İç Hastalıkları

Seropozitif Nedir, Ne Demektir?

Romatoid artrit (RA) tanısı iki kapsayıcı türe ayrılır: seropozitif ve seronegatif. Seropozitif romatoid artrit hastaları arasında en yaygın tanıdır. Seropozitif olmak, kan testlerinizin romatoid artrit semptomlarına neden olduğu varsayılan antikorların varlığını gösterdiği anlamına gelir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Seropozitif nedir?

Seropozitif, öncelikle eklemleri etkileyen romatoid artritin uzun vadeli bir formudur. Bu rahatsızlığı olan bir kişinin kanında, hastalığı tanımlamaya yardımcı olan antikorlar bulunur. Bu antikorlara, anti-CCP’ler veya romatoid faktörler (RF) denir. Bunların biri veya ikisi de kişide mevcut olabilir. Varlıkları eklem iltihabı ve RA semptomlarının başlamasıyla ilişkilidir. Seronegatif RA hastalarında, bu antikorlar mevcut değildir, ancak yine de klasik semptomlar görülmektedir. Seropozitif RA hastaları genellikle daha şiddetli semptomlara ve daha büyük deformitelere sahiptir.

Seropozitif belirtileri nelerdir?

Romatoid artrit, zamanla gelip gidebilen belirli bir semptom grubuna sahiptir. Bu rahatsızlığı olan kişiler genellikle semptomların gelişmesinden sonraki bir yıl içinde, romatoid faktör için pozitif test sonuçlarına (seropozitif) sahip olacaktır. Anti-CCP’ler olan antikorlar daha hassastır ve herhangi bir semptom göstermeden yıllar önce ortaya çıkabilir. Romatoid artrite özgü semptomlar aşağıdakileri içerir:

  • Eklemlerde, özellikle el ve ayaklarda şişme ve ağrı
  • Birkaç etkilenen eklem
  • Simetrik eklemler
  • 45 dakika süren sabahları vücut sertliği
  • Kıkırdak ve kemiğin bozulması (Bu deformiteler, X ışınları ile belirlenir.)
  • Derinin altında eklemlere yakın sert yumruların gelişmesi (romatoid nodüller)

Bazı koşullarda başka RA semptomları olabilir. Bunlar:

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Seropozitif RA için net bir tedavi yoktur, ancak durumun etkili yönetimi, birçok insanın iyi bir yaşam kalitesinden yararlanmasına ve günlük hayatına devam etmesini sağlamaktadır.

Erken teşhis, eklemlerin daha az hasar görmesine, ilaç tedavisi ise hastalığın daha yavaş ilerlemesinin anlamına geleceği için, seropozitif RA’nın belirtilen semptomlarından herhangi birini yaşamaya başlar başlamaz doktorunuzu görmelisiniz.

Seropozitif nasıl teşhis edilir?

Anti-CCP’lerin veya romatoid faktörlerin mevcut olup olmadığını görmek için kan testi yapılacaktır. Test pozitif çıkarsa yani seropozitif iseniz RA teşhisi alma olasılığınız %70 ila %80’dir. (Kaynak)

Pozitif bir sonuç, başka koşulları da gösterebilir. Bu nedenle pozitif test, bir doktorun tam teşhis koyması için yeterli değildir. Tam bir teşhis ayrıca RA semptomlarını göstermenizi gerektirir. Kıkırdak ve kemik bozulmasını gösteren röntgenler, özellikle eklem hasarı varsa, tam teşhise ulaşmada yardımcı olabilir. Eklemlerdeki iltihaplanma seviyesini test etmek için ek kan testleri yapılabilir.

Seropozitif nasıl tedavi edilir?

Şu anda bu durum için kesin bir tedavi olmadığından, tedavi ağrı ve iltihabı yönetmeye ve eklemlerin daha fazla zarar görmesini önlemeye odaklanmaktadır. Genel olarak seropozitif RA tedavisi; terapi, evde bakım, ilaç tedavisi ve ameliyatla oluşan ortak bir kombinasyonu içerebilir.

Terapi

Uzman RA terapistleri, eklemlerdeki stresi azaltmak için günlük alışkanlıkların değiştirilmesine yardımcı olabilir. Eklemlerin daha fazla hasar görmesini sınırlarken, günlük işleyişe yardımcı olacak özel araçlar ve cihazlar kullanmanızı tavsiye edebilirler.

Evde bakım

Bu durumdan etkilenen kişilerin, düzenli olarak egzersiz yapması önerilir. Egzersiz, eklemlerinizi hareket ettirmeye ve kaslarınızda güç oluşturmaya yardımcı olacaktır. Bir alevlenme yaşıyorsanız, ağrıyı ve iltihabı kontrol etmek için soğuk ve sıcak kompresler arasında geçiş yapmak yardımcı olabilir.

İlaç tedavisi

Seropozitif RA’ya tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılan en yaygın ilaç türü, hastalığı değiştiren antiromatizmal ilaçlardır. Bu tür ilaçlar RA’nın gelişimini yavaşlatabilir ve daha fazla eklem hasarını önlemeye yardımcı olabilir. Ağrı ve iltihaplanmaya yardımcı olması için ibuprofen gibi steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar da alabilirsiniz. Prednizon gibi steroid ilaçlar da büyük iltihap alevlenmelerini yönetmede etkilidir.

Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.

Ameliyat

Eklemlerdeki hasar, şiddetli olduğunda ameliyat gerekli olabilir. Bazı prosedürler, hareketliliği artırmaya ve ciddi şekilde deforme olmuş eklemlerdeki ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Bazen eklemlerin tamamen değiştirilmesi gerekir. Bununla birlikte, ameliyatın enfeksiyon gibi komplikasyon riski vardır. Bu nedenle ameliyat, yalnızca faydaların risklerden daha ağır bastığı durumlarda tercih edilmektedir.

Seropozitif komplikasyonları

Bu sağlık sorunundan etkilenen kişiler, özellikle durumları iyi yönetilmezse, ilişkili durumları geliştirme riskleri daha yüksektir. Seropozitif RA ile ilişkili durumlardan bazıları şunlardır:

  • Karpal tünel Sendromu (El bileğinin ortasında bulunan ve avuç içine yayılan median sinir üzerinde oluşan baskı sonucu, ellerde ve kollarda yoğun bir uyuşma, karıncalanma hissi veren sendrom türüdür.)
  • Yaygın iltihaplanma
  • Eklem hasarı
  • Kalp-damar hastalığı
  • Servikal miyopati (Omurilik Basısı/Boyun bölgesinde omuriliğin baskıya uğramasıyla oluşan, üst ve alt ekstremitelerde işlev kaybını ifade eden durumdur.)

Hastalığın seyri

Seropozitif RA hastalarının, seronegatif olanlara göre daha şiddetli semptomlar yaşaması muhtemeldir. Seropozitif RA’lı kişilerin; romatoid nodüller, vaskülit (kan damarlarının iltihabı) ve romatizmal akciğer sorunları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, kardiyovasküler hastalık gibi ilişkili durumları geliştirme riski de daha yüksektir.

Buna rağmen, hastalığın ilerlemesi büyük ölçüde kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ayrıca birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle kesin bir tablo tahmin etmek imkansızdır.

Seboreik dermatit: Video


Kaynak ve ileri okuma:

  1. https://www.healthline.com/
  2. https://www.webmd.com/
  3. https://www.arthritis.org/

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu