Kilo Almak İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kilo alımı, vücut ağırlığındaki artış olarak tanımlanır ve kas kütlesinde artışa, yağ birikimlerine veya aşırı vücut sıvılarının birikmesine de katkıda bulunur. Herkesin bu kilo verme kervanına katıldığı günümüzde, kilo almak isteyen insanlar muhtemelen pek göze çarpmaz. Ancak aşırı zayıf olduğu için şikâyet eden insanlar da bir hayli fazladır ve bu insanlar nasıl kilo alınacağını, kilo almak için hangi doktora gideceklerini merak ediyorlar.
Bu yazımızda, kilo almak için ipuçları ve kilo almak için hangi doktora gitmeniz gerektiğini öğreneksiniz.
Aşırı zayıf olmanın nedenleri
- Tiroid bezinin fazla çalışması:
Aşırı aktif tiroidin neden olduğu hipertiroidi, metabolizmayı hızlandırır ve ciddi derecede sağlıksız kilo kaybına yol açar. - Yeme bozukluğu:
Anoreksiya nervoza gibi ciddi zihinsel yeme bozuklukları, aşırı kilo kaybına neden olabilir. - Enfeksiyonlar:
Sıtma ve parazit enfeksiyonları, ishal, tüberküloz vb. enfeksiyonlar sağlıksız kilo kaybına neden olabilir. - Diyabet:
Kontrol altına alınmayan şeker hastalığı da kilo kaybının olası bir nedenidir. - Kanser:
Kanser hastaları zayıflamaya ve giderek daha fazla kilo vermeye eğilimlidir. - Genetik:
Bazen, bir insanı zayıf yapan sadece kalıtsal özelliklerdir. - Stres:
Bir kişinin sürekli stres altında olması, onu zayıflatabilir, aşırı stres ayrıca çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Kilo almak için yapılabilecek şeyler
Zayıf insanların nasıl kilo alacağını bilmesi çok önemlidir. Ancak kilo almak isteyen bir insanın aklından çıkarmaması gereken ilk şey, sağlıklı bir şekilde kilo alması gerektiğidir. Aşağıda, hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo almanıza yardımcı olacak ipucu bulacaksınız:
- Vücudunuzun yakabileceğinden daha fazla kalori tüketin:
Bu ipucunun arkasında roket bilimi yok, basit matematiksel mantık var. Bir sistem, bir çıkışa kıyasla daha büyük bir girişe sahipse, sistemin malzeme birikimine başvurma olasılığı çok yüksektir. - Protein açısından zengin şeyler tüketmek:
Protein, yağsız kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olur. Bu nedenle soya fasulyesi ve kuruyemiş gibi protein açısından zengin besinlerin daha fazla alınması kilo almaya yardımcı olur. - Artan karbonhidrat ve yüksek yağlı yiyecekler:
Muz, yulaf, kinoa, yaban mersini, tatlı patates, bitter çikolata gibi yüksek karbonhidratlı ve yüksek yağlı yiyecekleri tüketmek kilo almak için önemlidir. - Ağırlık kaldırma ve egzersiz:
Örneğin bir kişi düzenli halter yapıyorsa, tüketilen fazla kalori karın veya diğer kısımlardan ziyade kas üzerinde toplanır ve bu da estetik bir şekilde kilo almaya katkı sağlar. - Enerji açısından zengin gıdaların tüketimi:
Badem, ceviz, yer fıstığı gibi sert kabuklu yemişler, kuru üzüm veya kuru erik gibi kuru meyveler, enerji sağlamakla birlikte kilo almaya da yardımcı olur. - Uyku:
Sağlıklı ve uygun kiloda olmanın sırrı; sadece sağlıklı ve lezzetli yemek değil, aynı zamanda günde ortalama sekiz saat uykudur. - Ek öğünler:
Sabah atıştırmalıkları veya akşam atıştırmalıkları gibi ek öğünler hazırlayarak kilo alma yolculuğunuza katkıda bulunabilirsiniz. - Doğru su içme alışkanlığı:
Yemek yemeden önce su içmekten kaçınmak gerekir. Bu sadece mideyi doldurur ve yemek için yer bırakmaz. Düzenli olarak, ama yemeklerden sonra su içmeyi alışkanlık haline getirin.
Not: Burada unutulmaması gereken nokta, kilo almanın sadece sağlıklı ve güvenli bir şekilde olması ve abur cubur yemek gibi bağımlılık yapan alışkanlıklardan kaçınılması gerektiğidir.
Kilo almak için hangi doktora gidilir?
Kilo almak için gitmeniz gereken ilk doktor, aile hekiminiz olmalıdır. Aile hekiminiz sizi dikkatle dinleyecek ve gerekirse muayene yapacaktır. Eğer zayıflığınızın nedeninin tıbbı bir durum olmadığına karar verirse, sizi bir beslenme uzmanı veya diyetisyene yönlendirecektir. Eğer zayıflığınızın nedeni tıbbi bir durum ise, şüphelendiği tıbbi durumla ilgilenen bir doktora yönlendirecektir.