Böbrek Taşı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir?
Böbrek taşı nedir, neden olur? Böbrek taşı belirtileri nelerdir? Böbrek taşı nasıl düşürülür? Böbrek taşı düşürme belirtileri nelerdir? Böbrek taşlarına ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Böbrek taşı nedir?
Böbrek taşları, böbrekte oluşan küçük ve sert, kristalize madde parçalarıdır. Böbrek taşları genellikle kalsiyumdan oluşur, ancak ürik asit veya amino asitlerden (proteinler) de oluşabilir. Ürolitiyazis olarak da adlandırılan böbrek taşları yaygın bir görülen bir sorundur.
Bir veya iki böbrekte bir veya daha fazla böbrek taşı oluşabilir. Böbrek taşları küçük lekeler olarak başlar ve kademeli olarak büyüyebilir. Küçük böbrek taşları olan bir kişinin semptomları olmayabilir ve durumun farkında olmayabilir. Bazı durumlarda, idrardaki küçük taşlar böbrekten geçerek üreterden aşağıya, mesaneye ve ağrıya veya ciddi sorunlara neden olmadan vücuttan dışarı çıkabilir.
Genellikle böbrekte kalan büyük bir böbrek taşın belirtisi yoktur. Bununla birlikte, büyük bir taş böbrekten üretere doğru mesaneye doğru hareket ettiğinde, renal kolik olarak adlandırılan şiddetli böbrek ağrısına, karın ağrısına ve kasık ağrısına neden olur. Bazıları renal koliği hayatta karşılaşılan en şiddetli ağrılı deneyim olarak tanımlamıştır. Böbrekten taşınan büyük bir böbrek taşının diğer semptomları arasında idrarda kan olması, idrara çıkma zorluğu ve mide bulantısı veya kusma yer alır.
Kişisel bir böbrek taşı geçmişi olanlar gibi yüksek riskli bir popülasyondaysanız, sıvısız kalmamaya özen göstererek böbrek taşları önlenebilir. Bir taş gelişip semptomlara neden olduğunda, tedavi hastaneye yatış, ağrı kesici ilaç ve taşların vücuttan daha kolay hareket edebilmesi için büyük taşları çıkaran veya ezen belirli prosedürleri içerebilir. Küçük böbrek taşları ise tedavi gerektirmeyebilir.
Böbrek taşlarının çoğu idrarla vücuttan atılır. Ancak bazen bazı taşlar üretere sıkışabilir ve potansiyel olarak ciddi, hatta böbrek enfeksiyonu ve böbrek hasarı gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Sizde veya birlikte olduğunuz bir kişide şiddetli yan veya karın ağrısı, idrar yapmama veya kanlı idrar gibi böbrek taşı düşürme semptomları varsa tıbbi yardım alınmalıdır. Çünkü hızlı tanı ve tedavi komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Böbrek taşı türleri nelerdir?
Normalde böbrek, idrar yoluyla çeşitli kimyasalları atmak için yeterli sıvıya sahiptir. Bununla birlikte, yeterli sıvı olmadığında, bazı kimyasallar (kalsiyum, sistin, fosfat, ürat ve ksantin) böbrek taşları olmak üzere diğer elementleri çeken kristaller oluşturabilir. Bu kimyasallardan gelişebilecek dört tür böbrek taşı şunlardır:
- Kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfat dahil olmak üzere kalsiyum bileşiği taşları:
Kalsiyum oksalat taşları, böbrek taşlarının en yaygın şeklidir. Pancar, siyah çay, kepek gevreği, fındık, ravent ve ıspanak gibi oksalat oranı yüksek yiyecekler yemekle bağlantılıdırlar. - Ürik asit taşları:
Erkeklerde daha olası olan ürik asit taşları, gut hastalığı olan, az idrar çıkışı olan veya kırmızı et ve diğer hayvansal proteinleri yüksek miktarda tüketilen kişilerde görülür. Kemoterapi tedavisi alan kişilerde de ürik asit taşları gelişebilir. - Strüvit taşları:
Strüvit taşları kadınlarda daha sık görülür. Böbrek enfeksiyonu veya idrar yolu enfeksiyonu (İYE) ile gelişirlerse enfeksiyon taşları olarak da bilinirler. Büyürlerse, strüvit taşları geyik boynuzu taşı olarak da adlandırılabilir. - Sistin taşları:
Sistin taşları, nadir olarak görülen bir taş türüdür. İdrarda sistin yüksekliğini tetikleyen ve kalıtsal bir bozukluk olan sistinüri olan kişilerde daha sık görülür.
Böbrek taşı belirtileri nelerdir?
Küçük böbrek taşları veya hareket etmeyen ve böbrek içinde kalan böbrek taşları herhangi bir belirti vermeyebilir. Küçük bir böbrek taşı, idrar yaparken ağrı yapmadan veya idrarda görünür kana neden olmadan idrarla vücudun dışına çıkabilir.
Büyük bir böbrek taşı böbreğin dışına ve üretere doğru hareket ettiğinde, genellikle alt sırtın yan bölgesinde şiddetli, keskin ve bıçak gibi bir ağrıya neden olur, buna renal kolik denir. Renal kolik sıklıkla aşırı terleme, huzursuzluk, sinirlilik, mide bulantısı ve kusmanın eşlik edebileceği şiddetli ağrı dalgaları halinde gelir.
Bir böbrek taşı üreterden mesaneye doğru hareket ettiğinde, ağrı yan bölgeden alt karın bölgesine ve kasıklara doğru hareket edebilir. Ağrı ayrıca testislere de yayılabilir. Böbrek taşı mesaneye geçerse ağrı genellikle kaybolur. Mesanedeki taş ise daha sonra idrar yoluyla vücuttan kolayca atılır.
Ciddi belirtiler
Böbrek taşları aşırı derecede ağrılı olabilir ve böbrek enfeksiyonu ve böbrek hasarı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Sizde veya birlikte olduğunuz bir kişide aşağıdakiler de dahil olmak üzere böbrek taşı düşürme belirtileri varsa tıbbi yardım almanız gerekir:
- Kanlı veya pembe renkli idrar (hematüri)
- Koyu veya çay renkli idrar
- Zor idrara çıkma veya idrara çıkma eksikliği
- Sinirlilik, gerginlik
- Mide bulantısı ve kusma
- Huzursuzluk
- Alt karın, kasık veya testislere hareket edebilen veya yayılabilen şiddetli yan ağrısı
- Terlemek
Böbrek taşı neden olur?
Böbrek taşları, kristalize maddelerin birikmesi sonucu böbrekte oluşan küçük sert taşlardır. Böbrek taşları genellikle kalsiyumdan oluşur, ancak ürik asit veya amino asitlerden (proteinler) de oluşabilir. Bir veya iki böbrekte bir veya daha fazla taş oluşabilir. Böbrek taşları küçük olarak başlar ve kademeli olarak büyüyebilir.
Böbrek taşı için risk faktörleri nelerdir?
Birkaç faktör böbrek taşları geliştirme riskini artırır ancak risk faktörleri olan herkes böbrek taşı geliştirmez.
Böbrek taşları için risk faktörleri şunları içerir:
- Kalsiyum ve amino asitler gibi böbrek taşı oluşturan maddelerin daha yüksek konsantrasyonunu içeren daha küçük miktarlarda idrar üretimiyle sonuçlanan uzun süreli hafif dehidrasyon dahil dehidratasyon
- Aile üyelerinden birinin benzer sorunu olması (genetik yatkınlık)
- Gut (eklemlerde ürik asit birikmesinin neden olduğu bir artrit türü)
- Yüksek proteinli beslenme düzeni
- Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
- Bağırsak emilim bozukluğu (Crohn hastalığı gibi durumlardan veya ameliyattan sonra)
- Erkek biyolojik cinsiyete sahip olmak
- Aşırı kilolu olmak
- Daha önce böbrek sorunları yaşamak
- Gebelik
- Sıcak bir iklime veya yüksek irtifalara uzun süre maruz kalma (Bu bölgelerde yaşayan insanlar daha fazla vücut suyu kaybeder ve daha az miktarda idrar üretir. Sonuç olarak, idrarları böbrek taşı oluşturan daha yüksek konsantrasyonda madde içerir.)
- Yatalak olmak gibi uzun süreli hareketsizlik
- İdrar yolu enfeksiyonları
Riskinizi azaltmak
Böbrek taşı geliştirme riskinizi şu şekilde azaltabilirsiniz:
- Dehidrasyondan kaçınmak (Bu, idrarınızın sürekli olarak çok açık veya berrak olması için bol su ve sıvı içmek anlamına gelir. Şiddetli egzersiz yapıyorsanız, yüksek rakımda ya da sıcak, kuru bir iklimde yaşıyorsanız, orta düzeyde egzersiz yapan biriyseniz daha fazla sıvı içmeniz gerekecektir.)
- Böbrek taşı oluşumunu engelleyebilecek niteliklere sahip gerçek limonlardan yapılmış limonata içmek
- Orta derecede protein içeren dengeli bir beslenme düzeni
- İdrar yolu enfeksiyonu ve gut gibi durumlar için tedavi almak
- Düzenli egzersiz yapmak
- Sağlıklı bir kiloyu korumak ve fazla kilolardan kurtulmak
- Bazı böbrek taşı türlerinin oluşumunu önlemek için reçete edilen ilaçları almak
Böbrek taşı nasıl teşhis edilir?
Doktorlar böbrek taşlarını hastanın semptomlarının ve tıbbi geçmişinin değerlendirilmesine, fizik muayeneye ve çeşitli testlere dayanarak teşhis eder. Böbrek taşı semptomları yaşıyorsanız, doktorunuz size semptomlarınızla ilgili aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç soru soracaktır:
- Ne kadar süredir ağrı yaşıyorsunuz?
- Ağrınız tam olarak nerede?
- Ağrı vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıyor mu?
- Ailenizde böbrek sorunları geçmişi var mı?
- Gut veya iltihaplı bağırsak hastalığı gibi başka sağlık sorunlarınız var mı?
- Her gün ne kadar su içiyorsunuz?
- Beslenme düzeniniz nasıldır?
Doktorunuzun böbrek taşlarını teşhis etmek için kullanabileceği testler şunları içerir:
- Bir taşa işaret edebilecek kan veya minerallerin varlığı için idrar örneğini değerlendiren idrar tahlili
- Böbrek taşlarına neden olabilecek belirli minerallerin yüksek seviyelerini aramak için kan testi
- Bazı durumlarda taşın yerini ve idrar yolunu nasıl etkilediğini gösterebilen röntgen
- Böbrek taşının yerini ve boyutunu vurgulamak için kullanılan bilgisayarlı tomografi taraması
Böbrek taşı nasıl tedavi edilir?
Küçük böbrek taşı olan bir kişinin durumun farkında olmaması sık görülmektedir. Aslında birçok taş herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden vücuttan atılabilir. Sadece böbreğin dışına çıkan daha büyük böbrek taşları genellikle tedavi gerektirir.
Genel tedaviler
Böbrek taşlarının genel tedavisi şunları içerir:
- İdrarı seyreltmek ve böbrek taşının atılmasına yardımcı olmak için yeteri miktarda sıvı içmek
- Büyük taşlar için doktor tarafından intravenöz olarak verilebilen ağrı kesici ilaçlar
Cerrahi tedavi
Böbrek taşı sıvı ve ağrı kesici ilaçlarla vücuttan atılmazsa üretere yerleşmiş olabilir. Bu durumda taşı çıkarmak için aşağıdaki gibi çeşitli prosedürler düşünülebilir.
- Üreterin alt üçte birine yerleşmiş bir böbrek taşını çıkarmak için özel aletlerin mesane yoluyla üretere geçirildiği sistoskopi düşünülebilir. Bir lazer veya ultrasonik prob kullanarak böbrek taşını çıkarmak veya ezmek için benzer bir prosedür kullanılabilir.
- Ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi, üst üreterde veya böbrekte bulunan taş için yapılan bir prosedürdür. Bu prosedürde böbrek taşları, ağrısız yüksek enerjili ses dalgaları (şok dalgaları olarak da bilinir) kullanılarak bir makine tarafından toz haline getirilir.
Böbrek hasarının meydana geldiği nadir durumlarda, etkilenen böbreğin çıkarılması gerekebilir, bu ameliyat nefrektomi‘dir.
Böbrek taşına ne iyi gelir?
Böbrek taşlarının oluşmasını veya tekrar etmesini önlemek için doktorunuz belirli bir diyet planı önerebilir. Gerekirse, bu konuda uzman bir diyetisyen, riskinizi azaltmak ve genel böbrek sağlığını iyileştirmek için diyetinizde değişiklikler yapmanıza yardımcı olabilir.
Böbrek taşlarını durdurabilecek tek bir diyet planı bulunmamakla birlikte, böbrek taşına iyi gelen bazı şeyler aşağıdakileri içerir:
- Bol su içmek:
Bol su içmek, idrar üretimini teşvik etmek ve böbrek taşlarına dönüşebilecek kimyasalları ve mineralleri temizlemek için gereklidir. Bu özellikle yaz aylarında veya ter yoluyla daha fazla su kaybettiğiniz ve idrar çıkışını azaltabilen aktiviteler sırasında önemlidir. - Bazı gıdalardan kaçınmak:
Böbrek taşının en yaygın türü olan kalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna yardımcı olan oksalat oranı yüksek gıdalardan kaçınmak gerekir. Doğal olarak yüksek oksalat seviyelerine sahip yiyecekler arasında pancar, siyah çay, çikolata, fındık, patates, ravent, ıspanak ve pazı bulunur. - Yeterince kalsiyum almak:
Yeterince kalsiyum aldığınızdan emin olmalısınız. Bu, kalsiyum oksalat taşlarını önlemede mantıksız görünebilir. Gerçekte, kalsiyum eksikliği böbrek taşı riskinizi artırır. Doktorlar günde 1.000 ila 2.000 mg kalsiyum tüketilmesini önermektedir. Bunu, az yağlı süt, az yağlı yoğurt ve az yağlı peynir gibi günlük üç porsiyon süt ürünüyle ve ayrıca portakal, brokoli ve soya fasulyesi gibi bazı taze meyve ve sebzelerle başarabilirsiniz. - Sodyumu azaltmak:
Konserve çorbalar, patates cipsi, çeşniler ve fast food gibi ilave sodyum içeren birçok paketlenmiş gıdayla birlikte sofra tuzu içeren sodyumun azaltılması gerekir. Fazla sodyum, diğer koşulların yanı sıra böbrek taşı riskinizi artıran kalsiyum kaybına katkıda bulunur. - Hayvansal proteinleri sınırlamak:
Vücuttaki ürik asit seviyelerini yükseltebilen ve ürik asit taşları (ve gut) riskini artırabilen, özellikle kırmızı et ve karaciğer veya böbrek gibi organ etleri gibi hayvansal proteinleri sınırlamak gerekir. Fasulye, soya ve mercimek gibi bitki bazlı proteinler alarak yumurta, süt ve balık dahil olmak üzere diğer hayvansal proteinleri azaltabilirsiniz.
Beslenme düzeninizde önemli değişiklikler yapmadan önce her zaman doktorunuza danışmak gerekir.
Böbrek taşının potansiyel komplikasyonları nelerdir?
Böbrek taşlarının komplikasyonları ciddi ve yaşamı tehdit edici olabilir. Ancak doktorunuzun sizin için uygun gördüğü tedavi planını takip ederek ciddi komplikasyon riskinizi en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz.
Böbrek taşlarının ciddi komplikasyonları şunları içerir:
- Tedavinin olumsuz yan etkileri
- Koma
- Hidronefroz (sıvı birikmesi ve böbreğin şişmesi)
- Böbrek yetmezliği
- Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit)
- Kalıcı böbrek hasarı ve normal böbrek fonksiyonunun kaybı
- Sepsis (kan enfeksiyonu)