Yutkunurken Kulakta Ağrı Neden Olur? Yutkunurken Boğazda ve Kulakta Ağrı
Yutkunurken kulakta ağrı olması ne demektir? Ciddi bir durumdan mı kaynaklanır? Yutkunurken boğazda ve kulakta ağrı için ne zaman doktora görünmek gerekir? Nasıl geçer? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Yutkunurken kulakta ağrı ciddi midir?
Kulak ağrısı birçok farklı şekillerde insanı etkileyebilir. Bazen zonklayıcı bir şekilde ortaya çıkarken, bazen de saatlerce sızlama şeklinde hissedilebilir. Yutkunurken kulakta ağrı olması da sık karşılaşılan bir durumdur. Yutkunurken kulak ağrısının yaygın nedenleri arasında kulak, burun ve boğazla ilgili çeşitli enfeksiyonlar bulunur.
Yutkunurken kulakta ağrı: Kulak enfeksiyonları
Yutkunurken boğazda ve kulakta ağrı olmasının yaygın bir nedeni kulak enfeksiyonlarıdır. Birçok kulak enfeksiyonu orta kulaktaki bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanır. Kulak enfeksiyonunuz varsa, kulağınızın içinde şişme ve sıvı birikmesi olabilir. Diğer bir belirti ise kulağın tahriş olarak ağrı yapmasıdır.
Kulak enfeksiyonu çocuklarda daha sık gözlemlense de, her yaştan insanı etkileyebilir. Kulak enfeksiyonuna yakalanan bir yetişkinin semptomları çocuklardan biraz daha farklı olabilir.
1. Orta kulak enfeksiyonu
Kulak enfeksiyonları içinde en yaygın görülen enfeksiyon, orta kulak enfeksiyonudur. Orta kulak enfeksiyonuna orta kulaktaki bir bakteri veya virüs neden olur. Bu enfeksiyon genellikle soğuk algınlığı, grip veya alerji gibi başka bir hastalıktan veya tıbbi sorundan kaynaklanır. Enfeksiyon burun kanallarının, boğazın ve östaki tüplerinin tıkanmasına veya şişmesine neden olabilir.
Yetişkinlerde orta kulak enfeksiyonu belirtileri aşağıdakileri içerir:
- Yüksek ateş
- Kulak ağrısı
- Kulaktan akıntı gelmesi
- Duyma güçlüğü
Çocuklarda orta kulak enfeksiyonu belirtileri aşağıdakileri içerir:
- Uzanırken kulak ağrısı
- Yutkunurken kulakta ağrı
- Normalden daha fazla ağlamak
- Normalden daha fazla sinirli olmak
- Yüksek ateş
- Kulaktan akıntı gelmesi
- Denge kaybı
- Uyku sorunları
- Baş ağrısı
Orta kulak enfeksiyonu tedavisi genellikle gerekli değildir. Çünkü enfeksiyon ortalama bir hafta içinde kendiliğinden geçecektir. Ancak bazı durumlarda özellikle çocukların doktor tarafından reçete edilen ilaçlara ihtiyacı olabilir.
2. Yüzücü Kulağı
Yüzücü kulağı, dış kulağınızı etkileyen farklı bir kulak enfeksiyonu türüdür. Yüzerken veya duş alırken kulak kanalınızı su doldurabilir ve bu durum bakteri ve mantarların büyümesi için ideal olan sıcak ve nemli bir ortam yaratır. Ancak dış kulak enfeksiyonuna her zaman su neden olmaz.
Örneğin mikroplar, parmağınızla kulağınıza dokunduğunuzda bile kulak kanalına girebilir. Böyle bir durumda parmak uçları ve tırnaklar, iç kulağın enfeksiyondan koruyan hassas astarına zarar verebilir.
Dış kulak enfeksiyonunun diğer belirtileri şunlardır:
- Kulakta kızarıklık ve şişlik
- Kulak içinde kaşıntı
- Kötü kokulu kulak akıntısı
- Kulakta dolgunluk hissi
- İşitme sorunları
Bu enfeksiyon genellikle doktorunuzun reçete ettiği kulak damlasıyla 7 ila 10 günlük tedavi sonrası iyileşir. Ayrıca, yine doktorunuzun reçete edeceği ağrı kesiciler de ağrı ataklarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Yutkunurken kulakta ağrı: Burun ve boğaz enfeksiyonları
Kulak enfeksiyonları kulak ağrısının yaygın bir nedeni olsa da, bazen aşağıdakiler gibi burun veya boğaz enfeksiyonu da yutkunurken boğazda ve kulakta ağrı hissedilmesine neden olabilir.
1- Bademcik iltihabı
Tonsilit olarak da bilinen bademcik iltihabı, genellikle bir boğaz enfeksiyonunun tetiklediği bademciklerin iltihaplanması ve enfeksiyonudur. Bademcik iltihabı bazen bakterilerden kaynaklanırken, bazen de virüslerden kaynaklanır.
Bademcik iltihabının ana semptomu boğaz ağrısıdır, ancak aşağıdaki gibi semptomlar da ortaya çıkabilir:
- Yutma zorluğu
- Boyundaki lenf bezinin şişmesi
- Bademcik şişmesi veya kızarması
- Boğazınızın arkasında beyaz lekeler
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı
- Ciltte döküntü
- Ağız kokusu
- Ses tonu değişimleri
Bademcik iltihabı genellikle doktorunuzun reçete edeceği çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.
2- Peritonsiller apse
Peritonsiller apse bademciklerinizin birinin etrafındaki irin topluluğudur ve yutkunurken boğazda ve kulakta ağrı olmasının bir diğer nedenidir. Bu tür bir apse genellikle tedavi edilmemiş bademcik iltihabının bir komplikasyonudur. Bu durumda ağrı oldukça şiddetli olabilir ve normal boğaz ağrısından belirgin şekilde daha kötüdür. Genellikle sadece bir bademcik etkilenir, bu da ağrının bir tarafta diğerinden daha kötü olduğu anlamına gelir.
Peritonsiller apse genellikle etkilenen tarafta ağrı yapar, yani sağ kulak ağrısı veya sol kulak ağrısı yaşayabilirsiniz. Yutkunurken kulakta ağrı daha da şiddetlenebilir.
Peritonsiller apsenin tedavisi genellikle küçük cerrahi işlem gerektirir. Doktorunuz apseyi bir kesi yaparak veya irini boşaltmak için küçük bir iğne kullanarak tedavi ederler. Doktorunuz ayrıca altta yatan bademcik iltihabını tedavi etmek ve apsenin geri gelmesini önlemek için çeşitli ilaçlar da reçete edebilir.
Yutkunurken kulakta ağrı: Diğer nedenler
1- Eagle sendromu
Eagle sendromu, boğazınızın arkasında ve yüzünüzde tekrarlayan ağrıya neden olan nadir bir hastalıktır. Eagle sendromunuz varsa boğaz ağrısı genellikle donuk ve kalıcıdır ve ağrı sıklıkla kulakta da hissedilir. Böyle bir durumda yutkunurken kulakta ağrı yaşayabilirsiniz veya başınızı hareket ettirdiğinizde ağrı daha da kötüleşir.
Eagle sendromunun diğer semptomları şunları içerir:
- Yutma güçlüğü
- Boğazına bir şey takılmış gibi hissetmek
- Kulak çınlaması
- Boyun ağrısı
- Yüz ağrısı
Eagle sendromu, boyun veya kafatasının bağları ve küçük kemikleri ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu problemi düzeltmek için genellikle ameliyat gerekir.
2- Glossofaringeal nevralji
Glossofaringeal nevralji (kısaca GPN), aşırı derecede ağrılı olabilen başka bir nadir durumdur ve glossofaringeal sinir olarak bilinen baş ve boyun sinirlerinden kaynaklanır. GPN, genellikle soğuk sıvılar içme, yutma, esneme, konuşma, öksürme veya çiğneme ile tetiklenen kısa, yoğun ve bazen de bıçak saplanır gibi ağrıya neden olur. Ağrı genellikle bir kulakta hissedilir, ancak dilde, boğaz arkasında, yüzde veya çenenin altında da hissedilebilir.
GPN atakları genellikle yaklaşık iki dakika şiddetli ağrı olarak çıkar ve ağrı daha sonra donuk bir hâl alır. GPN tedavisi genellikle pregabalin ve gabapentin gibi nöropatik ağrıyı tedavi etmek için tasarlanmış reçeteli ilaçları içerir. İlaç tedavisi işe yaramayan hastalar için ise ameliyat gerekli olabilir.
3- Temporomandibular eklem disfonksiyonu
Temporomandibular eklem disfonksiyonu, ağzınızı her açtığınızda veya kapattığınızda kullandığınız eklemdeki bir hasardır. Eklem, çene kemiğinizin kafatasınıza bağlandığı yerdir. Aslında, TMJ baş ağrısı denilen durum da tam olarak bu eklemden kaynaklanır.
Eklemin her iki yanında bulunan küçük bir kıkırdak diski, çene kemiklerinizi kafatasınızdan ayırır ve yutkunduğunuzda, konuştuğunuzda veya çiğnediğinizde kolayca kaymalarını sağlar.
Bu eklemi çok sık kullandığınız için, hasar ciddi derecede ağrıya neden olabilir. Birçok insan bu acıyı kulaklarında da hisseder.
Temporomandibular eklem sorunlarının diğer belirtileri şunlardır:
- Ağzınızı geniş açmada zorluk
- Çenenizde ağrı ve rahatsızlık
- Çenenin kilitlenmesi
- Ağzınızı açarken ses çıkması
- Kronik baş ağrıları ve boyun ağrısı
- Kulak çınlaması
- Yutkunurken kulakta ağrı
Temporomandibular eklem, travma, diş gıcırdatma ve aşırı sakız çiğneme birçok nedenden dolayı zarar görebilir. Tedavi tipik olarak yaşam tarzı değişiklikleri, dinlenme ve doktorunuzun reçete edeceği bazı ilaçları içerir.
Sonuç olarak
Yutkunurken kulakta ağrı yapabilecek birçok neden vardır. Bu tür bir ağrı çoğu zaman kulak veya boğaz enfeksiyonlarından kaynaklanır. Bu her iki enfeksiyon da bir hafta içinde kendi kendine düzelebilirken, bazen ise reçeteli ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Kulak ağrınız geçmezse, altta yatan daha ciddi bir nedenin olma ihtimali vardır. Bu yüzden kulak ağrınız geçmiyorsa, doktorunuza görünmeniz gerekir.