Sağ Kaburga Altında Bastırınca Ağrının 6 Önemli Nedeni
Sağ kaburga altında bastırınca ağrı hissedilmesi, özellikle sporcularda ve hareketli bir yaşam tarzı olanlarda yaygın olarak görülür ve geçici bir durumdur. Bu tür bir ağrı bazen ise trafik kazalarından sonra olabileceği gibi, göğse veya kaburgaya alınan darbelerden de kaynaklanabilir. Sağ kaburga bölgesinde bastırınca hissedilen ağrı bazen ise solunum sorunlarının ve hatta başka ciddi durumların işareti olabilir.
Sağ kaburga altında bastırınca ağrı olmasının bazı yaygın nedenleri şunlardır:
1- Kazalar ve yaralanmalar
Kaburga bölgesinde hissedilen ağrı genellikle trafik kazaları ve spor nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda kaburga bölgenizde şiddeti değişebilen ağrı, morarma ve gövdeyi hareket ettirmekte zorluk çekebilirsiniz.
Çoğu durumda bu gibi nedenlerden kaynaklanan kaburga ağrısı hafiftir ve kısa süre sonra kendiliğinden geçme eğilimindedir. Ancak, özellikle bir kırık veya çıkığın olduğu durumlarda tıbbi müdahale gerekecektir.
Yapılması gerekenler:
Bu gibi durumlarda kasların ve kemiklerin toparlanması için dinlenmeniz tavsiye edilir. Etkilenen bölgeye, özellikle bölgede mor lekeler belirirse, buz torbası da uygulayabilirsiniz. Ağrı çok şiddetliyse, nefes almayı zorlaştırıyorsa veya kırık şüphesi varsa, teşhis ve tedavi için doktorunuza görünmeniz gerekir.
2- Kostokondrit
Kostokondrit, kaburgada ağrınızın bilinen bir nedeni olmadığı durumlarda, hissettiğinizin ağrının gizli bir nedeni olabilir. Kostokondrit, üst kaburgaları göğüs kemiğine bağlayan kıkırdakların iltihaplanması sonucu oluşur.
Kaburga bölgesinde oluşan bu iltihap, sol veya sağ kaburga altında bastırınca ağrı hissedilmesinin yaygın bir nedenidir. Kostokondrit nefes alırken sırtta ağrı hissedilmesine neden olabilir ve hissedilen ağrı vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.
Yapılması gerekenler:
Çoğu durumda kostokondrit semptomları, dinlenme ve bölgeye sıcak kompres uygulanmasıyla birkaç gün içinde düzelir. Özellikle ağrınızın geçmediği bazı durumlarda doktorunuzun reçete edeceği ilaçlara da ihtiyacınız olabilir.
3- Plörezi
Plörezi, akciğerleri kaplayan ince bir doku tabakası olan plevrayı etkileyen inflamatuar bir durumdur. Plörezi durumunda, akciğer hava ile dolduğunda iltihaplı doku çevredeki organlara sürtündüğünden, özellikle nefes alırken ve bastırınca hissedilen ağrının daha yoğun olması yaygındır.
Yapılması gerekenler:
Plörezi tedavisi doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bu durumda doktorunuz, enjekte edilebilir antibiyotik tedavisine başlayabilir. Bazı durumlarda doktorunuz fizik tedavi almanızı da önerebilir.
4- Fibromiyalji
Fibromiyalji, vücudun farklı bölgelerini etkileyebilen, belirli bir nedeni olmayan ve her yaşta, özellikle 30 ile 60 yaş arasında ortaya çıkabilen kronik bir ağrı türüdür. Sağ kaburga altında bastırınca ağrı şikâyeti için bir neden bulunamadığında, hissedilen ağrı fibromiyaljiye bağlanabilir.
Yapılması gerekenler:
Fibromiyaljiyi tedavi etmenin net bir yolu yoktur, akupunktur ve fizyoterapi uygulamak veya omega 3 açısından daha zengin bir diyetle beslenmek gibi bazı teknikler, yaşam kalitenizi artırmaya yardımcı olabilir.
5- Pulmoner emboli
Pulmoner emboli, akciğerlerdeki atardamarların pıhtılarla tıkanması sonucu oluşur. Pulmoner emboliyle ilgili pıhtılar küçükse genellikle herhangi bir semptom ortaya çıkmaz. Ancak daha büyük pıhtılar nefes alırken batma göğüste hissine, nefes darlığına, kaygıya, mide bulantısına ve hatta düzensiz kalp atışlarına bile neden olabilir.
Yapılması gerekenler:
Pulmoner emboli şüphesi varsa yapmanız gereken ilk şey bir göğüs hastalıkları doktoruna gitmektir. Doktorunuz, akciğerdeki pıhtıyı çıkarmak ve kanın tekrar serbestçe akmasını sağlamak için gereken tedaviye başlayacaktır.
6- Akciğer kanseri
Nadir görülen bir neden olsa da sağ kaburga altında bastırınca ağrı olması akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Bu durumlarda, derin nefes aldığınızda ağrı daha şiddetlidir ve nefes alırken hırıltı, öksürürken kan gelmesi, sırt ağrısı ve belirgin bir neden olmaksızın kilo kaybı gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir.
Yapılması gerekenler:
Akciğer kanseri şüphesi durumunda doktor kontrolünü kesinlikle aksatmamanız gerekir. Teşhis doğrulanırsa, doktorunuz mümkün olan en kısa sürede sizin için en uygun tedaviye başlayacaktır.