verilmesi sonucu da ortaya çıkabilir. Çocuklarda ve bebeklerde beyaz dışkı karaciğeriyle ilgili bir sorunu gösterebilir.
Sizin, yakınınızın veya bir çocuğun ikiden fazla beyaz veya çok soluk dışkısı oluyorsa, mutlaka bir doktordan tıbbi yardım almak gerekir.