Sürekli Mide Bulantısı Ama Kusamama Neden Olur?
Sürekli mide bulantısı ama kusamama sebepleri nelerdir? Ciddi bir durum mudur? Ne zaman ciddiye almak ve doktora muayene olmak gerekir? Geçmesi için ne yapabiliriz? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.
Sürekli mide bulantısı ama kusamama: Önemli bilgiler
Mide bulantınız olduğunda, kendinizi zayıf ve terli hissedebilir veya ağzınızda çok fazla tükürük olduğunu fark edebilirsiniz. Mide bulantısına genellikle kusma eşlik etse de bazı insanlar sürekli mide bulantısı ama kusamama şikâyetinden yakınırlar
Aslında çoğu sürekli zaman mide bulantısı ama kusamama konusunda endişelenmenize gerek yoktur, genellikle ciddi bir durumdan kaynaklanmazlar. Ancak bazen sürekli mide bulantısı ama kusamama daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.
Sürekli mide bulantısı hissetmenizin en yaygın iki nedeni mide gribi ve gıda zehirlenmesidir. Bu her ikisinde de mide bulantısı şikâyeti ortaktır, ancak bazı insanlar kusarak rahatlama sağlarken diğerleri kusamama şikayetinden dem vururlar.
Viral mide gribinden kaynaklanan bulantı genellikle 24 saat içinde düzelmeye başlar. Gıda zehirlenmesinden kaynaklanan mide bulantısı, kusma veya kusamama ise 12 ila 48 saat arasında sürebilir.
Sürekli mide bulantısı ama kusamama şikayetinizin nedeni ne olursa olsun, doktor kontrolü şarttır. Çünkü bazen bu gibi şikayetler hemen müdahale edilmesi gereken ciddi bir durumdan kaynaklanabilirler.
Sürekli mide bulantısı ama kusamama: Eşlik edebilecek semptomlar
Sürekli mide bulantısı ama kusamama şikayetiyle beraber aşağıdaki semptomları da yaşayabilirsiniz:
- Kusacakmış gibi hissedildiği halde kusamamak ve bazen de çok az kusmak
- Yemek yeme isteğinin azalması, iştahsızlık
- Aşırı terleme (hiperhidroz)
- Kontrolsüz bir şekilde gerçekleşen öğürme
- Karın ağrısı
- Göğsünüzde, üst karnınızda veya boğazınızın arkasında huzursuzluk hissi
Sürekli mide bulantısı ama kusamama: Potansiyel nedenler
Sürekli mide bulantısı ama kusamama başlı başına bir hastalık değildir, ancak sindirim sistemiyle ilgili aşağıdakiler dahil birçok bozukluğun belirtisi olabilir:
- Gastroözofageal reflü hastalığı (asit reflü olarak da bilinir)
- Peptik ülser hastalığı (ince bağırsağın üst kısmında yara)
- Midede yavaş boşalmaya veya sindirime neden olan sinirler veya kaslarla ilgili sorunlar
- Ülserle ilişkili olmayan üst mide rahatsızlığı (ülser olmayan dispepsi)
- Bağırsak tıkanıklığı olmamasına rağmen sinirlerin ve beyin sinyallerinin yiyeceklerin sindirim sisteminizden geçmesini engellemesi
- Beyninizin sindirim süreçlerini kontrol eden bölgesi ile ilgili sorunlar
- Migren tipi baş ağrısı
- Duruşunuzu değiştirdiğinizde kalp hızında anormal bir değişiklik
Vücudunuzun belirli bölgelerinde, tüm vücudunuzda kanser veya enfeksiyon gibi sorunlar ve bazı ilaçlar da sürekli mide bulantısına neden olabilir. Aşağıdaki vücut bölgelerindeki sorunlar sürekli mide bulantısı ama kusamama şikayetine neden olabilir.
- Karın ve kasık bölgenizdeki organlar
- İç kulağınızdaki denge merkezleri
- Beyin veya omurilik sıvısı
Sürekli mide bulantısı ama kusamama: Doktor kontrolü
Sürekli hissedilen mide bulantısı genellikle ciddi değildir ve kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuza muayene olmanız şarttır.
- Siyah veya katran gibi dışkı
- Dışkıdan kan gelmesi
- Kan kusmak
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Baş dönmesi
- Yüksek ateş
- Kıvrandıran karın ağrısı
- Dehidrasyon belirtileri
- Durmayacak kusma
Not: Kontrol için doktora gittiğinizde, nedenin tespit edilmesi için doktorunuz öncelikle şikayetlerinizi dinleyecektir. Daha sonra fiziksel bir muayene yapacak ve size bazı sorular soracaktır. Doktorunuz gerek görürse bazı testler yapacak ve sonrasında sizin için en uygun tedaviyi başlatacaktır.
Sürekli mide bulantısı ama kusamama: Tedavi
Sürekli mide bulantısı ama kusamama şikayetini tedavi etmek, büyük ölçüde altta yatan nedene bağlı olacaktır, bu nedenle doğru bir teşhis almak önemlidir. Bununla birlikte, neden anlaşıldıktan sonra, mide bulantısını kontrol altına almak için yapılabilecek birkaç şey vardır.
Mide bulantısının tedavisi genel olarak şunları içerir:
- Antihistaminikler veya antiemetikler gibi ilaçların alınması (doktor reçetesi üzerine)
- Doktor tavsiyesi üzerine hareket hastalığı ilaçları (Dramamine gibi)
- Yaşanılan ortamı düzenli olarak havalandırmak
- Nefes egzersizleri yapmak, derin nefes almak
- Mide bulantısına neden olma olasılığı daha düşük olan yiyecekler tüketmek
- Zencefil içeren besinler tüketmek
- Soğuk su, zencefilli gazoz veya bitki çayları denemek
- Küçük porsiyonlarla öğünleri artırmak
Sürekli mide bulantısı ama kusamama: Hamilelik belirtisi mi?
Evet, sürekli mide bulantısı ama kusamama ve bazen de kusmak hamilelik belirtisi olabilir. Erken gebeliğin diğer belirtileri arasında adet gecikmesi, meme değişiklikleri, yorgunluk ve sık idrara çıkma yer alır. Bu semptomların çoğuna stres veya hastalık gibi diğer faktörler de neden olabilir. Hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, bir jinekoloğa muayene olarak tüm şüphelerinizi giderebilirsiniz.
Sonuç olarak
Sürekli mide bulantısı ama kusamama şikayetine neyin sebep olduğunu tam olarak belirlemek zor olabilir. Çoğu durumda, ilgili semptomlar (ağrı, ateş veya kusma gibi) bir doktora mide bulantınıza neyin neden olabileceği konusunda daha fazla fikir verebilir ve tedavi buna göre belirlenebilir.
Ara ara gelip giden veya kronik olan mide bulantısı, bazı durumlarda doktorunuzdan randevu almak için ciddiye alınması gereken semptomlar olabilir. Mide bulantısı ile ilişkili yaygın durumlar çeşitli şekillerde tedavi edilebilir, ancak ev ilaçları da kısa vadede mide bulantısı ile başa çıkmaya yardımcı olabilir.
Kronik bulantıya şiddetli ağrı gibi ve dışkıdan kan gelmesi gibi semptomlar eşlik ediyorsa veya herhangi bir nedenden dolayı endişeleniyorsanız, kesinlikle doktorunuza muayene olmanız gerekir.