Sürekli Osurmak (Gaz Çıkarmak) Neden Olur?
İster gürültülü ister sessiz, pis kokulu veya kokusuz olsun, herkes osurur. Doktorlar, ortalama bir insanın günde 5 ila 15 kez osurduğunu söylüyor. Osurma, bağırsaklarınızdaki bakterilerin aktivitesini yansıtan sindirimin normal bir parçasıdır. Fasulye veya çiğ sebzeler gibi sindirimi daha zor olan belirli yiyecekleri yediğinizde daha fazla osurduğunuzu da fark edebilirsiniz.
Sürekli osurmak
Her gün osurmak normal olsa da sürekli osurmak normal değildir. Yellenme olarak da adlandırılan aşırı gaz çıkarma veya osuruk, kendinizi rahatsız ve çekingen hissetmenize neden olabilir. Aynı zamanda bir sağlık sorununun habercisi de olabilir.
Çoğu durumda, sürekli osurmak problemi, diyet ve yaşam tarzınızdaki değişikliklerle kontrol edilebilir. Ancak bazı durumlarda tıbbi yardım almak da gerekebilir.
Sürekli osurmak neden olur?
Bir parça yiyeceği, ağız dolusu suyu ya da sadece kendi tükürüğünüzü yutarken, bir miktar hava da yutarsınız. Bu hava sindirim sisteminizde birikir ve yiyecekleri sindirirken daha fazla gaz oluşur. Vücudunuz bu gazdan ve havadan ya osurarak ya da geğirerek kurtulmaya çalışır.
Tüm bu süreç normaldir. Osuruğunuz gürültülü veya sessiz olabilir. Kokmuş olabilirler veya kokusuz olabilirler. Kokulu osuruklara genellikle şunlar neden olur:
- Yüksek lifli yiyecekler yemek
- Gıda intoleransına sahip olmak
- Antibiyotikler gibi bazı ilaçları almak
- Kabızlık sorunu yaşamak
- Sindirim sisteminizde bakteri oluşumu
Sürekli osurmanızın bazı nedenleri şunları içerir:
1- Sindirimi zor gıdalar
Bazı yiyecekleri vücudunuzun sindirmesi diğerlerinden daha zordur. Bu yiyecekler genellikle vücudun işlemesi zor olan yüksek miktarda lif veya belirli şeker türleri içerir. Bazı insanlar bazı yiyeceklerden diğerlerinden daha fazla etkilenebilir.
Genellikle aşırı gaza neden olan bazı yiyecekler şunları içerir:
- Fasulye
- Mercimek
- Lahana
- Brokoli
- Karnabahar
- Çin lahanası
- Brüksel lahanası
- Kepek
- Süt veya peynir gibi laktoz içeren süt ürünleri
- Bazı meyvelerde bulunan ve genellikle alkolsüz içecekler ve şekerlemelerde tatlandırıcı olarak kullanılan fruktoz
- Şekerlerde ve yapay tatlandırıcılarda bulunan bir şeker ikamesi olan sorbitol
- Soda ve bira gibi gazlı içecekler
- Buğday
2- Sindirim bozuklukları
Sürekli osurmak, aşağıdakiler gibi sindirim bozukluklarından kaynaklanabilir:
- Otoimmün pankreatit
- Çölyak hastalığı
- Crohn hastalığı
- Şeker hastalığı
- Damping sendromu
- Yeme bozuklukları
- Reflü hastalığı
- İltihaplı barsak hastalığı
- Huzursuz bağırsak sendromu
- Laktoz intoleransı
- Mide ülseri
- Ülseratif kolit
Bu sindirim bozuklukları, normal sindirime müdahale ederek sindirim sisteminize baskı uygular ve genellikle aşırı gaz çıkarmanıza neden olur.
3- Stres
Bazı insanlar stresli olduklarında aşırı osurmayı da içeren huzursuz bağırsak sendromu semptomları yaşarlar. Bazı insanlar ayrıca sigara içmek, sakız çiğnemek, tatlı yemek veya alkol almak gibi stresli olduklarında aşırı gaz çıkarmaya neden olan alışkanlıklar edinebilirler.
4- Kabızlık
Yiyecek atığı kalın bağırsağınızda ne kadar çok zaman harcarsa, fermente olması için o kadar fazla zaman gerekir. Bu genellikle çok sık ve kötü kokulu osurmaya yol açar.
5- Sindirim sisteminizdeki bakteri miktarı veya türündeki değişiklikler
Antibiyotikler veya bakteri bulaşmış yiyecekleri tüketmek, sindirim sisteminize zarar vererek aşırı osurmaya neden olabilir.
Sürekli osurmak nasıl önlenir?
Aşırı osurmanızın nedeni ne olursa olsun, onu kontrol altına almak için, aşağıdakiler gibi yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:
- Gaz birikmesine neden olduğunu bildiğiniz yiyeceklerden kaçının.
Bir yemek günlüğü tutmak ve hangi yiyeceklerin sizde en az ve en çok gaza neden olduğunu not etmek yararlı olabilir. Sizde en az miktarda gaza neden olan yiyecekleri tercih etmeye özen gösterin. - Gün boyunca daha sık ve daha küçük öğünler yemeyi deneyin.
Bu, sindirim sisteminizdeki stres miktarını azaltır ve yaşadığınız gaz miktarını azaltmaya yardımcı olur. - Daha yavaş yiyin ve için.
Hızlı yemek ve içmek yuttuğunuz hava miktarını artırır. Daha yavaş yemek ve içmek bunu azaltabilir ve aşırı gaz çıkışının önüne geçebilir. - Sindirim sisteminizde gaz birikmesini önlemek için düzenli olarak egzersiz yapın.
Sağlıklı yetişkinler günde en az 30 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmalıdır. - Daha az yağlı yiyecekler tüketin.
Yağlı yiyecekler sindirimi yavaşlatır ve sindirim sisteminizdeki yiyeceklerin fermente olması için daha fazla zaman vererek aşırı gaza neden olur. - Sigarayı ve sakız çiğnemeyi bırakın.
Bu, sindirim sisteminizde biriken fazla havayı yutmanıza neden olabilir. - Soda ve bira gibi gazlı içeceklerden kaçının.
Bu, sindirim sisteminizde gaz kabarcıklarının oluşmasına neden olabilir.
Sürekli osurmak için ne zaman doktora görünmeli?
Aşırı osurmanız aldığınız önlemlere rağmen geçmiyorsa, doktorunuzu görmelisiniz. Ayrıca, aşağıdaki semptomları da beraberinde yaşıyorsanız yine doktor kontrolü gerekmektedir:
- Geçmeyen karın ağrısı ve şişkinlik
- Tekrarlayan ishal veya kabızlık
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Bağırsak sisteminde bozulma
- Dışkında kan olması
- Yüksek ateş, kusma, titreme ve ağrı gibi enfeksiyon belirtileri