İç Hastalıkları

Alt Karın Ağrısı Neden Olur? Karnın Alt Kısmında Ağrı Nedenleri

Karnın alt kısmında ağrı neden olur? Alt karın ağrısı ciddi bir durum mudur? Ne zaman doktora görünmek gerekir? Geçmesi için ne yapılmalıdır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını aşağıda bulabilirsiniz.

Alt karın ağrısı ciddi midir?

Karnın alt kısmında ağrı nedenleri, genellikle sindirim sistemiyle ilgili durumlardır. Ancak cilt, kan damarları, idrar yolu veya üreme organlarının koşullarıyla ilişkili de alt karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Alt karın ağrısı durumunda bölgeye dokunulduğunda hassasiyet olabilir veya ağrı şiddetli olabilir ve karın sertliği hissedebilirsiniz.

Karnın alt kısmında ağrı son derece rahatsız edici olabilir ve bununla birlikte şiddetli anksiyete (kaygı) ortaya çıkabilir. Karnın alt bölgesinde hissedilen bu ağrı bazen karnın sol alt tarafında ağrı olarak ortaya çıkarken, bazen de karnın sağ alt tarafında ağrı olarak ortaya çıkabilir. Alt karın ağrısı iltihaplanma, apandisit, bağırsak tıkanıklığı veya bağırsak delinmesi belirtisi olabilir.

Kadınlarda alt karın ağrısı, yumurtalığın bükülmesi (yumurtalık torsiyonu), yumurtalık kistinin yırtılması, dış gebelik veya pelvik inflamatuar hastalıktan kaynaklanabilir. Erkekler ise testis torsiyonu veya yaralanmasından dolayı şiddetli göbek altı ağrısı yaşayabilir.

Karnın alt tarafında ağrı; gaz, hazımsızlık, iltihaplanma, enfeksiyon ve kadınlarda adet kramplarından veya çikolata kistinden kaynaklı olabilir. Dalgalar halinde gelen şiddetli alt karın ağrısı böbrek taşlarından kaynaklanabilir. Fıtıklar ve zona travmaları da karnın alt kısmında ağrıya neden olabilir.

Ani başlayan, şiddetli, geçmeyen, tekrarlayan, kötüleşen ya da diğer ciddi semptomların eşlik ettiği alt karın ağrısı ciddiye alınması gereken durumlardır.

Dışkılama alışkanlığınızda bozukluk varsa, kanlı dışkınız varsa, kan kusuyorsanız, şiddetli ağrınız veya karın sertleşmesi varsa, yaralandıysanız, ani başlayan keskin ağrınız varsa, kanserseniz veya hamileyseniz doktora görünmeniz gerekir.

Alt karın ağrısı kalıcıysa veya sizi endişelendiriyorsa, özellikle iyileşmek yerine kötüleşiyorsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız. İdrar sorunları, yüksek ateş, iştah azalması veya açıklanamayan kilo kaybı da yine acil tıbbi müdahale gerektiren durumlardır.

Alt karın ağrısına eşlik edebilecek semptomlar nelerdir?

Alt karın ağrısına, altta yatan hastalığa, bozukluğa veya duruma bağlı olarak değişen diğer semptomlar eşlik edebilir. Semptomlar sıklıkla sindirim sistemi ile ilişkilidir, ancak diğer vücut sistemleriyle de ilgili olabilirler.

Sindirim sistemiyle ilgili semptomlar

Alt karın ağrısına, aşağıdakileri içeren sindirim sistemini etkileyen diğer semptomlar eşlik edebilir:

Diğer semptomlar

Alt karın ağrısına, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer vücut sistemleriyle ilgili semptomlar eşlik edebilir:

Ciddi semptomlar

Bazı durumlarda, karnın alt kısmında ağrı, acil olarak hemen değerlendirilmesi gereken ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

Sizde veya birlikte olduğunuz bir kişide aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi semptomlardan herhangi biri varsa, tıbbi yardım almalısınız:

Karnın alt kısmında ağrı nedenleri nelerdir?

Alt karın ağrısı genellikle sindirim sistemi koşullarıyla ilgilidir, ancak cilt, kan damarları, idrar yolu veya üreme organlarıyla ilişkili de karnın alt kısmında ağrı hissedebilirsiniz.

Sindirim sistemiyle ilgili nedenler

Sindirim sistemiyle ilgili karnın alt kısmında ağrı nedenleri aşağıdakileri içerir:

Alt karın ağrısının diğer nedenleri

Aşağıdaki gibi çeşitli vücut sistemleriyle ilgili koşullar da potansiyel olarak karnın alt kısmında ağrı nedenleri arasındadır:

  • Karın fıtığı (iç organların kayabileceği karın duvarının zayıf bölgesi)
  • Karın veya pelvik organ kanseri
  • Endometriozis (rahim zarına benzeyen dokuların vücudun diğer bölgelerinde büyümesi durumu)
  • Böbrek taşı
  • Adet krampları
  • Yumurtalık kistleri (yumurtalıkta sıvı, hava veya diğer maddeler içeren iyi huylu keseler)
  • Pelvik inflamatuar hastalık (bir kadının üreme organlarının enfeksiyonu)
  • Zona (vücutta ağrılı, kabarcıklı döküntü)
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Rahim miyomları (rahim kas dokusunun anormal büyümeleri)

Alt karın ağrısının ciddi nedenleri

Ciddiye alınması gereken bir durumu gösterebilecek karnın alt kısmında ağrı nedenleri aşağıdakileri içerir:

  • Karın apsesi
  • Bağırsak tıkanıklığı veya delinmesi
  • Kolonun bükülmesi
  • Ektopik gebelik (rahim dışında gelişen hayatı tehdit eden gebelik)
  • Bağırsak iskemisi (bağırsak dokusunun ölümüne yol açan bağırsaklara kan akışının kesilmesi)
  • Yumurtalık torsiyonu (yumurtalığın bükülmesi)
  • Peritonit (karnı çevreleyen astarın enfeksiyonu)
  • Karın yaralanması
  • Testis yaralanması
  • Testis torsiyonu

Alt karın ağrısı nedenleri nasıl teşhis edilir?

Hissettiğiniz karın ağrısı hazımsızlıktan kaynaklanıyorsa, zaman geçtikçe kötüleşiyorsa veya geçmiyorsa doktorunuza görünmelisiniz. Doktorunuz muhtemelen fiziksel muayene yapacak ve belirtilerinizi ayrıntılı olarak soracaktır.

Alt karın ağrısından şikâyet durumunda bazen doktorunuz jinekolojik veya rektal muayene yapabilir. Ayrıca karın ağrısının nedenlerini tam olarak belirleyebilmek için çeşitli testler de gerekli olabilir. Karın ağrısı nedenini teşhis etmek için testler, enfeksiyon veya kan kaybını kontrol edebilen tam kan sayımı gibi kan testlerini içerebilir.

Hamilelikle ilgili alt karın ağrısı nedenlerini ekarte etmek için hamilelik testi de yapılması gerekebilir. Göbek altı ağrısı için bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme testleri de gerekli olabilir. Hamileyseniz, açıklanamayan karın ağrısını değerlendirmek için tercih edilen görüntüleme yöntemi ise ultrasondur.

Karnın alt kısmında ağrı nasıl geçer?

Alt karın ağrısını tedavi etmek için öncelikle bu sorunun nedeni tespit edilmelidir. Çünkü tedavi, karnın alt tarafındaki ağrıyı neyin tetiklediğine bağlı olarak değişecektir. Ancak yine de, basit nedenlerden kaynaklanan alt karın ağrısı tedavisi için yapılabilecek şeyler vardır.

Gaz sıkışması veya hazımsızlıktan kaynaklanan hafif karın ağrısı için, eczacınıza danışarak ilaç alabilir, sizi rahatsız eden yiyeceklerden kaçınabilir, probiyotikler kullanabilir veya akupunktur gibi alternatif tedavileri tercih edebilirsiniz.

Karın ağrısına neden olan bakteriyel bir enfeksiyonunuz varsa, bu durumda muhtemelen doktorunuzun ilaç reçete etmesi gerekecektir. Şiddetli hazımsızlık yaşayanların da yine çeşitli reçeteli ilaçlara ihtiyacı olabilir. İdrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanan karın ağrısı ise genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir.

Ülseratif kolit veya irritabl bağırsak sendromu gibi bazı sindirim bozukluklarını iyileştirip yok edecek bir ilaç yoktur. Yine de bu gibi durumlarda uygulanan tedavi, semptomları ortadan kaldıracaktır. Sindirim bozukluklarının tedavisi, semptomları yönetmek için yaşam tarzı değişiklikleri ve reçeteli ilaçların bir kombinasyonunu içerir.

Alt karın ağrısının bazı nedenleri ameliyat gerektirebilir. Örneğin, şiddetli ülseratif koliti olan kişilerde, hastalığın komplikasyonlarını önlemek için ameliyat gerekebilir. Apandisit de neredeyse her zaman mümkün olan en kısa sürede ameliyat gerektiren acil bir durum olarak kabul edilir. Çünkü ameliyat olmadan, apandis patlayabilir ve ciddi bir enfeksiyonu tetikleyebilir.

Karın ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Karın ağrısı için öncelikli olarak gidilmesi gereken doktor aile hekimi olmalıdır. Çoğu karın ağrısının nedeni hafif olduğundan, aile hekiminiz ağrıyı başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Daha ciddi durumlar için ise aile hekiminiz sizi uygun gördüğü bir bölüme yönlendirecektir. Eğer direkt olarak uzman bir doktora gidilmek isteniyorsa, yetişkinler için dahiliye, çocuklar için çocuk hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekir.

Sonuç olarak

Alt karın ağrısı çoğu zaman endişe verici bir durumdan kaynaklanmasa da bazen ciddi nedenlerden kaynaklanabilir. Böyle bir karın ağrısı aniden başlayabilir, zamanla geçebilir veya geçmeyebilir.

Gaz, hazımsızlık, iltihaplı bağırsak hastalıkları veya apandisit, karnın alt kısmında ağrı nedenleri arasındadır. Adet krampları ve hamilelik gibi jinekolojik durumlar da göbek altı ağrısı nedeni olabilir. Alt karın ağrısının bir diğer nedeni ise, idrar yolu enfeksiyonudur.

Ağrınızın nedeni ne olursa olsun; zamanla geçmiyorsa, kötüleşiyorsa, sizi endişelendiriyorsa veya başka semptomlarınız varsa, vakit kaybetmeden doktora görünmeniz önerilir.

Alt karın ağrısıyla ilgili video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
Lower Abdominal Pain ExplainedWhat Is Lower Abdominal Pain?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu