Bacakta Kırmızı Lekeler Neden Olur? 7 Önemli Neden ve Yapmanız Gerekenler
Bacakta kırmızı lekeler neden olur? Ciddi bir durum mudur? Ne zaman ve hangi durumlarda doktora görünmek gerekir? Geçmesi için ne yapılabilir? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Bacakta kırmızı lekeler nedir?
Bacakta kırmızı lekeler, başka herhangi bir semptomun eşlik etmediği durumlarda nispeten yaygındır ve esas olarak böcek ısırıklarından ve hatta doğum lekelerinden kaynaklanabilir. Ancak lekeler tüm vücutta da görülüyorsa veya ağrı, yoğun kaşıntı, ateş veya baş ağrısı gibi belirtiler varsa, bu semptomlar lupus gibi daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğinden doktora gitmek önemlidir.
Vücuda her zaman özen göstermek, oluşabilecek yeni lekeler, yaralar veya soyulmaları izlemek önemlidir. Ayrıca, cildinizde herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde mutlaka dermatoloğa gitmek gerekir.
Bacakta kırmızı lekeler neden olur?
1- Böcek ısırıkları
Böcek ısırıkları sonucu ortaya çıkan lekeler genellikle kabarır ve kaşınmaya eğilimlidir. Karıncalar ve sivrisinekler gibi böcekler için vücudun en kolay erişim bölgesi olduğu için bacakta kırmızı lekelerin ortaya çıkmasının en yaygın nedeni budur.
Yapılması gerekenler:
Böcek ısırıklarında yapılması gereken ilk şey cildi kaşımaktan kaçınmaktır. Çünkü cildi kaşımak rahatsızlığınızı azdırabilir ve sizi enfeksiyonla karşı karşıya bırakabilir. Bacaktaki kırmızı lekeler sizi fazla rahatsız ediyorsa, eczacınıza veya doktorunuza danışarak ilaçlar almanız gerekebilir.
2- Alerjiler
Alerji, bacakta kırmızı lekelerin ikinci en yaygın nedenidir. Alerjiler genellikle kırmızı veya beyaz renktedir, çok kaşıntılıdır ve kabarıklar sıvı ile dolu olabilir. Genellikle bitkilere, hayvan kıllarına, ilaçlara, yiyeceklere, polenlere ve hatta çamaşırları yıkamak için kullanılan kumaş veya yumuşatıcıya temastan dolayı alerjik reaksiyonlar meydana gelir.
Yapılması gerekenler:
İdeal olan, temastan kaçınılabilmesi için alerjinin nedenini belirlemektir. Ek olarak, doktorunuzun semptomları hafifletmek için Loratadin veya Polaramin gibi bir antialerjik ilaç reçete etmesi gerekebilir.
3- Egzama
Egzama sadece bacakta değil vücudun her yerinde çok kaşıntılı ve şişebilen yamalar şeklinde kendini gösterir. Egzamalar, örneğin sentetik kumaş gibi alerjiye neden olan bazı nesne veya maddelerle temasın sonucudur.
Yapılması gerekenler:
Egzamanın evde tedavisi olmadığından, ancak tıbbi kılavuzlara göre kontrol edildiğinden uygun tedavinin başlayabilmesi için dermatoloğa gidilmesi önerilir. En çok belirtilen tedavi genellikle anti-alerji ilaçlar, kremler veya hidrokortizon gibi merhemler ve olası enfeksiyonları önlemek için antibiyotik kullanımıdır.
4- İlaç kullanımı
Ketoprofen ve glukozamin gibi bazı ilaçlar, bacakta ve bir bütün olarak vücutta kırmızı lekelerin oluşmasına neden olabilir. Ayrıca bu durumda boğaz ağrısı, titreme, ateş ve idrarda kan da olabilir.
Yapılması gerekenler:
Reaksiyonun meydana geldiği konusunda doktora hızlı bir şekilde bilgi vermek, ilacın kesilmesi ve başka bir tedavi şeklinin başlayabilmesi açısından önemlidir.
5- Keratosis pilaris
Tavuk derisi görünümü olarak da bilinen keratosis pilaris, aşırı keratin üretimi sonucu ortaya çıkan, hem bacakta hem de vücudun geri kalanında görülebilen kırmızı, sivilce benzeri lezyonlara neden olan bir durumdur. Cilt kuruluğu sorununa sahip kişilerde ve astım veya rinit gibi alerjik rahatsızlıkları olan kişilerde daha sık görülür.
Yapılması gerekenler:
En iyi tedavinin başlayabilmesi için dermatoloğa gidilmesi önerilir. Keratosis pilarisi kesin bir şekilde yok edecek evde tedavi yoktur, ancak doktorunuz çeşitli kremler ve merhemler reçete ederek sizi tedavi edebilir.
6- Mantar enfeksiyonu
Mantar enfeksiyonu, vücutta genellikle büyük, kaşıntılı, pul pul olabilen ve kabarmış bir görünüme sahip kırmızı lekelerin ortaya çıkmasına neden olan bir mantar hastalığıdır. Mantar enfeksiyonunun birçok türü vardır ve vücudun çeşitli yerlerinde kırmızı lekelere neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Mantar enfeksiyonu tedavisi genellikle doktor tarafından reçete edilen ve doğrudan lekeye uygulanması gereken ketokonazol veya flukonazol gibi mantar önleyiciler kullanılarak yapılır.
7- Zayıf kan dolaşımı
Kan, damarlardan ve atardamarlardan düzgün bir şekilde geçemediğinde zayıf kan dolaşımı olur. Zayıf kan dolaşımı bacakta kırmızı lekeler, bacakta yoğun kaşıntı, ayaklarda üşüme, karıncalanma hissi ve kuru cilt gibi bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olur.
Yapılması gerekenler:
Kardiyolog veya aile hekiminizin talimatlarına uyulması, kanın doğru bir şekilde dolaşması ve damarlardaki semptomların hafifletilmesi için önemlidir. Buna ek olarak, zayıf kan dolaşımı semptomlarını önlemeye ve bunlarla savaşmaya yardımcı olduklarından, fiziksel aktivite yapılması ve hafif, tuzu düşük ve C vitamini açısından zengin bir beslenme düzeni önerilir.
Bacakta kırmızı lekeler için ne zaman doktora görünmeli?
Bacakta kırmızı lekelere ek olarak aşağıdakiler gibi başka semptomlarınız da varsa aile hekiminize veya bir dermatoloğa görünmeniz önerilir:
- Vücudun her yerinde kırmızı lekeler varsa
- Ağrı ve tahriş varsa
- Baş ağrısı varsa
- Yoğun kaşıntı varsa
- Ateşiniz varsa
- Mide bulantısı varsa
- Kanama varsa
Bu semptomların ortaya çıkması, kızamıkçık veya lupus gibi daha ciddi bir hastalığa işaret edebilir. Bu nedenle ilk semptomlar ortaya çıkar çıkmaz doktora görünmek önemlidir.