Mide Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Bu yazıda, mide ağrısının 4 olası nedenini ve mide ağrısı için hangi bölüme gitmeniz gerektiğini öğreneceksiniz.
Karın sorunları, doktoru ziyaret etmenin yaygın bir nedenidir. Hastalar “mide ağrısından” şikâyet ettiklerinde, bazen karın bölgesini saran ve aslında midenin kendisiyle doğrudan ilişkili olmayabilen ağrıyı da tarif ederler.
Doktorlar öncelikle, hastanın mide bölgesinde hissedilen bu ağrının nedenini belirlemeye çalışırlar. Doktorlar mide ağrısı olarak tarif edilen bu ağrının nedenini belirledikten sonra ise uygun tedaviyi başlatırlar.
Mide ağrısının potansiyel 4 nedeni
1. Huzursuz bağırsak sendromu
Huzursuz bağırsak sendromu veya diğer adıyla irritabl bağırsak sendromu ile ilişkili karın ağrısı, yemek yedikten sonra veya stresli olduğunuzda daha da kötüleşebilir. Huzursuz bağırsak sendromunuz varsa, ishal veya kabızlık ve şişkinlik yaşayabilirsiniz.
Bu durumun tedavisi zordur ve mide bölgesinde şiddetli karın ağrısına neden olabilir. Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri genellikle şiddetli veya yaşamı tehdit edici değildir, ancak rahatlama bulmak zaman alabilir. Bu yüzden tedavinin aksatılmaması önemlidir.
2. Kabızlık
Kabızlık durumunda neredeyse her zaman zor dışkılama, sert dışkı yapmak veya bağırsaklarınızı tamamen boşaltamadığınız hissi gibi başka belirtileriniz olur. Ayrıca kabızlık, kıvrandıran karın ağrısına da neden olabilir.
Ortalama olarak beş kişiden en az biri ara sıra kabızlıktan şikâyet eder. Kabızlık bir hastalık değil, birçok farklı nedeni olabilen bir semptomdur. Akut kabızlık genellikle düşük lifli beslenme, çok az egzersiz ve sıvı eksikliği gibi kötü yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanır.
3. Peptik ülser
Peptik ülser, midenizin astarında veya ince bağırsağınızın ilk kısmında oluşan bir yaradır. Ülser midenizdeyse buna mide ülseri denir. Ülser on iki parmak bağırsağındaysa, buna on iki parmak bağırsağı ülseri denir.
Peptik ülser oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. En yaygın ülser semptomu, karnınızda göğüs kemiğiniz ile göbek deliğiniz arasında donuk veya yanıcı bir ağrıdır. Bu ağrı yemek saatlerinde veya siz uyurken ortaya çıkabilir ve sizi geceleri uyandırabilir. Ağrı atakları başladığında ağrı birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir.
4. Pankreatit
Pankreas iltihabı olan pankreatitin neden olduğu mide ağrısı, karnın üst orta kısmında meydana gelen, bazen sırtınıza veya göğsünüze yayılabilen şiddetli ve keskin bir ağrıdır. Ayrıca mide bulantısı, kusma ve ateş gibi başka semptomlar da yaşayabilirsiniz.
Pankreatit, ani bir akut atak veya kronik bir durum olarak ortaya çıkabilir. Pankreatitin nedenleri arasında alkol bağımlılığı (alkolizm) ve safra kesesinde bulunan katı madde topakları (safra taşı) sayılabilir. Pankreatit, doktor kontrolü ve tıbbi tedavi gerektirir.
Mide ağrısı için hangi bölüme gidilir?
Mide ağrısı için en başta gitmeniz gereken doktor aile hekiminizdir, çünkü mide ağrısının birçok nedeni basittir. Aile hekiminiz sizi dinledikten ve muayene ettikten sonra ya gerekli tedaviyi başlatacak ya da daha detaylı tıbbi analiz ve tedavi için sizi iç hastalıkları (dahiliye) bölümüne gönderecektir.
Kaynak: