Vücutta Titreme ve Halsizlik Nasıl Geçer, Neden Olur?
Vücutta titreme ve halsizlik
Birkaç tıbbi durum, vücutta titreme ve halsizlik şikâyetine neden olabilir. Örneğin dehidrasyon (vücudun susuz kalması), Parkinson hastalığı ve kronik yorgunluk sendromu, titreme ve halsizlik ile yakından ilişkilidir. Vücutta titreme ve halsizlik tedavisi ise tetikleyici nedene bağlıdır; tedavi bazen kişisel bakım önlemleriyle tedavi edilirken bazen de tıbbi tedavi gerektirebilir.
Vücutta titreme ve halsizlik neden olur?
Yaygın nedenler
Aşağıdaki faktörler, vücutta titreme ve halsizlik şikâyetine aniden başlatan yaygın durumlardır:
- Hipoglisemi:
Hipoglisemi, kan şekeri seviyesinin normalin altında olduğu bir durumdur. Hipoglisemi genellikle şeker hastalarının kan şekerini düşürmek için ihtiyaç duyduğundan daha fazla ilaç almasıyla ortaya çıkar. - Düşük kan basıncı:
Düşük kan basıncı, kan basıncınızın normalden daha düşük olması durumunda ortaya çıkar. Bu olduğunda, kanın itme ve akış kuvveti çok düşüktür. Düşük kan basıncının nedenleri arasında kanama, kalp sorunları, hamilelik ve yaşlanma sayılabilir. - Aşırı kafein alımı:
Günde bir bardak fincan kahve güvenlidir, ancak daha fazlası zararlı olabilir. Bunun haricinde, bazı insanlar kafeine karşı daha duyarlıdır. Bu nedenle bu insanlar daha düşük dozlarda kafein alsalar bile vücutta titreme ve halsizlik hissedebilirler.
- Dehidrasyon:
Dehidratasyon olarak da bilinen dehidrasyon, vücudun susuz kalması anlamına gelir. Genellikle içtiğinizden daha fazla sıvı kaybettiğinizde ortaya çıkar. Dehidrasyon nedenleri arasında mide bulantısı, yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık ve aşırı terleme bulunur. - İlaçlar:
İlaçlar da vücutta titremeyle birlikte yorgunluk ve halsizlik hissetmenize neden olabilir. Özellikle bir ilaca yeni başladıktan sonra bu gibi semptomlar yaşıyorsanız, doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Diğer nedenler
Aşağıdaki gibi birkaç tıbbi koşul da vücutta tireme ve halsizlik şikâyetine neden olabilir:
- Düzensizi kalbi ritmi:
Tıbbi olarak aritmi olarak bilinen bu durum, kalbinizin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz bir şekilde atmasıdır. Kalp atış hızı anormal olduğunda, kalp kanı etkili bir şekilde pompalayamaz ve bu da titreme, halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir. - Tremor:
Tremor, vücudun bir veya daha fazla bölgesinde titremeye yol açan ritmik, istemsiz kas kasılmalarıdır. Tremor en sık elleri etkilese de bacakları, kolları, gövdeyi ve hatta başı da etkileyebilir. Tremor genellikle orta ve ileri yaştaki insanlarda görülse de nadir olarak diğer yaş gruplarında da ortaya çıkabilir. - Kronik yorgunluk sendromu:
Kronik yorgunluk sendromu, vücudun birçok bölgesini ve sistemini içeren ciddi ve uzun süreli tıbbi bir durumdur. Kronik yorgunluk sendromu belirtileri arasında şiddetli yorgunluk, uyku sorunları ve düşünme güçlüğü vardır. - Parkinson hastalığı:
Parkinson hastalığı; titreme, tutukluk ve denge sorunlarına neden olan ciddi bir nörolojik sorundur. Parkinson genellikle yavaş yavaş ilerler ve zaman geçtikçe kötüleşir. Hastalık ilerledikçe hafıza sorunları, depresyon, vücutta titreme gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Vücutta titreme ve halsizlik nasıl geçer?
Vücutta titreme ve halsizlik şikâyetinin çoğu nedeninin tedavisi kolaydır. Örneğin, çok fazla kafein tükettiğiniz için titreme ve yorgunluk yaşıyorsanız, kafein alımını azaltarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Dehidrasyondan dolayı titreme ve halsizlik yaşıyorsanız, günlük aldığınız sıvı miktarını artırdığınızda şikâyetiniz azalacak veya tamamen kaybolacaktır.
Vücutta titreme ve halsizliğin önüne geçmek için yediğiniz şeylere de dikkat etmeniz gerekir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzen enerjinizi artırırken ve kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlarken aynı zamanda hastalıkların da önüne geçebilir.
Dengeli ve sağlıklı beslenme hakkında aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz:
- Meyve, sebze, kepekli tahıllar ve az yağlı süt ürünlerine odaklanmak
- Fasulye, fındık, mercimek, soya peyniri gibi yüksek proteinli besinler tüketmek
- Doymuş yağ, trans yağ, tuz ve şeker oranı yüksek gıdalardan kaçınmak veya sınırlandırmak
- Doktorunuzun tavsiye ettiği günlük kalori alımınıza dikkat etmek
Eğer düzenli ve sağlıklı beslenmek konusunda zorluk çekiyorsanız, günde üç büyük öğün yemek yerine öğünleri artırarak her öğün daha az yemeyi deneyebilirsiniz. Bu süreçte atıştırmalık alışkanlıklarınızdan cips ve şeker gibi sağlıksız şeyleri çıkarmanız da faydanıza olacaktır. Atıştırmalık yiyeceğiniz zaman sağlıklı meyveler tüketmeyi düşünebilirsiniz.
Fiziksel aktivite de vücutta hissedilen halsizlik ve titreme tedavisinin önemli bir bileşenidir. Fiziksel aktivite sebepsiz yorgunluğun önüne geçer ve kendinizi daha güçlü hissetmenizi sağlar. Özellikle orta yoğunlukta egzersiz yapmak, kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Ancak yine de sizin için hangi egzersizlerin daha iyi olacağını belirlemek için doktorunuza danışmanız daha iyi olacaktır.
Vücutta titreme ve halsizlik nasıl tedavi edilir?
Genel sağlığınızı iyileştirmek için evde uygulanabilecek tedavileri denedikten sonra şikâyetleriniz devam ederse, doktora görünmenizin zamanı gelmiş demektir. Doktora gittiğinizde doktorunuz sizi muayene edecek, gerekirse bazı testler yapacak ve daha sonra size en uygun tedaviye başlayacaktır.
Örneğin, semptomlarınız şeker hastalığıyla yakından ilgili olabilen hipoglisemiden kaynaklanıyorsa, doktorunuzun kullandığınız ilaçların dozunu ayarlaması gerekebilir. Eğer şikayetinizin altında daha farklı bir neden varsa, doktorunuzun çeşitli ilaçlar reçete etmesi veya farklı prosedürler uygulaması gerekebilir.
Sonuç olarak
Vücutta titreme ve halsizlik çoğu zaman basit nedenlerden kaynaklanır ve kısa süre içinde muhtemelen geçecektir. Örneğin, titreme ve halsizliğinizin nedeni dehidrasyon ise, sıvı alımınızı artırdıktan sonra şikâyetiniz geçecektir. Diğer basit nedenlerden kaynaklanan titreme ve halsizlik ise sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları ile kolayca tedavi edilecektir.
Bazı durumlarda ise vücutta titreme ve halsizlik daha ciddi tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Eğer şikâyetleriniz geçmiyorsa, başka semptomlar da eşlik ediyorsa veya semptomlarınız sizi endişelendiriyorsa, doktorunuza muayene olmanız gerekir. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra size uygun tedaviyi başlatacaktır.