İç Hastalıkları

Göbek Deliği Ağrısı Neden Olur? 10 Önemli Neden ve Tedavisi

Göbek deliği ağrısı

Göbek deliği ağrısı yaşamanızın birçok farklı nedeni vardır. Genellikle aşırı gazdan ve buna bağlı şişkinlikten, parazit istilasından ve diğer bağırsak enfeksiyonları veya iltihaplanması (gastroenterit, apandisit, huzursuz bağırsak sendromu ve bağırsak tıkanıklığı gibi) gibi bağırsak değişikliklerinden kaynaklanır.

Göbek deliği ağrısı, pankreatit veya kolesistit ve hatta hamilelik değişiklikleri ile ortaya çıkabilen karnın diğer bölgelerinden yayılan ağrının bir sonucu da olabilir. Ağrının şiddeti değişebilir ve kramp şeklinde, keskin, kalıcı olabilir veya kusma, terleme veya solgunluk gibi diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir.

Göbek deliği ağrısı neden olur?

1- Göbek fıtığı

Göbek fıtığı, doğrudan göbek deliğinde hissedilen ağrıya neden olabilir. Bu fıtıklar, bağırsağın bir kısmının veya başka bir karın organının karın astarından dışarı çıkıp karın kasları ile cilt arasında biriktiği zaman meydana gelir. Fıtık durumunda ağrı genellikle fiziksel aktivite ile ortaya çıkar veya kötüleşir. Bazı durumlarda ise kalıcı olabilir ve dinlenirken bile hissedilebilir.

Yapılması gerekenler:

Fıtık tedavisi bir genel cerrahi doktoru tarafından yönlendirilmelidir. Fıtık tedavisi için, fıtığın kendi kendine düzelip düzelmediğini görmek için dikkatli bir şekilde beklemek gerekebilir. Bazen ise fıtığı onarmak için ameliyat olmanız gerekebilir.

2- Kabızlık

Kabızlık, göbek deliği çevresindeki karın ağrısının çok önemli bir nedenidir. Genellikle bu bölgeden geçen sinirleri uyaran gaz veya birikmiş dışkı nedeniyle bağırsakların şişmesi sonucu oluşur. Kabızlık, hamilelik sırasında da ortaya çıkabilir. Bundan dolayı hamilelikte göbek deliği ağrısı yaşıyorsanız, kabızlık yaşama ihtimalinizi göz önüne almanız gerekir.

Yapılması gerekenler:

Kabızlığı önlemek için sebzelerde ve tohumlarda bulunabilen lif açısından zengin bir beslenme düzeni benimsemeniz gerekir. Yiyeceklerin bağırsak akışını sürdürmek ve karın şişkinliğini azaltmak için günde en az 2 litre olmak üzere bol miktarda sıvı içtiğinizden de emin olmanız gerekir.

3- Hamilelik

Hamile kadınlar, hamileliğin herhangi bir döneminde göbek deliği çevresinde ağrı veya rahatsızlık yaşayabilirler. Bu ağrı normaldir, göbek büyümesi ve yuvarlak bağların gerilmesi ile ilişkilidir. Gerilen göbek, sinirlere baskı uygulayarak hamilelikte göbek deliği ağrısı yapabilir, göbek deliği etrafındaki karın duvarını zayıflatabilir ve hatta göbek fıtığına neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Hissettiğiniz ağrı hafif bir düzeyde ise, muhtemelen kendi kendine kaybolacağı için bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bazı durumlarda ise doktorunuz, bazı ilaçlar reçete edebilir. Ayrıca kızarıklık, şişlik, göbek deliği akıntısı ve şiddetli ağrı belirtilerine dikkat etmelisiniz, çünkü bunlar enfeksiyon belirtileridir.

4- Gastroenterit

Gastroenterit veya gıda zehirlenmesi nedeniyle oluşan ishal, göbek deliği çevresinde ağrıya neden olabilir. Bununla birlikte, bu tür ağrılar, bu durumlarla ilişkili iltihaplanma nedeniyle karnın herhangi bir yerinde hissedilebilir. Bu tür bir ağrıya mide bulantısı, kusma ve ateş de eşlik edebilir ve şikâyetler ortalama 3 ila 7 gün sürebilir.

Yapılması gerekenler:

Yağ oranı düşük, sindirimi kolay yiyeceklerle hafif öğünler tercih etmelisiniz. Su, çay ve taze meyve suları gibi bol miktarda sıvı içmek de önemlidir. Bazen ise doktorunuzun reçete edeceği analjezikler ve antispazmodik ilaçlara da ihtiyacınız olabilir.

5- Apandisit

Apandisit, kalın bağırsağa bağlı küçük bir organ olan apandisin iltihaplanmasıdır. Bu durumda ağrı, göbek deliği çevresinde sağ alt karına yayılan ve zaman geçtikçe daha şiddetli hale gelen ağrı olarak başlar. Bu iltihaba sıklıkla mide bulantısı, kusma, iştahsızlık ve ateş eşlik eder. Apandisit gaz sıkışması ve şişkinlik şikâyetine de neden olabilir.

Yapılması gerekenler:

Apandisit belirtileri fark ederseniz, değerlendirme ve teşhis için doktorunuza görünmeniz gerekir. Eğer apandisit teşhisi doğrulanırsa, doktorunuz antibiyotik ilaçlar reçete edebilir. Bazı durumlarda ise doktorunuzun apandisi ameliyatla çıkarması gerekebilir.

6- Kolesistit

Kolesistit, genellikle safra akışını engelleyen birikmiş safra taşlarından kaynaklanan safra kesesi iltihabıdır. Kolesistit, yemekten sonra karın ağrısı ve kusmaya neden olabilir. Kolesistitiniz varsa, özellikle yağlı yemeklerden sonra kıvrandıran karın ağrısı hissedebilirsiniz. Çoğu durumda, ağrı karın sağ üst kısmında hissedilir, ancak göbek deliği ağrısı olarak da hissedilebilir.

Yapılması gerekenler:

Semptomlarınızın kolesistit ile ilgili olduğundan şüpheleniyorsanız, değerlendirme ve test için doktorunuza görünmelisiniz. Kolesistit tedavisi, doktorunuz tarafından reçete edilen antibiyotik ve diğer ilaçları, diyet değişikliklerini ve safra kesesi çıkarma ameliyatını içerebilir.

7- Huzursuz bağırsak sendromu

Huzursuz (irritabl) bağırsak sendromu, dışkılama sorunlarına neden olan ve şiddetli karın ağrılarını tetikleyebilen bir bağırsak sorunudur. Bu durumda ağrı genellikle alt karın bölgesinde hissedilir, ancak ağrının yeri değişebilir ve karnın herhangi bir bölgesinde hissedilebilir. Bu durum genellikle şişkinlik, bağırsak gazı, kabızlık ve ishal ile ilişkilidir.

Yapılması gerekenler:

Huzursuz bağırsak sendromu tedavisi için doktorunuz, ağrıyı hafifletmek için analjezikler ve antispazmodikler ilaçlar reçete edebilir. Kabızlık dönemlerinde gazı, laksatifleri ve lifi azaltmak için kabızlık önleyici ilaçlara ve ishal dönemlerinde ishal önleyici ilaçlara ihtiyacınız olabilir.

8- Pankreatit

Pankreatit, bağırsaklardaki besinlerin parçalanmasından sorumlu ana organ olan pankreasın ciddi bir iltihabıdır. Sıklıkla karnın ortasında sırta yayılabilen şiddetli ağrıya neden olabilir. Bu durum ayrıca mide bulantısı, kusma ve ateşe neden olabilir. Pankreatit hızla çok ciddi hale gelebileceğinden, semptomlarınız varsa vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız.

Yapılması gerekenler:

Pankreatit belirtileriniz varsa, bu hastalığın varlığını doğrulamak için tıbbi bir değerlendirme şarttır. Pankreatit teşhisi doğrulanırsa, tedavi derhal başlatılmalıdır. Olası tedaviler arasında diyet kısıtlamaları, hidrasyon desteği, antibiyotikler, analjezik ilaçlar ve bazen de ameliyat vardır.

9- İltihaplı bağırsak hastalıkları

İltihaplı bağırsak hastalıkları, bağırsak astarının kronik iltihabıyla ilişkili iki hastalığı tanımlar; bu hastalıklar Crohn hastalığı ve ülseratif kolit hastalığıdır. İltihaplı bağırsak hastalığının bazı yaygın semptomları karın ağrısı, ishal ve bağırsak kanamasını içerir. Karında ortaya çıkan ağrı bazı durumlarda göbek deliği ağrısı olarak da hissedilebilir.

Yapılması gerekenler:

İltihaplı bağırsak hastalığının tedavisi için doktorunuz, ağrıyı hafifletmek, iltihabı ve ishali yatıştırmak için muhtemelen bazı ilaçlar reçete edecektir. Eğer bağırsağınız daha ciddi bir şekilde iltihap kaptıysa, bağırsakların hasarlı kısımlarını çıkarmak için cerrahi müdahale gerekebilir.

10- Bağırsak iskemisi

İnflamasyon veya doku ölümü nedeniyle bağırsaklara giden kan akışının azalması göbek deliği ağrısına neden olabilir. Hissedilen ağrı, dolaşım sorunlarının nedenine bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir. Bu durum bağırsak kan damarlarının daralması, damar spazmları, kan basıncındaki ani düşüşler, kalp yetmezliği, bağırsak kanseri veya ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Bağırsak iskemisi tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Bağırsak iskemisi tedavisi görürken genellikle beslenme düzeninizi de iyileştirmeniz gerekir. Tedavi için doktorunuz, pıhtıları çözmek ve kan akışını iyileştirmek için çeşitli ilaçlar reçete edebilir ve bazen ise ameliyat olmanız gerekebilir.

Göbek deliği ağrısının diğer nedenleri

Yukarıda belirtilen nedenlere ek olarak, göbek deliği ağrısına aşağıdakiler gibi daha az yaygın durumlar da neden olabilir:

  • Parazit istilası:
    Karın iltihabına ve şişmesine neden olarak göbek deliğinde veya karnın diğer bölgelerinde ağrıya neden olabilir.
  • Karın tümörleri:
    Bu durum, bölgedeki organları yerinden oynatarak veya sıkıştırarak ağrıya neden olabilir.
  • Gastrik ülserler:
    Mide iltihabına bağlı ülserler de karnın çeşitli bölgelerinde ağrıya neden olabilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonları:
    İdrar yolu enfeksiyonları genellikle alt karın ağrısına neden olsalar özellikle idrar yaparken göbek deliğinde de ağrı hissedilebilir.
  • Bağırsak tıkanıklığı:
    Çeşitli nedenlerden dolayı bağırsakların düğümlenmesi ve besinlerin bağırsak geçmesini zorlaştıran bir durumdur.
  • Divertikülit:
    Bu durum, bağırsak duvarının zayıflamasından oluşan küçük keseler olan divertiküllerin iltihaplanmasıdır.

Göbek deliği ağrısı için ne zaman doktora görünmeli?

Birkaç günden fazla süren ağrınız varsa doktorunuza görünmeniz akıllıca olacaktır. Ayrıca, aşağıdaki belirtiler için de doktorunuza muayene olmanız önerilir.

  • Şiddetli karın ağrıları
  • Yüksek ateş
  • Devam eden mide bulantısı veya kusma
  • İdrarınızda veya dışkınızda kan

YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Belly Button Pain: 10 Main Causes & What to Do

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu