El Bileği Ağrısı Neden Olur? El Bileği Ağrısı ve Şişmesi Nasıl Geçer?
El bileği ağrısı ve bazen de şişmesi neden olur? Geçmezse hangi bölüme ve doktora gidilmesi gerekir? Nasıl geçer? El bileği ağrısına ne iyi gelir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
El bileği ağrısı: Önemli bilgiler
El bileği ağrısı, genellikle burkulmalardan, ani yaralanmalardan veya küçük kırıklardan/çatlaklardan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda el bileği ağrısı veya şişmesi tekrarlayan stres, artrit ve karpal tünel sendromu gibi uzun süreli problemlerden de kaynaklanabilir. Pek çok faktör el bileği ağrısına yol açabileceğinden, kesin nedeni tahmin etmek zor olabilir. Bu yüzden uzun vadeli geçmeyen el bileği ağrınız varsa veya ağrınız sizi endişelendiriyorsa, doktorunuza muayene olarak doğru bir teşhis ve tedavi gerekli olabilir.
El bileği ağrısı: Potansiyel nedenler
El bileğinizin herhangi bir bölgesinin hasar görmesi ağrıya neden olabilir, ağrı bileğinizi ve elinizi kullanma yeteneğinizi etkileyebilir.
Yaralanmalar
- Ani etkiler:
Bilek yaralanmaları genellikle elinizin üzerine düştüğünüzde veya uzunca bir süre üzerinde yattığınızda ortaya çıkar. Böyle bir şey burkulmalara ve hatta kırıklara bile neden olabilir. Bu durumdan kaynaklı bazı kırıklar, yaralanmadan hemen sonra röntgende görünmeyebilir. - Tekrarlayan stres:
Bir tenis topuna vurmaktan veya bir enstrüman çalmaktan bisiklet sürmeye kadar tekrarlayan bilek hareketlerini içeren herhangi bir aktivite, özellikle mola vermeden yapılıyorsa, eklemler boyunca dokuları şişirebilir veya stres kaynaklı kırıklara neden olabilir. Örneğin De Quervain hastalığı, başparmağın tabanında ağrıya neden olan, tekrarlayan bir stres hasarından meydana gelir.
Artrit
- Kireçlenme:
Bu tür iltihaplanma, kemiklerinizin uçlarını destekleyen kıkırdağın zamanla aşınmasıyla ortaya çıkar. Bilekte osteoartrit (kireçlenme) gelişimi nadirdir ve genellikle geçmişte bilekle ilgili bir yaralanma yaşayan insanlarda görülür. - Romatizmal eklem iltihabı:
Vücudunuzun bağışıklık sistemi kendi dokularına saldırdığı otoimmün bozukluk olan romatoid artrit genellikle el bileğini hedef alır. Bu durumdan genellikle her iki bilek de etkilenir ve her iki bilekte de ağrı hissedilebilir.
Diğer hastalıklar ve durumlar
- Karpal tünel sendromu:
Karpal tünel sendromu, bileğinizin avuç içinde yer alan sinirlerin bir geçiş yolu olan karpal tüneldeki, median sinir üzerinde oluşan ve artan basıncın oluşturduğu sendromdur. - Ganglion kistleri (el bileği kisti):
Bu yumuşak doku kistleri, en çok bileğinizin üst kısmında görülür. Ancak bazı durumlarda bu kistler nabız bölgesinde veya baş parmağın bulunduğu kısımda da ortaya çıkabilirler. Ganglion kistleri ağrılı olabilir ve ağrı, aktivite ile kötüleşebilir veya düzelebilir. - Kienbock hastalığı:
Bu bozukluk tipik olarak genç yetişkinleri etkilemektedir. Bu hastalık, el bileğinde bulunan 8 küçük kemikten biri olan lunatum adlı kemikteki kan akışının bozulmasıyla veya kan akışının tamamen kesilmesiyle ortaya çıkmaktadır.
El bileği ağrısı: Risk faktörleri
El bileği ağrısı ve bazen de şişmesi herkesi etkileyebilir. Ancak olası riskler, aşağıdaki aktivitelerle birlikte daha da artabilir:
- Spor katılımı:
Bilek yaralanmaları hem darbe içeren hem de bilekte tekrarlayan baskıyı içeren birçok sporda yaygındır. Bunlar arasında futbol, bowling, golf, jimnastik, snowboard ve tenis sayılabilir. - Tekrarlayan çalışma:
Ellerinizin ve bileklerinizin sürekli kullanımını içeren neredeyse her aktivite bilek ağrısının ortaya çıkmasına neden olabilir. - Bazı hastalıklar veya durumlar:
Hamilelik, şeker hastalığı, obezite gibi durumlar; romatoid artrit, gut hastalığı ve karpal tünel sendromu geliştirme riskinizi artırabilir ve tüm bunlar el bileğiniz ağrı hissetmenize neden olabilir.
El bileği ağrısı: Eşlik edebilecek semptomlar
El bileği ağrısına eşlik edebilecek semptomlar, sorunun kaynağına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin, osteoartrit ağrısı genellikle donuk bir diş ağrısına benzer olarak tanımlanırken, karpal tünel sendromu özellikle geceleri iğnelenme veya karıncalanma hissine neden olur. Bilek ağrınızın kesin konumu, belirtilerinizin arkasında ne olduğuna dair ipuçları da sağlamaktadır.
El bileği ağrısı: Doktor kontrolü
El bileği ağrılarının hepsi tıbbi tedavi gerektirmez. Küçük burkulmalar ve şişmeler; genellikle buz torbası, dinlenme ve reçetesiz ağrı kesici ilaçlara iyi yanıt verir. Ancak ağrı ve şişlik birkaç günden daha uzun sürer veya daha da kötüleşirse, doktorunuza danışmalısınız. Gecikmiş tanı ve tedavi iyileşme sorunlarına, azalmış hareket aralığına ve uzun süreli sakatlığa yol açabilir.
El bileği ağrısı için hangi bölüme gidilir?
El bileği ağrısı ve/veya şişmesi için, ilk muayene olmanız gereken doktor aile hekiminizdir. Eğer aile hekiminiz gerek görürse sizi bir ortopedi doktoruna yönlendirecektir. Eğer geçmeyen ve şiddetli ağrınız varsa, acil servise gitmenizde fayda vardır.
El bileği ağrısı: Nedenin tespiti
Fizik muayene sırasında doktorunuz aşağıdakileri adımları takip edebilir:
- Bileğinizi hassasiyet, şişme veya deformite açısından kontrol etme
- Hareket aralığınızda bir azalma olup olmadığını kontrol etmek için, bileğinizi hareket ettirmenizi isteme
- Kavrama gücünüzü ve kol gücünüzü değerlendirme
Bazı durumlarda, doktorunuz görüntüleme testleri, artroskopi veya sinir testleri önerebilir.
Görüntüleme testleri
- Röntgen:
Röntgen bilek ağrısı için en sık kullanılan görüntüleme testidir. Az miktarda radyasyon radyasyona maruz kalmanıza neden olan rötngen, kemik kırıkları veya osteoartrit belirtilerini ortaya çıkarabilir. - Bilgisayarlı tomografi:
Bilgisayarlı tomografi taraması bileğinizdeki kemiklerin daha ayrıntılı görüntüsünü sağlayabilir ve X-ışınlarında görünmeyen kırıkları tespit edebilir. - Manyetik rezonans görüntüleme:
Manyetik rezonans görüntüleme veya halk arasında bilinen adıyla emar; kemiklerinizin ve yumuşak dokularınızın ayrıntılı görüntülerini üretmek için radyo dalgaları ve güçlü bir manyetik alan kullanmaktadır. - Ultrason:
Bu basit görüntüleme testi; tendonları, bağları ve kistleri görselleştirmeye yardımcı olabilir.
Artroskopi
Görüntüleme testlerinde herhangi bir bulguya rastlanmıyorsa, doktorunuz cildinizdeki küçük bir kesi yoluyla bileğinize çok küçük bir kameranın sokulduğu bir prosedür olan artroskopi işlemini yapabilir. Bu yöntem, görüntüleri bir monitöre yansıtan bir ışık ve küçük bir kamera içermektedir. Artroskopi, uzun süreli bilek ağrısını değerlendirmek için altın standart olarak kabul edilir. Bazı durumlarda, doktorunuz artroskop yoluyla bilek problemlerinizi bile onarabilir.
Sinir testleri
Karpal tünel sendromundan şüphelenen doktorunuz, bir elektromiyogram (EMG) testi isteyebilir. Bu test, kaslarınızda üretilen küçük elektrik akımlarını ölçmektedir. Kasınızın içine, iğneli bir elektrot yerleştirilir ve kas hareketsizken ve kasıldığındaki elektriksel aktivitesi kaydedilir. Sinir iletim çalışmaları, karpal tünel bölgesinde elektriksel uyarıların yavaşlayıp yavaşlamadığını değerlendirmek için bir EMG’nin parçası olarak da yapılır.
El bileği ağrısı: Evde tedavi
El bileği ağrınız devam ediyorsa, evde ağrıyı hafifletmeye yardımcı yöntemler uygulayabilirsiniz. Ağrıyan bölgeye ısı veya buz torbası uygulamak; iltihabı azaltmaya, ağrıyı hafifletmeye ve hareketi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Reçetesiz alınabilen iltihap önleyici veya ağrı kesiciler de gerekirse ağrınıza yardımcı olabilir. Ağrılı ellerinizi veya bileklerinizi dinlendirmek için, aktivitelerinize ara vermeyi, değiştirmeyi veya azaltmayı da unutmamalısınız.
El bileği ağrısı: Tıbbi tedavi
El bileği ağrısı tedavisi; yaralanma türüne, yerine ve şiddetine, ayrıca yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olarak büyük ölçüde değişir.
İlaç tedavisi
İbuprofen ve asetaminofen gibi ağrı kesiciler bilek ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer doktorunuz gerek görürse daha güçlü ağrı kesiciler veya çeşitli başka ilaçlar da reçete edebilir.
Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Fizyoterapi
Bir fizyoterapist, bilek yaralanmaları ve tendon problemleriniz için özel tedavi ve egzersizler yaptırabilir. Cerrahiye ihtiyacınız varsa, fizyoterapistiniz ameliyattan sonra rehabilitasyona da yardımcı olabilir. Bilek ağrısına katkıda bulunabilecek çalışma koşullarınızı da ele alan ve değerlendiren sosyal yardımlardan da yararlanabilirsiniz.
Bileğinizde kırık bir kemik varsa, kemiklerin düzgün bir şekilde iyileşmesi için parçaların hizalanması gerekir. Alçı veya atel, iyileşirken kemik parçalarının bir arada tutulmasına yardımcı olabilir.
Bileğinizi burktuysanız, yaralı tendonun veya bağın iyileşirken koruması için, bir atel giymeniz veya bileğinizi bandajlamanız da gerekebilir. Ateller özellikle tekrarlayan hareketlerin neden olduğu aşırı kullanım yaralanmalarında yardımcı olur.
Ameliyat
Aşağıdaki gibi bazı durumlarda ameliyat gerekebilir:
- Kemik kırıkları:
Bazı durumlarda, iyileşmeye izin vermek ve kemik kırıklarını stabilize etmek için cerrahi gerekebilir. Bir cerrahın kemik parçalarını metal donanımla birleştirmesi gerekebilir. - Karpal tünel sendromu:
Semptomlarınız şiddetli ise, sinir üzerindeki baskıyı hafifletmek için tünelin çatısını oluşturan bağın kesilmesi gerekebilir. - Tendon veya bağ onarımı:
Bazen yırtılmış tendonları veya bağları onarmak için, cerrahi gereklidir.
El bileği ağrısı: Önleme
Genellikle bilek yaralanmalarına neden olan olayları önlemek imkansızdır. Ancak aşağıdaki temel ipuçları el bileğinizi korumanızda fayda sağlayabilir:
- Kemiklerinizi güçlendirin:
Yeterli miktarda kalsiyum almak, kırıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Çoğu yetişkin için günde 1.000 miligram ve 50 yaşın üzerindeki kadınlar için günde en az 1.200 miligram yeterli miktardır. Kalsiyumu takviyeden ziyade süt ve süt ürünleri tüketerek, doğal yollarla da sağlayabilirsiniz. - Düşmeleri önleyin:
El üzerine düşmek, çoğu bilek yaralanmasının ana nedenidir. Düşmeleri önlemek için düz tabanlı veya ortopedik ayakkabılar giyin. Evde düşmenize neden olacak yerleri iyileştirin. Evinizin veya bulunduğunuz yerlerin yeterince iyi aydınlatıldığından emin olun. Ayrıca gerekiyorsa banyonuza tutunma çubukları ve merdivenlerinize korkuluklar takın. - Atletik aktiviteler için koruyucu giysiler kullanın:
Futbol, snowboard ve paten gibi yüksek riskli etkinlikler için bilek koruyucuları takın. - Ergonomiye dikkat edin:
Klavyede uzun süreler harcıyorsanız, düzenli molalar verin. Yazarken bileğinizi rahat ve nötr bir konumda tutun. Ergonomik bir klavye yardımcı olabilir.