Kadın Hastalıkları ve Doğum

Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur? 5 Önemli Neden ve Tedaviler

Kadınlarda saç dökülmesinin olası birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları önemli değildir ve kendi başına alabileceğiniz önlemlerle giderilir. Bazıları daha ciddidir ve doktorunuz tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Aşağıda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Kadınlarda saç dökülmesi olur mu?

Kadınlarda saç dökülmesi yol açan çok sayıda neden vardır. Sağlıkla ilgili rahatsızlıklardan, hormonal değişikliklere ve strese kadar her şey, kadınlarda saç dökülmesine neden olabilir. Temel nedeni bulmak her zaman kolay değildir, ancak bazı olasılıklar ve dökülmeye karşı alabileceğiniz bazı önlemler vardır.

İlgili yazı: Saç dökülmesi hakkında her şey

Kadınlarda bölgesel saç dökülmesi

Kadınlarda saç dökülmesi, nedene bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Saçlarınızda ani dökülme görebileceğiniz gibi kademeli bir incelme de fark edebilirsiniz. Fark ettiğiniz değişiklikleri veya yaşadığınız semptomları izlemek için, not tutmak faydalı olabilir.

Kadınlarda bölgesel saç dökülmesinin bazı belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  1. Genel incelme:
    Başın üst kısmındaki kademeli incelme, en sık görülen saç dökülmesi türüdür. Hem erkekleri hem de kadınları etkilemektedir. Erkekler saç çizgisinin azaldığını görme eğilimindeyken, kadınlar genellikle açık alanların genişlediğini fark ederler.
  2. Kel noktalar:
    Dairesel veya düzensiz olabilirler. Boyut olarak madeni para büyüklüğüne benzeyebilirler. Saç dökülmesinden hemen önce, saç deriniz kaşıntılı veya ağrılı olabilir.
  3. Tararken dökülme:
    Özellikle duygusal veya fiziksel travma sonrasında, ani saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Saçınızı yıkarken veya tararken hızlı bir şekilde döküldüğünü görebilirsiniz. Bu durum genel olarak saçlarınızın incelmesine yol açabilir.
  4. Tam kayıp:
    Bazı tıbbi durumlarda, özellikle kemoterapi gibi tıbbi tedavilerde, aniden ve tüm vücudunuzda aynı anda saç dökülmesi fark edebilirsiniz.

Kadınlarda saç dökülmesi tipleri

Alopesi kısaca saç dökülmesi anlamına gelir ve bulaşıcı değildir. Genetik faktörlerden, yanlış saç bakımı uygulamalarına veya bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırması için tetikleyen herhangi bir bozukluğun neden olduğu çeşitli türler bu duruma sebebiyet verebilir.

  1. Androgenetik alopesi:
    Genetik faktörler veya aile sağlığı geçmişinden kaynaklanan, kadın tipi kellik veya saç dökülmesidir. Bu durum, kadınlarda görülen saç dökülmesinin en sık nedenini oluşturmaktadır.
  2. Alopesi areata:
    Saçkıran olarak da bilinen bu tür, baş veya vücutta aniden meydana gelen yamalı saç dökülmesidir. Sadece bir yerde veya birden fazla bölgede meydana gelebilir.
  3. Sikatrisyel alopesi:
    Geri dönüşü olmayan, kalıcı saç dökülmesine neden olan ve saç köklerinde yara oluşumuna neden olan bir grup durumdur. Bu durumda; saç dökülür ve folikül yerinde (saç kökü) yara dokusu oluşur.
  4. Travmatik alopesiler:
    Saç şekillendirme uygulamaları sonucunda saçların dökülmesine neden olan durumlardır. Saçı boyamak veya düzeltmek için kullanılan fön makineleri, düzleştiricilerin aşırı kullanımı veya belirli kimyasalların kullanımı sonrasında meydana gelmektedir.

Kadınlarda saç dökülmesi neden olur?

Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri genel olarak aşağıda sıralanmıştır:

1- Kadınlarda saç dökülmesini tetikleyen hastalıklar

Bazı tıbbi durumlar, tiroit sorunları gibi hormonların bozulması sonucu doğrudan kadınlarda saç dökülmesi yaşanabilir. Saçkıran gibi sorunlar veya çölyak hastalığı gibi otoimmün hastalıklar da saç dökülmesini tetikleyebilir.

Kadınlarda saç dökülmesine neden olabilecek tıbbi durumlar aşağıdakileri içerebilir:

  1. Trioid Hastalıkları
  2. Hodgkin lenfoma hastalığı (bağışıklık sistemindeki hücrelerde meydana gelen kanser türü)
  3. Hipofiz bezi yetersizliği (hipopituitarizm)
  4. Hashimoto hastalığı
  5. Kelebek hastalığı
  6. Addison hastalığı
  7. Çölyak hastalığı
  8. Liken planus (Deri ve mukoza zarlarını etkileten iltihaplı kronik bir hastalık)
  9. Saçkıran
  10. Skleroderma
  11. Netherton Sendromu (Bambu kılına benzer saç kılı)

2- Menopoz ve hormon dengesizlikleri

Kadınlar menopoz sırasında östrojen ve progesteron hormonlarının üretiminin azalması nedeniyle saç dökülmesi görülebilir. Bu değişiklikler aynı zamanda adet döngüsü düzensizliği, cilt kuruluğu, gece terlemeleri, kilo alımı ve vajinal kuruluk gibi semptomlara da yol açar. Vücut üzerindeki bu ilave stres, saç dökülmesini de kötüleştirebilir.

Bazı kadınlar, doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra saç dökülmesi yaşadıklarını fark edebilir. Bu durum, her türlü hormonal değişiklikten, özellikle düşen östrojen seviyelerinden, saçın yaşam döngüsünü geçici olarak bozulabilmesinden kaynaklanır.

3- Kadınlarda farklı stres türleri saç dökülmesi yapabilir

Duygusal veya fiziksel stres altında oldukları zamanlar kadınlarda saç dökülmesi meydana gelebilir. Ailede bir ölüm, büyük bir ameliyat veya ciddi bir hastalık gibi durumlar, vücudun saç üretimi gibi belirli süreçleri durdurmasına neden olabilir. Stresli bir olayın meydana geldiği zamanla, saç dökülmesi yaşamaya başladığınız dönem arasında yaklaşık üç aylık bir gecikme vardır, bu nedenle tetikleyici nedeni hemen fark etmeyebilirsiniz.

Bununla birlikte saçlarınız inceliyorsa, hayatınızda önemli ölçüde strese neden olabilecek farklı olayları veya durumları sürekli düşünüyor olabilirsiniz. Strese bağlı saç dökülmesi genellikle geçicidir. Çoğu zaman strese neden olan etken geçtikten saçlar yeniden uzamaya başlar.

4- Kadınlarda saç dökülmesine neden olan ani ve geçici durumlar

Kadınlarda saç dökülmesinin en yaygın ikincil nedenini, telogen effluvium (TE) olarak adlandırılan durum oluşturur. TE geçici bir durum olup, saçları uzatan ve dinlenme durumunda olan foliküllerin sayısında bir değişiklik olduğunda meydana gelir. Örneğin; kadınlar doğumdan sonraki aylarda veya başka bir stresli dönemde saçlarının döküldüğünü görebilir. TE genellikle vücudu şok edebilecek ve saçın yaşam döngüsünü bozabilecek herhangi bir durumdan kaynaklanır.

Telogen effluvium saç dökülmesinin olası tetikleyicileri şunlardır:

  1. Yüksek ateş
  2. Ciddi enfeksiyon
  3. Kronik hastalıklar
  4. Duygusal stres
  5. Aşırı diyet
  6. Protein eksikliği
  7. Yeme bozuklukları gibi

TE’ye bazı ilaçlar da neden olabilir. Bu ilaçlar arasında aşağıdakiler yer alabilir:

  • Retinoidler (hücre yenileyici ilaçlar)
  • Beta blokerler
  • Kalsiyum kanal blokerleri
  • Antidepresanlar
  • Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) gibi bazı ilaçlar

İyi haber şu ki, bu tip saç dökülmesi tipik olarak geçicidir ve sonunda saçlarınız tekrar uzamaya başlayacaktır.

5- Kadınlarda saç dökülmesi ve B vitamini eksikliği

Bazı vitamin ve minerallerin eksik olması, kadınlarda saç dökülmesine veya saçların incelmesine neden olabilir. Bazı dermatologlar, yeterince kırmızı et yememenin saç dökülmesini neden olabileceğine inanmaktadır. Kırmızı et ve diğer hayvansal besinler, saç ve vücut büyümesini destekleyen bir mineral olan demir açısından zengindir. Kadınlar zaten adet sırasında kan kaybından dolayı demir eksikliğine yatkındır, bu nedenle beslenme yoluyla yeterince demir almamak eksikliğine neden olabilir.

Anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları da vitamin eksikliklerine ve saçların incelmesine neden olabilir. Özellikle saçı etkilediği düşünülen mineral ve vitamin eksiklikleri arasında çinko, lizin (proteinlerde bulunana 22 aminoasitten biri), B6 ve B12 bulunur.

Kadınlarda saç dökülmesi nasıl geçer?

Gebelik veya menopoz gibi stres veya hormonal değişikliklerin neden olduğu saç dökülmesine herhangi bir tedavi gerekmeyebilir. Bunun yerine, vücut sürece alıştıktan sonra saç kaybı muhtemelen kendi kendine duracaktır.

Besin eksiklikleri, altta yatan bir sağlık durumundan kaynaklanmadığı sürece, genellikle takviyelerin ötesinde tıbbi tedavi gerektirmez. Saç dökülmesine neden olan herhangi bir tıbbi durum, yalnızca semptomlarını değil, tüm durumu ele almak için doğrudan tedavi edilmelidir.

Bununla birlikte, kadın tipi kellik ve diğer alopesilerin neden olduğu saç dökülmesi için ilaçlar ve çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Etkili sonuçlar görmek için aylarca veya yıllarca bir veya birkaç tedavi kombinasyonu denemeniz gerekebilir.

Östrojen tedavisi

Önceki yıllarda olduğu kadar yaygın kullanılmasa da hormon replasman tedavisi androjenik alopesi için bir tedavi olabilir. Bu tedavi, azalan hormon seviyelerini desteklemek için östrojen hormonu sağlamaya yöneliktir. Genç kadınlar, bu tedaviyi görüyorlarsa ve ayrıca oral kontrasepsiyon (gebelik önleyici ilaçlar) almak istiyorlarsa, mutlaka doktorlarıyla durumlarını konuşmalıdırlar.

Spironolakton

Spironolakton, hormonları etkileyerek kadınlarda saç dökülmesini tedavi etmeye çalışır. Spesifik olarak, androjen reseptörlerine bağlanır ve vücudun testosteron işlemesini azaltır. Ancak tüm araştırmacı ve doktorlar bu tedavinin, etkili bir şekilde çalıştığı konusunda hemfikir değildir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu ilacın kadınlarda saç dökülmesi tedavisi için kullanımına net bir onay vermemiştir.

Tretinoin

Topikal tretinoin, bazen androjenik alopesi için kombinasyon tedavisi olarak kullanılır. Bu tür ilaçları doktorunuzun rehberliğinde kullanmanız önemlidir. Bazen ciddi yan etkilerle karşılaşılabilirsiniz. Ayrıca bu ilacı hamile kadınlar kullanmamalıdır.

Kortikosteroidler

Alopesi areata nedeniyle saç dökülmesi yaşayan kadınlar, doktorun önerisiyle etkilenen bölgeye veya birden fazla bölgeye enjekte edilen kortikosteroidlerle tedaviyi düşünebilir. Saç uzaması dört hafta içinde fark edilebilir ve tedavi her 4 ila 6 haftada bir tekrarlanabilir. Enjeksiyonların yan etkileri arasında; cilt atrofisi (körelme, bozulma) veya kafa derisinin incelmesi yer almaktadır.

Anthralin

Saçkıran olan kadınlarda, Antralin hem güvenli hem de etkili bir ilaçtır. Krem veya merhem olarak bulunabilen bu ilacı günde 1 kez, sadece beş dakika kadar kısa bir süreyle veya bir saat kadar uzun sürelerle de uygulanabilir. Uygulamadan sonra saç derisi soğuk suyla durulanmalı ve sabunla temizlenmelidir. Yeni saç büyümesi 2 ila 3 ayda gözle görülür hale gelecektir.

Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.

Kadınlarda saç dökülmesi: Video

Kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri ve tedavisiyle ilgili videodur.

Sonuç olarak

Kadınlarda saç dökülmesi normalden fazlaysa, asıl nedenini bulmak ve tedaviye erken başlamak için mutlaka bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Doktorun önerdiği bazı ilaçlar belirli saç dökülme türlerinin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Bazı durumlarda diğer sağlık koşulları saç dökülmesine neden olabilir. Dolayısıyla altta yatan nedenin tedavisi için bir doktora görünmek önemlidir. Saç dökülmenizin nedenini teşhis edebilmeleri için, semptomlarınız hakkında aile doktorunuza veya bir dermatoloğa görünebilirsiniz.


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
healthline.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu