Metronidazol Nedir?
Metronidazol nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir? Hangi önlemler alınmalıdır? Nasıl saklanmalıdır? Bu ilacı kimler kullanmamalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Metronidazol: Tanım
Metronidazol, çok çeşitli enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bir antibiyotiğin etkin maddesidir. Metronidazol, belirli bakteri ve parazitlerin büyümesini durdurarak çalışır. Bu antibiyotik yalnızca belirli bakteri ve parazit enfeksiyonlarını tedavi eder. Viral enfeksiyonlarda, yani virüslerin neden olduğu hastalıklarda (soğuk algınlığı ve grip gibi) işe yaramaz. Metronidazol, helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu belirli bağırsak ve mide ülserlerini tedavi etmek için başka ilaçlarla birlikte de kullanılabilir.
Metronidazol: Kullanım
Metronidazol etkin maddesini içeren ilaçları doktorunuzun önerdiği şekilde ağız yoluyla kullanmanız gerekir. Mide rahatsızlığını önlemek için bu ilacı yemekle veya bir bardak suyla birlikte alabilirsiniz. İlacınızın dozajı, tıbbi durumunuza ve tedaviye verdiğiniz cevaba göre belirlenir. Bu antibiyotikten maksimum fayda sağlamak için, doktorunuzun önerdiği şekilde düzenli be mümkünse her gün aynı saatlerde alabilirsiniz.
Bu ilacı aldıktan sonra şikayetleriniz birkaç gün sonra kaybolsa bile, doktorunuzun önerdiği miktar bitene kadar bu ilacı almaya devam etmeniz gerekir. Çünkü ilacın erken durdurulması, enfeksiyonun tekrar nüksetmesine neden olabilir.
Bu ilacı aldıktan sonra şikayetleriniz azalmazsa veya daha da kötüye giderse, vakit kaybetmeden doktorunuza görünmeniz gerekir.
Metronidazol: Yan etkiler
Metronidazol etkin maddesini içeren bir ilaç aldıktan sonra baş dönmesi, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, ishal, kabızlık veya ağzınızda metalik tat gibi yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bu yan etkilerden herhangi biri uzun sürer veya kötüleşirse, vakit kaybetmeden ilacı reçete eden doktoru bilgilendirmeniz gerekir. Bu ilaç idrarınızın renginin koyulaşmasına da neden olabilir, ancak bu etki zararsızdır ve ilaç kesildiğinde ortadan kalkar.
Doktorunuzun bu ilacı reçete etmesinin nedeni, muhtemelen yan etkiden daha fazla yarar görmenizle ilgilidir, bu detayı unutmamanız önemlidir. Zaten bu ilacı kullanan birçok kişinin ciddi yan etkileri yoktur.
Geçmeyen boğaz ağrısı, ateş, kolay morarma, kolay kanama, mide ağrısı, karın ağrısı, ağrılı idrara çıkma gibi ciddi yan etkileriniz varsa hemen doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Kararsızlık, nöbetler, ruh hali değişiklikleri (kafa karışıklığı gibi), konuşma güçlüğü, kollarda/bacaklarda uyuşma veya karıncalanma, göz ağrısı, ani görme değişiklikleri, şiddetli baş ağrısı gibi çok ciddi yan etkileriniz varsa hemen tıbbi almanız gerekir.
NOT:
Bunlar, olası yan etkilerin tamamı değildir. Yukarıda bahsi geçmeyen başka yan etkiler fark ederseniz, doktorunuza danışınız.
Metronidazol: Önlemler
Metronidazol almadan önce, herhangi bit antibiyotiğe alerjiniz varsa doktorunuza bildirmeniz gerekir. Çünkü bu ilaç, alerjik reaksiyonlara veya başka sorunlara neden olabilecek aktif olmayan bileşenler içerebilir.
Bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza tıbbi geçmişinizi vermeniz gerekir. Özellikle karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, belirli kan hastalıkları (demir eksikliği anemisi gibi), belirli nadir genetik bir bozukluk (Cockayne sendromu) gibi bir hastalığınız varsa doktorunuzun bilmesi gerekir.
Metronidazol başı dönmesi de yapabilir ve alkol ve diğer maddelerle tüketildiğinde baş dönmesinin şiddeti artırabilir. Bu ilacı aldıktan sonra kendinizi risk altına sokacak şeylerden kaçınmalı ve kendinizi iyi hissetmeyi beklemelisiniz. Özellikle herhangi bir madde kullanıyorsanız, bunu doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Metronidazol, canlı bakteri aşılarının (tifo aşısı gibi) iyi çalışmamasına neden olabilir. Bu nedenden dolayı, herhangi bir bağışıklama/aşı yaptırmadan önce aşı yapacak doktora bu ilacı kullandığınızı söylemeniz gerekir.
Ameliyat olacaksanız, ameliyat olmadan önce metronidazol da dahil olmak üzere kullandığınız tüm ürünleri (reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Hamilelik sırasında bu ilaç sadece açıkça ihtiyaç duyulduğunda, doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Hamileyseniz bu ilacın riskleri ve faydaları hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Metronidazol anne sütüne de geçer. Bu yüzden çocuğunuzu emzirmeden önce doktorunuza bu konuyu danışabilirsiniz. Bu ilaç size tek doz şeklinde reçete edildiyse, doktorunuz sizden kısa bir süre için emzirmeyi bırakmanızı isteyebilir.
Metronidazol: Etkileşimler
Bu ilaçla etkileşime girebilecek bazı ürünler şunlardır:
- Alkol içeren ürünler (öksürük ve soğuk algınlığı şurupları gibi)
- Propilen glikol içeren ürünler
- Lopinavir/ritonavir solüsyonu
- Lityum
Ayrıca, disulfiram alıyorsanız veya son 2 hafta içinde disulfiram aldıysanız metronidazol almamanız gerekir. Çünkü bu ilaç, bazı laboratuvar testlerini etkileyebilir ve muhtemelen yanlış test sonuçlarına neden olabilir. Laboratuvar personelinin ve tüm doktorlarınızın bu ilacı kullandığınızı bildiğinden emin olmanız gerekir.
NOT:
İlaç etkileşimleri, ilaçlarınızın çalışma şeklini değiştirebilir veya ciddi yan etki riskinizi artırabilir. Yukarıda bahsedilen etkileşimler, olası tüm ilaç etkileşimlerini içermemektedir. Bu yüzden kullandığınız tüm ürünlerin (reçeteli/reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) bir listesini tutmanız ve gerekli durumlarda doktorunuzla paylaşmanız akıllıca olacaktır.
Metronidazol: Notlar
Belirli bir cinsel enfeksiyon (trichomanias gibi) için tedavi ediliyorsanız, yeniden enfeksiyondan kaçınmak için tüm cinsel partnerlerin de tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınmanız veya her zaman lateks veya poliüretan prezervatif kullanmanız gerekir.
Bu ilacın sadece şu anki durumunuz için reçete edildiğini unutmamalısınız. Doktorunuz söylemedikçe daha sonra başka bir enfeksiyon için kullanmayınız.
Bu ilacı daha uzun süredir alıyorsanız, ilacı alırken laboratuvar testleri (kan hücresi sayımı gibi) güvenle yapılabilir.
Metronidazol: Kaçırılan doz
Bir dozu kaçırırsanız, hatırladığınız anda onu alınız. Bir sonraki dozun zamanına çok yakınsa, kaçırılan dozu atlayın. Daha sonraki dozunuzu normal zamanında alınız. Kaçırdığınız dozu telafi etmek için sonraki seferde iki katı ilaç almayın.
Metronidazol: Depolamak
Bu ilacı banyo gibi nemli yerlerde saklamayın, ışıktan ve nemden uzakta oda sıcaklığında saklayın. Tüm ilaçları çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutun. İlaçları, aksi belirtilmedikçe tuvalete atmayın veya kanalizasyona dökmeyin. Süresi dolduğunda veya artık gerekmediğinde ilacı doktorunuza teslim edin.