Sağlık Rehberi

Tramadol Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Tramadol nedir?

Tramadol; merkezi sinir sistemine etki eden opioid (morfin gibi etki gösteren ilaçlar) tipi bir analjezik (ağrı kesiciler) bir ilacın etkin maddesidir. Omurilikteki belirli sinir hücrelerine etki ettiği için özellikle sırt ağrısı, nevralji (baş ve boyun bölgesinde ortaya çıkan, sinir hasarından kaynaklanan ağrı) ve kireçlenme vakalarında orta ila şiddetli ağrıları hafiflettiği için kullanılmaktadır.

Bu ilaç dikkatli bir şekilde ve sadece tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır. Ayrıca ilacın uzun süreli kullanımı, fiziksel ve psikolojik gibi bazı yan etkilere neden olabileceğinden, bununla birlikte bazı insanlarda bağımlılık yaratabileceğinden sadece doktor reçetesi ile satılmalıdır.

Tramadol ne için kullanılır?

Bu etkin maddeyi içeren ilaçlar, merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisi sayesinde, esas olarak sırt ağrısı, nevralji veya kireçlenme vakalarında orta ila şiddetli ağrıları yatıştırmak için verilen bir ilaçtır.

Tramadol nasıl kullanılır?

Bu ilacın dozu; kişinin duyduğu ağrı yoğunluğuna, hassasiyetine ve ayrıca ilacın formuna göre değişebilmektedir. Dolayısıyla önerilen doz miktarı, doktor tarafından ayrıca belirtilmelidir.

Tramadol 50 mg tablet

12 yaşından büyük çocuklar veya yetişkinler için önerilen doz, tıbbi tavsiyeye göre ağrının yoğunluğuna göre 50 veya 100 mg, yani her 4 ila 8 saatte bir, 1 ila 2 tablettir. Genel olarak, günde 8 tablet 50 mg’a karşılık gelen 400 mg’dan fazla almamalısınız.

Tabletler bir bardak su yardımıyla bütün olarak yutulmalı ve çiğnenmemelidir.

Uzatılmış salımlı tabletler (yavaşça çözünen ve içindeki etkin maddeyi zamanla salıveren ilaçlar), doktorunuzun önerdiği şekilde, genellikle her 12 ila 24 saatte bir alınır.

Tramadol oral solüsyon/damla (100 mg/mL)

Tipik olarak, 12 yaşından büyük çocuklar veya yetişkinler için başlangıç ​​dozu, her 6 ila 8 saatte bir 50 ila 100 mg olan 20 ila 40 damladır. Doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe fazladan doz alınmamalıdır.

Enjekte edilebilir tramadol (100 mg/2mL)

12 yaşından büyük çocuklarda veya yetişkinlerde, şiddetli ağrıların tedavisi için enjekte edilebilir başlangıç dozu genellikle 100 miligramdır. Bu dozdan sonraki ilk saat boyunca, toplam 250 mg dozu (başlangıç ​​dozu da hesaba katılarak) geçilmeden her 10 ila 20 dakikada bir, 50 mg’lık ek dozlar verilebilir. Daha sonra her 4 ila 6 saatte bir, 50 ila 100 mg verilmesi uygun olabilir.

Enjeksiyon bir uzman hemşire tarafından yapılmalı ve önerilen doz, ağrının ağırlığına ve yoğunluğuna göre doktor tarafından hesaplanmalıdır.

Tramadol’ün yan etkileri nelerdir?

Bu ilaçla uygulanan tedavi sırasında ortaya çıkabilecek en yaygın yan etkilerden bazıları; mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, kusma, kabızlık, ağız kuruluğu, aşırı terleme ve yorgunluktur.

Ayrıca uyku apnesi ve uyku sırasında kandaki oksijen seviyesinin düşmesi gibi uyku bozukluklarına da neden olabilir. Dolayısıyla bu durumlar da uyurken solunumun durmasına, gece nefes almada zorluk nedeniyle uyanmalara, uyumada zorluğa veya gündüz aşırı uykulu olunmasına neden olabilir.

Bu ilaç ayrıca bazı kişilerde, özellikle uzun süreli tedavilerde fiziksel ve psikolojik bazı yan etkilerle birlikte bağımlılığa neden olabilir.

Tramadol morfin ile aynı mıdır?

Değildir. Bu ilaç tıpkı morfin gibi, afyondan elde edilen bir madde içerir. Bu her iki opioid ilaç, analjezik olarak kullanılsa da bunlar farklı endikasyonlara (tıbbi uygunluğa) sahip farklı moleküllerdir ve daha uç durumlarda morfin kullanılır.

Tramadol’ü kimler kullanmamalıdır?

Bu ilaca veya içeriğindeki maddelerden herhangi birine karşı, aşırı duyarlılığı veya alerjisi olan kişilerde kullanılmamalıdır. Ayrıca alkol, uyku ilacı, diğer ağrı kesiciler veya sakinleştirici ilaçların etkisi altındayken kullanılmamalıdır.

MAO inhibitörü (antidepresan grubu) ilaçlarla son 14 gün içinde tedavi gören, tedavi ile kontrol edilmeyen epilepsisi olan veya narkotik yoksunluğu veya alkol, hipnotikler (merkezi sinir sistemini yavaşlatan maddeler), opioidler ve diğer psikotroplarla (psikoaktif madde), akut zehirlenme tedavisi gören kişilerde de kullanımı YASAKTIR.

Ayrıca hamile kadınlar, emzirme döneminde veya solunum problemi olan çocuklar tarafından tıbbi tavsiye olmadan ve ayrıca karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Tramadol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu