Kadınlarda sırt ağrısının birçok olası nedeni vardır. Konu hakkında evde kendi kendinize yapabileceğiniz şeyleri ve ne zaman doktora görünmeniz gerektiği gibi detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
Kadınlarda sırt ağrısı birçok potansiyel nedenden dolayı meydana gelebilir. Bazıları kadınlara özgü koşullarla ilgilidir, bazıları ise cinsiyet farketmeksizin herkesin başına gelebilir.
Bu yazıda, kadınlarda sırt ağrısının olası nedenlerine, teşhis, tedavi ve ne zaman doktora görünmesi gerektiğiyle ilgili detaylar bulacaksınız.
Kadınlarda sırt veya bel ağrısının olası nedenleri aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır:
Adet öncesi sendromu, birçok kadının adet dönemlerinden önce yaşadığı bir durumdur. Birçok potansiyel semptomu vardır ve muhtemelen bunların hepsi yaşanmaz. Genel olarak, semptomlar şunları içerir.
Örneğin, fiziksel belirtiler şunlardır:
Duygusal ve davranışsal belirtiler ise şunlardır:
Adet öncesi sendromu genellikle adetinizden birkaç gün önce başlar ve adet döneminiz başladıktan bir veya iki gün sonra sona erer.
Adet öncesi dismorfik bozukluk, semptomların günlük yaşamı önemli ölçüde etkilediği daha ciddi bir adet öncesi sendromu formudur. Bu duruma sahip bazı kişiler semptomları olduğunda günlük işlerini yerine getirmekte bile zorlanabilirler. Ancak, adet öncesi sendromuna göre adet öncesi dismorfik bozukluk daha az görülür.
Adet öncesi dismorfik bozukluğun duygusal, davranışsal ve fiziksel semptomları da adet öncesi sendromuna benzer. Bununla birlikte, bazı semptomlar daha şiddetli olabilir. Belirtiler genellikle adetinizden önceki hafta başlar ve adet olduktan birkaç gün sonra sona erer.
Ailenizde depresyon ve diğer duygu durum bozuklukları geçmişi varsa veya ailenizde adet öncesi dismofik bozukluk geçmişi varsa, siz de kadınlarda sırt ağrısı oluşturan bu bozukluk açısından risk altındasınız demektir.
Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis, endometriyal doku olarak bilinen rahmin sınırlarını çizen dokunun rahmin dışında büyüdüğü bir durumdur. Endometriozis ile, bu doku genellikle yumurtalıklar, fallop tüpleri ve pelvisi kaplayan diğer dokularda büyür. Hatta idrar yolu ve bağırsak etrafında bile büyüyebilir.
Kadınlarda sırt ağrısı endometriozisin en yaygın semptomudur. Diğer semptomlar ise aşağıdakileri içerir:
Endometriozis ayrıca adet dönemleriniz haricinde kanamaya neden olabilir. Şişkinlik ve ishal gibi sindirim sorunları, özellikle adet döneminiz boyunca yaygın olabilir. Endometriozis hamile kalmanızı zorlaştırabilir.
Çok ağrılı adet kanaması dismenore olarak bilinir. Genellikle yönetilebilir olmasına rağmen, bazı insanlarda çok şiddetli olabilir. Aşağıdaki durumlarda dismenore riski daha yüksek olabilir:
Dismenore ağrısı genellikle alt karın, sırt, kalça ve bacaklarda hissedilir. Genellikle 1 ila 3 gün sürer. Ağrı ya donuk donuk ya da acı çekecek derecede bıçak gibi olabilir.
Kadınlarda sırt ağrısı hamilelik sırasında yaygındır. Ağırlık merkeziniz değiştikçe, kilo alırken ve hormonlarınız doğum için hazırlanırken bağlarınızı gevşetir.
Çoğu kadınlarda sırt ağrısı (sağ, sol veya her iki tarafta da olabilir) hamileliğin beşinci ve yedinci ayları arasında gerçekleşir, ancak çok daha erken de başlayabilir. Zaten bel sorunlarınız varsa hamilelik sırasında sırt ağrınız olma olasılığı daha yüksektir.
Acı çektiğiniz en yaygın yer belinizin hemen altında ve kuyruk kemiğinizin karşısındadır. Sırtınızın merkezinde, belinizin çevresinde de ağrı olabilir. Bu ağrı bacaklarınıza yayılabilir.
Hem kadınları hem de erkekleri etkileyebilecek sırt ağrısı nedenleri aşağıda maddeler halinde verilmiştir:
Bir kas veya bağ suşu, bel ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Bunun nedeni şunlar olabilir:
Kasları zorlayan hareket tipini yapmaya devam ederseniz, sonunda bu durum sırt spazmlarına neden olabilir. Dikkatli olmak lazım.
Siyatik, vücudunuzdaki en uzun sinir olan siyatik sinirin sıkışması veya yaralanmasından kaynaklanan bir semptomdur. Bu, alt omurganızdan, kalçalarınızdan ve bacaklarınızın arkasından geçen sinirdir.
Siyatik, yanma hissi gibi bir ağrıya veya belinizde bıçak gibi hissedilen bir ağrıya neden olur. Genellikle bir bacağa uzanır. Ağır vakalarda bacak uyuşması ve güçsüzlük de olabilir.
Omurganızın herhangi bir yerinde, kaymış bir disk olabilir. Alt sırt, kaymış diskler için daha yaygın alanlardan biridir. Omurganız karmaşık bir sinir ve kan damarları ağıdır. Kaymış bir disk etrafındaki sinirlere ve kaslara fazladan baskı uygulayabilir ve bu da kadınlarda ve erkeklerde, sağ veya sol tarafta sırt ağrısı yapabilir.
Kadınlarda sırt ağrısı sebebi de olabilen bel fıtığı belirtileri aşağıdakileri içerir:
Ağrı türleri her kişide farklı olabilir. Eğer böyle bir ağrı günlük hayatınızı etkiliyorsa, vakit kaybetmeden doktora görünmekte fayda vardır.
Yaşlandıkça, omurganızdaki diskler yıpranmaya başlayabilir. Dejenerasyon ayrıca yaralanmalar veya tekrarlayan hareketlerden de kaynaklanabilir. Çoğu insan 40 yaşından sonra disk dejenerasyonuna maruz kalır. Bu her zaman ağrıya neden olmaz, ancak bazı insanlarda ve kadınlarda şiddetli ağrıya neden olabilir.
Dejenerasyon en çok boynunuzda ve sırtınızda yaygındır. Ağrı, kalçalarınıza ve uyluklarınıza kadar uzanabilir ve gelip gidebilir.
Bazı durumlarda, sırt ağrınızın nedenini belirlemek için doktora gitmek önemlidir. Aşağıdakilerden herhangi birini yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünmelisiniz:
Bel ağrınızın nedenine bağlı olarak, doktorunuz ev ilaçlarının veya kişisel bakım önlemlerinin ötesinde tedavi sağlayabilir.
Sırt ağrınız adet döneminiz veya kas gerginliğinizle ilgili durumlardan kaynaklanıyorsa, bel ağrınızı hafifletmek için aşağıdaki ev yöntemlerini denemek isteyebilirsiniz:
Kadınlarda sırt ağrısı birçok farklı durum ve altta yatan faktörlerden dolayı olabilir. Eğer adet döneminize yakın ağrı başlıyorsa, muhtemelen bu döngünüzle alakalı bir durumdan kaynaklanıyordur.
Ağrınız, kas suşları, siyatik veya fıtıklaşmış bir disk gibi yaş veya cinsiyetten bağımsız olarak herkesi etkileyebilecek durumlardan da kaynaklanabilir.
Sırt ağrısı tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Birçok durumda, önce evde uygulanabilecek önlemleri deneyebilirsiniz. Ancak, sırt ağrınız düzelmezse veya kötüleşirse, teşhis ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız.
Kaynak ve ileri okuma:
Not: Konu hakkında ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz: