Helicobacter Pylori Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi
Helicobacter pylori nedir?
Kısaca H. pylori olarak da bilinen helicobacter pylori, sindirim sisteminde büyüyen ve mide zarına saldırma eğilimi gösteren yaygın bir bakteri türüdür. H. pylori enfeksiyonları genellikle hiçbir semptoma neden olmaz ve bu nedenle çoğu insan bu durumun farkına varmaz. Ancak pek görülmese de bazı insanlarda mide ülseri veya peptik ülser (midede veya on iki parmak bağırsağında ülser) ve gastrit gibi semptomlara neden olabilir.
Helicobacter pylori midenin sert, asidik ortamında yaşamaya uyarlanmıştır. Bu bakteriler çevrelerindeki ortamı değiştirebilir ve asit seviyesini azaltarak hayatta kalabilirler. H. pylori bakterisinin spiral şekli ve yapısından dolayı bağışıklık sisteminiz bunlara ulaşamaz ve bu sayede mide astarına nüfuz ederler. H. pylori bakterileri bağışıklık tepkinize müdahale edebilir, kendilerinin yok edilmemelerini sağlayabilir ve bu da mide ve sindirim problemlerine yol açabilir.
Helicobacter pylori nasıl bulaşır?
Uzmanlar, helicobacter pylori’nin insanlar arasında nasıl yayıldığından tam olarak hâlâ emin değiller. Ancak ortak bir görüş, ağızdan ağıza yayıldığı yönündedir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi‘ne göre, h. pylori dışkı yaptıktan sonra da bulaşabilir. Dışkıdan sonra ellerinizi yıkamazsanız ve ellerinizle bir şeyler yerseniz enfekte olabilirsiniz.
H. pylori’nin bulaşmasını ve yayılmasını önlemek için yemek yemeden önce ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi yıkamalısınız. Ayrıca, taze meyve ve sebzeleri de yemeden önce yıkamalı ve içtiğiniz suyun temiz olmasına özen göstermelisiniz. H. pylori enfeksiyonunu tamamen önlemek her zaman mümkün olmayabilir, ancak basit önlemler alarak riskinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz.
Helicobacter pylori belirtileri nelerdir?
Enfekte olduğunuz halde helicobacter pylori belirtileri yaşamayabilirsiniz veya hafif ya da şiddetli belirtileriniz olabilir. Enfekte olabilirsiniz, hatta farkında bile olmayabilirsiniz ve enfeksiyonu başkalarına bulaştırabilirsiniz. Belirtileri olanlar ise genellikle üst mide bölgesinde ağrı hissederler ve çoğu enfekte insan mide yanmasından şikayetçidir. Özellikle mideyle ilgili rahatsızlık semptomları geceleri mide boşken ortaya çıkma eğilimindedir.
H. pylori belirtilerinden bazıları, bu bakterinin neden olduğu gastrit ve hatta kanser gibi diğer rahatsızlıklarla ilişkili olabilir. Bu sebepten dolayı mide ağrısı, karın ağrısı ve şişmesi, mide bulantısı, iştahsızlık, hazımsızlık veya kusma yaşarsanız muhakkak doktorunuza görünmeniz gerekir. Bu semptomların hepsi, vücudunuzda ciddi sorunlara neden olan bir H. pylori enfeksiyonunuz olabileceğine dair açıklayıcı işaretlerdir.
Özet olarak H. pylori belirtileri şunları içerir:
- Mide bulantısı ve/veya kusma
- Mide ağrısı ve mide yanması
- Karın ağrısı ve şişkinlik
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Yüksek ateş
Helicobacter pylori neden olur?
Helicobacter pylori enfeksiyonu geliştirme risk faktörleriniz nerede yaşadığınıza, yaşınıza ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Bu konuda uzmanlar, özellikle çocukların muhtemelen kötü el hijyeni nedeniyle enfekte olma riskinin daha yüksek olduğunu söylemektedir.
Diğer büyük risk faktörleri, aşırı kalabalık ortam, sıcak suya erişimin olmaması ve H. pylori olan başkalarıyla birlikte yaşamak gibi kötü yaşam koşullarıdır. H. pylori için bir diğer risk faktörü de taze meyve ve sebzelerin yıkanmadan tüketilmesidir. Ayrıca, bazı ilaçların (özellikle ibuprofen gibi antienflamatuar ilaçlar) uzun süreli kullanımı da h. pylori riskinizi artıran bir faktördür.
Özet olarak h. pylori risk faktörleri şunları içerir:
- Yeni gelişmekte olan bir ülkede yaşamak
- H. pylori ile enfekte olan başkalarıyla yaşamak
- Kişisel temizliğe özen göstermemek
- Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı
- Meyve ve sebzeleri yıkamadan yemek
Hrlicobacter pylori nasıl teşhis edilir?
Helicobacter pylori enfeksiyonunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, teşhis için doktorunuza başvurma zamanı geldi demektir. Bakteri kaynaklı enfeksiyonunuz olup olmadığını belirlemek için doktorunuzun kullanabileceği birkaç tanı testi vardır. Öncelikle doktorunuz muhtemelen sağlık geçmişiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek ve fizik muayene yapmak için size bazı sorular soracaktır. Şişkinlik, hassasiyet veya karın ağrısı gibi semptomlarınız olup olmadığını da bilmek isteyecektir.
Doktorunuz, temel muayeneyi tamamladıktan sonra daha fazla testin gerekli olup olmadığına karar verecektir. Bu, h. pylori’ye karşı antikor aramak için kan testi, dışkı testi, nefes testi ve hatta bir endoskopi prosedürünü içerebilir. Daha sonra doktorunuzla beraber her testin yararları ve riskleri hakkında konuşacak ve durumunuz için en iyi yolun hangisi olduğunu belirleyeceksiniz.
Özet olarak teşhis için gerekli olabilecek testler şunları içerir:
- Kan testi
- Dışkı testi
- Nefes testi
- Endoskopi
Helicobacter pylori nasıl tedavi edilir?
Helicobacter pylori enfeksiyonunuz herhangi bir soruna neden olmuyorsa ve mide kanseri için risk altında değilsiniz, doktorunuz tedavi etmeye gerek duymayabilir. Bununla birlikte, semptomlar yaşıyorsanız, bu kötü bakterilerden kurtulmak için birden fazla tedavi seçeneği vardır. Tedavinin temeli antibiyotikler ve mide asidi seviyelerini düşüren bir ilaçtır.
İlaç tedavisi
H. pylori tedavisinin temeli antibiyotik tedavisidir. Yeniden enfeksiyon kapmaktan veya tekrarlamadan kaçınmak için antibiyotik planınızı tam olarak takip etmeniz önemlidir. Genel bir tedavi olarak muhtemelen 14 gün boyunca iki antibiyotik almanız gerekecektir.
H. pyloriyi tedavi eden antibiyotik tedavisi, aşağıdaki etkin maddeleri içeren ilaçlar olabilir:
- Amoksisilin
- Klaritromisin
- Metronidazol
- Tetrasiklin
H. pylorinin neden olabileceği peptik ülser tedavisinde etkili olan histamin H2-reseptör antagonistleri şunları içerir:
- Simetidin
- Famotidin
- Nizatidin
- Ranitidin
Not: Unutmayın, hangi ilacı ne şekilde alacağınıza doktorunuz karar verecektir.
Helicobacter pylori’nin potansiyeli zararları nelerdir?
Tedavi edilmeyen helicobacter pylori bakterileri, ciddi ve hatta yaşamı tehdit edebilecek bir komplikasyon olan kanamalı ülserlere neden olabilir. Doktorunuzun size uygun gördüğü tedavi planını takip ederek ciddi komplikasyon ve zarar riskinizi en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz.
H. pylori bakterilerinin olası komplikasyonları şunları içerir:
- Mide zarının iltihaplanması (gastrit)
- Kanamaya neden olabilen delikli ülser
- Malign lenfoma (lenf kanseri)
- Mide kanseri
- Mide ülseri
Helicobacter pylori nasıl önlenir?
Uzmanlar helicobacter pylori bakterilerinin insandan insana nasıl bulaştığından tam olarak emin olmadığı için h. pylori’yi önlemek zordur. Bununla birlikte, genel sağlıklı alışkanlıklar bakterilerin bulaşmasını engelleyebilir ve olası bir enfeksiyonu önleyebilir.
H. pylori enfeksiyonu olan birini tanıyorsanız, temastan ve yemek kaplarını paylaşmaktan kaçınmanız gerekir. Ayrıca, yalnızca temiz ve bakterilere karşı güvenli olduğu bilinen su içmelisiniz. H. pylori enfeksiyonunu tamamen önleyemeyebilirsiniz; ancak bu önerilere uymak, enfekte olma olasılığını büyük ölçüde azaltacaktır.
Çocuklarda helicobacter pylori
Helicobacter pylori yetişkinlerde peptik ülser ve gastritin çok yaygın bir nedenidir ve bu hastalıklar bakteri bulaşmış bir çocukta da ortaya çıkabilir. Çocuğunuzda peptik ülser ve gastriti düşündüren herhangi bir semptom varsa, çocuğunuz doktor tarafından muayene edilmelidir.
Çocuğunuzda özellikle keskin ve ani karın ağrısı varsa, siyah dışkı yapıyorsa, dışkısında kan varsa ve kahve telvesine benzer kusuyorsa, vakit kaybetmeden muayene olması ve gerekirse uygun tedaviyi alması şarttır.
hocam bende endoskopi oldum. sadece plori çıktı üçlü antibiyotik verdi gelmene gerek yok dedi ne yapmalıyım. herhangi bir şikayetim yok raslantısal çıktı. ayrıca ailede kanser öylüsü vs hiçbirşey yok. ne yapmalıyım tşk ederim.
Doktorunuzun talimatlarına uymalı ve bir aksililk durumunda yine doktorunuza görünmelisiniz.