Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Magnezyum Eksikliği Nelere Yol Açar?
Magnezyum eksikliği neden olur? Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır? Ne gibi sorunlara sebebiyet verir? Magnezyum eksikliği nasıl teşhis ve tedavi edilir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Magnezyum eksikliği: Tanım
Magnezyum, insan vücudunda kalsiyum, potasyum ve sodyumdan sonra en yaygın dördüncü mineraldir. Vücudun, kas ve sinir fonksiyonu, kan şekeri seviyelerini kontrol etme ve sağlıklı kan basıncını koruma dahil olmak üzere çok çeşitli işlemler için magnezyum ihtiyacı vardır. Magnezyum ayrıca vücudun D vitamini gibi diğer besinleri kullanmasına yardımcı olur.
Önerilen magnezyum miktarı yaşa göre değişir, ancak çoğu sağlıklı yetişkin günde 310 ila 320 mg magnezyum (kadınlar) veya günde 400 ila 420 mg (erkekler) arasında olmalıdır. Magnezyum eksikliği veya hipomagnezemi olarak bilinen vücuttaki düşük magnezyum seviyeleri, yeterince magnezyum tüketilmemesi, bağırsakların çok az magnezyum emmesi veya idrar yoluyla çok fazla magnezyum kaybetmekten kaynaklanabilir.
Magnezyum eksikliği belirtileri mide bulantısı ve/veya kusma, yorgunluk, kas kasılmaları ve halsizliktir. Aşırı veya şiddetli magnezyum eksikliği tıbbi bir acil durumdur ve aritmi adı verilen yaşamı tehdit edebilecek kalp ritimlerine neden olabilir. Sizde veya birlikte olduğunuz birinde hızlı veya düzensiz kalp atış hızı, nefes almada zorluk veya ani kas güçsüzlüğü varsa acil olarak tıbbi yardım alınmalıdır.
Magnezyum eksikliği: Belirtiler
Magnezyum eksikliği belirtileri ilk başta fark edilmeyebilir ve diğer yaygın durumların belirtileriyle karıştırılabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuzla konuşmanız gerekir, böylece daha hızlı bir şekilde doğru teşhis ve tedavi alabilirsiniz.
Magnezyum eksikliğinin yaygın belirtileri
Magnezyum eksikliğinin en yaygın belirtileri şunlardır:
- Halsizlik ve yorgunluk
- İştah kaybı
- Kas krampları ve/veya spazmları
- Mide bulantısı ve/veya kusma
- Uyuşma
- Anormal göz hareketleri
- Nöbetler
- Zayıflık
Magnezyum eksikliğinin ciddi belirtileri
Magnezyum eksikliğinin ciddi belirtileri şunlardır:
- Yüksek kan şekeri (şeker hastalığı)
- Yüksek kan basıncı
- Migren tipi baş ağrısı
- Kemik erimesi
- Düşük kemik yoğunluğu
- Düzensiz kalp atışı (aritmi)
Yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, belirtileriniz ve endişeleriniz hakkında doktorunuza muayene olmanız gerekir. Magnezyum eksikliğini erken tespit etmek, buna neden olan bir durumun teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Magnezyum eksikliğini erken tespit etmek, doğru adımları hızlıca atmanızı ve erken tedavi almanızı sağlayarak sizi olası komplikasyonlardan koruyacaktır.
Magnezyum eksikliği: Nedenler
Sindirim sistemiyle ilgili nedenler
Sindirim sistemiyle ilgili bazı koşullar, örneğin kronik ishal veya bağırsak yolunda emilim eksikliği gibi koşullar vücudun magnezyum alma yeteneğini etkileyebilir.
Magnezyum eksikliğine neden olabilecek sindirim sistemiyle ilgili durumlar şunları içerir:
- Çölyak hastalığı
- Crohn hastalığı
- Kronik bağırsak iltihabı
Tip 2 diyabet
Tip 2 diyabetli kişilerde tedavi olunmadığı taktirde yüksek kan şekeri seviyeleri görülür. Bu durumda böbrekler fazla glikozu (kan şekeri) filtreleyemez ve glikozun idrara girmesine izin verir. Bu, idrara daha fazla su yönlendirir ve bu da vücudun magnezyum seviyelerini tüketebilen aşırı idrar çıkışına yol açabilir.
Alkol bağımlılığı
Alkol bağımlılığının etkileri arasında sindirim sistemi sorunları, böbrek hasarı, karaciğer hastalığı ve yetersiz beslenme yer alabilir. Bunların tümü magnezyumun daha düşük emilimine yol açarak magnezyum eksikliği belirtileri yaşamanıza neden olabilir.
Diğer nedenler
Magnezyum eksikliği ayrıca aşağıdakilerin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir:
- İlerleyen yaş
- Emzirme dönemleri
- Yeme bozukluklar
- Beslenme düzeninde magnezyum alımı eksikliği
- Diüretikler gibi idrar çıkışını artıran ilaçlar
- Vücudun büyük bir bölümündeki ciddi yanıklar
Magnezyum eksikliği: Risk faktörleri
Sizi magnezyum eksikliği açısından risk altına sokabilecek aşağıdaki gibi çeşitli durumlar olsa da risk aktörleri olan herkes magnezyum eksikliği yaşamayacaktır.
- İlerleyen yaş (İnsanlar yaşlandıkça, vücudun magnezyum gibi besinleri emme yeteneği doğal olarak azalır.)
- Alkol bağımlılığı
- Tip 2 diyabet gibi idrar çıkışını artıran durumlar
- Besinlerin emilimini etkileyen Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı dahil sindirim sistemi hastalıkları
- Vücudun magnezyum ihtiyacını artırabilen hamilelik veya emzirme
- Kötü beslenme
- Diüretik gibi ishale veya artan idrar çıkışına neden olan ilaçlar almak
Riskinizi azaltmak
Magnezyum eksikliği riskinizi şu şekilde azaltabilirsiniz:
- Magnezyum açısından zengin ve sağlıklı bir beslenme düzeni
- Kronik hastalıkları yönetmek
- Doktor kontrolünde ilaç değiştirme (kullandığınız ilaç bir nedense)
- Magnezyum takviyesi almak
Risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız veya magnezyum eksikliği belirtileri yaşıyorsanız, riskinizi azaltmak için doktorunuza da danışabilirsiniz.
Magnezyum eksikliği: İlgili durumlar
Magnezyum eksikliği olan kişilerde, güneş ışığı vitamini adı verilen D vitamini eksikliğinin de görülme riski yüksektir. Çünkü ister güneşten ister yiyeceklerden emilsin, D vitaminini aktive etmek için vücudun magnezyuma ihtiyacı vardır.
Magnezyum olmadan D vitamini, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olmak ve kalp ve metabolik sağlığa katkıda bulunmak için kalsiyum ile çalışamaz. Sonuç olarak, magnezyum eksikliği olan kişilerde osteoporoz, osteopeni ve kalp hastalığı gelişebilir.
Magnezyum eksikliği: Teşhis
Durumunuzu teşhis etmek için doktorunuz size öncelikle semptomlarınız ve beslenme düzeninizle ilgili birkaç soru soracaktır. Daha sonra fizik muayene yapacak, ardından ise aşağıdaki testlerden birini gerekli görebilir:
- Magnezyum ve diğer besin seviyelerinizi incelemek için kan testleri
- Çok fazla magnezyumun atılıp atılmadığını belirlemek için idrar testi
Eksikliğe neden olabilecek diğer durumlarla ilgili endişeleriniz varsa, doktorunuz sizi diyabet veya böbrek hastalığı gibi besin emilimini etkileyebilecek durumlar için test edebilir. Uzun süredir magnezyum eksikliğiniz varsa, kemiklerinizin gücünü ölçmek için kemik taraması da yaptırabilirsiniz.
Magnezyum eksikliği: Tedavi
Hafif magnezyum eksikliği genellikle doktorunuzun önerdiği şekilde beslenme yoluyla veya magnezyum takviyeleriyle magnezyum tüketimini artırarak giderilebilir. Magnezyum eksikliğine altta yatan bir durum neden oluyorsa, bu durumun tedavisi ve yönetimi magnezyum seviyelerinin iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Şiddetli magnezyum eksikliği tedavisi genellikle oral (ağızdan) magnezyum tuzları veya intravenöz veya intramüsküler magnezyum enjeksiyonunu içerir. Bu tedavilerden kaynaklanan yan etkiler rahatsız edici olabilir, ancak bunlar magnezyum seviyeleri gerekli seviyelere ulaşana kadar yönetilebilir yan etkilerdir.
Magnezyum eksikliği: Diyet ve beslenme ipuçları
Birçok gıda doğal olarak magnezyum açısından yüksektir ve dengeli bir beslenme düzeni olan sağlıklı bir kişi önerilen günlük miktarı tüketebilmelidir.
Magnezyum içeren gıdalar şunları içerir:
- Siyah fasulye ve barbunya fasulyesi
- Pişmiş ıspanak, brokoli, havuç
- Az yağlı süt ve az yağlı yoğurt gibi süt ürünleri
- Bitter çikolata
- Yağsız sığır eti ve kümes hayvanları
- Badem, fıstık ve kaju fıstığı gibi kuruyemişler
- Yulaf ezmesi
- Fıstık ezmesi
- Patates
- Pirinç
- Somon
Hangi tür yiyeceklerin sizin için en iyi olduğu ve bunları nasıl hazırlayacağınız konusunda şüpheniz varsa, beslenme yoluyla sağlığınızı en üst düzeye nasıl çıkaracağınız konusunda size fikir verebilecek bir diyetisyenle çalışma konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.
Magnezyum eksikliği: Potansiyel komplikasyonlar
Magnezyum vücut sağlığında hayati bir rol oynadığından, devam eden magnezyum eksikliği aşağıdaki gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir:
- Kalp kası fonksiyonunun azalması nedeniyle kalp durması
- Yüksek kan basıncı
- Migren
- Kemik erimesi
- Felç (nadir olarak)