Ortopedi ve Travmatoloji

Sırtta Bıçak Saplanır Gibi Ağrı Neden Olur? 13 Önemli Neden

Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı

Sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında omurga sorunları, siyatik siniri veya böbrek taşı sorunları bulunur. Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı olmasının nedenini ayırt etmek için ağrının özelliğine ve etkilenen sırt bölgesine bakmak gerekir.

Sırt ağrısı çoğu zaman kas kaynaklıdır ve yorgunluk, ağırlık kaldırma veya yanlış duruş nedeniyle ortaya çıkar. Bu gibi basit nedenlerden kaynaklı sırt ağrısına genellikle sıcak su torbası ve germe egzersizleri iyi gelir.

Bununla birlikte, sırtta bıçak saplanır gibi ağrı aniden ortaya çıkarsa, çok şiddetliyse veya ateş ve hareket etmede zorluk gibi başka semptomlar da varsa, testlerin yapılması ve en uygun tedavinin belirlenebilmesi için doktora gitmeniz önerilir.

Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı neden olur?

1. Kas sorunları

Sağ veya sol tarafta sırt ağrınız olduğunda, bu genellikle örneğin bahçıvanlar veya diş hekimlerinde olduğu gibi profesyonel aktivitenin bir sonucu olarak veya fiziksel bir aktiviteden sonra meydana gelebilecek kas hasarının göstergesidir. Kasa bağlı rahatsızlıklar genellikle kas gerginliğinden kaynaklanır ve sanki sırtınızda bir ağırlık varmış gibi hissedersiniz.

Yapılması gerekenler:

Kas hasarına bağlı sırt ağrısını gidermek için ağrıyan bölgeye en az 3 ila 4 gün günde 2 kez 15 dakika boyunca ılık kompres uygulayabilir. Buna ek olarak, doktorunuza veya eczacınıza danışarak ağrı için ilaç alabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde yaralanma semptomlarının daha çabuk geçebilmesi için çok fazla efor sarf etmekten kaçınmak önemlidir.

2. Solunum hastalıkları

Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı olmasının yaygın nedenlerinden bazıları da solunum hastalıklarıyla ilgilidir. Solunum sürecinde karın ve sırttaki tüm kaslar harekete geçtiğinden, özellikle nefes alırken solunum yolu hastalıkları da sırt ağrısına neden olabilir. Solunum sorunlarınız varsa, nefes darlığı, nefes alırken sırt ağrısı, nefes alırken göğüs ağrısı veya nefes alırken hırıltı da yaşayabilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

Özellikle nefes darlığı, öksürük, balgam veya ateş gibi semptomlar olduğunda solunum yolu hastalığının tedavisi için bir göğüs hastalıkları uzmanına danışmanız önerilir. Bununla birlikte, doktor kontrolünden önce semptomları hafifletmek için ağrının hissedildiği bölgeye sıcak kompres uygulamak ağrınızı hafifletebilir.

3. Böbrek taşı

Böbrek taşları da sırtta bıçak saplanır gibi ağrıya neden olabilir. Böbrek taşının varlığına bağlı hissedilen ağrılar renal kolik olarak bilinir ve alt sırtta kişinin yürümesini veya hareket etmesini engelleyen çok güçlü bir ağrı olması ile karakterizedir. Böbrek taşına bağlı sırt ağrısı, sağ veya sol tarafta hissedilebilir.

Yapılması gerekenler:

Bu durumlarda, böbrek taşını ve boyutunu belirlemek için bazı testlerin yapılması gerekir. Testlerin yapılması ve uygun tedaviye başlanması için doktora gitmek önemlidir. Semptomları hafifletmek için antienflamatuar ilaçlara ek olarak bazı durumlarda cerrahi tedavi de gerekli olabilir.

4. Siyatik ağrısı

Siyatik ağrısı, omurganın sonunda veya kalçada bulunan siyatik sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkan ve bacaklara vuran alt sırttaki ağrı ile karakterizedir. Siyatik sinire bağlı ağrınız varsa, karıncalanma hissi veya nefes almada zorluk yaşayabilirsiniz. Siyatik sorunlarında sırtta bıçak saplanır gibi ağrı olması da yaygın bir semptomdur.

Yapılması gerekenler:

Siyatik sorunlarında yapılması tavsiye edilen şey, en iyi tedavinin belirlenebilmesi için bir ortopedi uzmanına danışmaktır. Ortopedist sizi muayene edecek, gerekirse bazı testler yapacak ve bu şekilde sizin için en uygun tedaviyi belirleyecektir.

5. Kalp krizi

Kalp krizine işaret edebilecek belirtilerinden biri, özellikle kişi aşırı kiloluysa ve yüksek tansiyonu veya kolesterolü varsa, mide bulantısına ek olarak, sırta yayılabilen ve eforla kötüleşen göğüs ağrısıdır. Kalp krizi genellikle sol kol ağrısı ve sol göğüs ağrısı da yapar, ancak bu ağrılar sağ tarafta da meydana gelebilir.

Yapılması gerekenler:

Kalp krizine işaret eden semptomların ortaya çıkması durumunda yapılacak en doğru şey acil servise gitmektir. Kalp krizinin ölüm gibi olası sonuçlarından kaçınmak için özel bir arabayla gitmek yerine, 112 acil servisi aramak ve ambulansı beklemek daha doğru olacaktır.

6. Bel fıtığı

Bel fıtığı, ayağa kalktığınızda veya uzun süre aynı pozisyonda kaldığınızda daha da kötüleşen, 45 yaş üstü kişilerde daha sık görülen orta sırt ağrısına neden olabilir. Bu ağrı aynı zamanda yan tarfa, kaburgalara veya aşağı doğru yayılarak kalçaları veya bacakları etkileyebilir. Bel fıtığına bağlı ağrı, sırtta bıçak saplanır gibi ağrı olarak da ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Bel fıtığınız varsa, sırtınıza sıcak sıcak su torbası koyabilir ve uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçınabilirsiniz. Ek olarak, özellikle geçmeyen sırt ağrısı durumunda bir ortopedi uzmanına muayene olmak da en doğru tedaviyi almanız için önemlidir. Ortopedist, gerekirse emar ve röntgen gibi görüntüleme teknikleri kullanarak size en uygun tedaviyi sunacaktır.

7. Kas kontraktürü

Kas kontraktürü, yorgunluk, aşırı fiziksel aktivite, anksiyete bozukluğu veya otururken yanlış duruş nedeniyle olabilir. Bu durum, örneğin sırtın üst kısmında ağrıya neden olabilir ve bazı durumlarda tortikolis (boyun eğriliği) de meydana gelebilir. Kas kontraktürü, sırtta bıçak saplanır gibi ağrı olmasının da potansiyel nedenidir.

Yapılması gerekenler:

Germe egzersizleri, kaslarınızı germek ve daha rahat hissetmek için harika bir yardımcıdır. Rahat bir pozisyona geçmek ve başınızı yavaşça bir yandan diğer yana çevirmek de üst kaslarınızı gevşetmeye yardımcı olabilir.

8. Zona hastalığı

Zona, vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkabilen, karıncalanma, yanma hissi, ağrı ve ciltte kırmızı noktalar çıkmasına neden olan bir hastalıktır. Zona, su çiçeği virüsünün neden olduğu bir enfeksiyon olduğu için sırtın ortasında ağrıya neden olabilir. Zona ağrısı şiddetli olabilir ve sırtınız bu durumdan etkilenmişse, sırtta bıçak saplanır gibi ağrı hissedilebilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

Zona tedavisinde, doktorunuzun reçete ettiği şekilde virüsün çoğalmasını ve ciltteki kabarcıkları azaltmak için asiklovir, fansiklovir veya valasiklovir etkin maddelerine sahip antiviral ilaçlar kullanılabilir.

9. Yanlış duruş

Uyurken, yürürken ve hatta çalışırken sergilenen yanlış duruş, bel veya üst sırtta şiddetli ağrıya neden olabilir. Yanlış duruş aynı zamanda örneğin skolyoz veya tortikolis gibi omurgada başka sorunların oluşması içinde tehlikeli bir risk faktörüdür.

Yapılması gerekenler:

Çalışırken, yürürken ve hatta uyurken dik durmak, vücut ağırlığınızı daha iyi dağıtır. Bu şekilde sırt ağrısını azaltan pozisyonları seçerek yaşam tarzı değişiklikleri yapmalısınız. Ayrıca, duruşu iyileştirmek için yoga veya fizyoterapist tarafından belirtilen egzersizler de yapabilirsiniz.

10. Artrit

Artrit, eklemlerde şekil bozukluğu, iltihaplanma, sertlik veya hareket etmede zorluk gibi semptomlara neden olan, omurganın çeşitli kısımlarını etkileyebilen bir iltihaplanma biçimidir. Artrit, nadir de olsa sırtta bıçak saplanır gibi ağrıya neden olarak günlük hayatınızı zorlaştırabilir.

Yapılması gerekenler:

Semptomları ve tanıyı doğrulamak ve laboratuvar ve görüntüleme testleri yapılması için bir romatoloğa danışılmalısınız. Böylece doktor, analjezik, antienflamatuar veya kortikoid ilaçlarla veya bazı durumlarda ameliyatla yapılabilecek en uygun tedaviyi size sunabilir.

11. Aort anevrizması

Aort anevrizması karın veya göğüste yer alan aort arterinin duvarlarının genişlemesidir. Aort anevrizması ilk başta genellikle belirti vermez, ancak büyüdüğünde yerine göre şiddetli ve sırtta bıçak saplanır gibi ağrı gibi bazı belirtilere neden olabilir. Hissedilen rahatsızlık, sırtın sağ tarafında ağrı olarak veya sağ göğüs ağrısı olarak ortaya çıkabilir.

Yapılması gerekenler:

Bir aort anevrizmasının tedavisi, ciddiyetine, konumuna ve diğer ilişkili hastalıkların varlığına göre değişir. Doktorunuz tarafından aortun değişiklik gösteren kısmının çıkarılması için ameliyat da önerilebilir. Gerekirse, kan damarını değiştirmek için bir tüpün yerleştirilmesi de tedavi seçenekleri arasındadır.

12. Ankilozan spondilit

Ankilozan spondilit, omurganın yaralanması nedeniyle sırt ağrısına neden olabilir. Bu da omurgayı hareket ettirmede zorluk ve ağrı gibi semptomlara yol açar. Ankilozan spondilit kaynaklı ağrı, hareket halindeyken daha da kötüleşebilir ve dinlenirken genellikle iyileşir.

Yapılması gerekenler:

Tedavi, esnekliği artırmak için gerekli olan fizyoterapi (fizik tedavi) almayı gerektirir. Fizyoterapiye ek olarak, ağrıyı gidermek ve eklem hareketliliğini iyileştirmek için doktor kontrolünde analjezikler, antienflamatuar ilaçlar veya kas gevşeticilerin de kullanılması gerekebilir.

13. Hamilelik

Hamilelikte, özellikle hamileliğin son aylarında bebekten dolayı vücuda fazladan ağırlık yüklenmesine bağlı olarak hafif veya orta şiddette sırt ağrısı yaşayabilirsiniz. Hamilelikte nadir olsa da bazen sırtta bıçak saplanması gibi ağrı da hissedebilirsiniz.

Yapılması gerekenler:

Hamilelik sırasında sırt ağrısını gidermek için masaj, germe egzersizleri ve bazı durumlarda fizik tedavi önerilir. Ancak herhangi bir tedavi almadan veya egzersiz yapmadan önce bir fizyoterapiste veya kadın doğum uzmanına danışmalısınız.

Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı için ne zaman doktora görünmeli?

Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı geçmiyorsa, aniden ortaya çıktıysa ve sırt ağrısına mide bulantısı veya nefes darlığı gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa doktorunuza görünmeniz önerilir.

Doktorunuz, nedeni belirlemek için testler isteyebilir ve daha sonra parasetamol gibi analjeziklerin, ibuprofen gibi antienflamatuar ilaçların kullanımını veya ameliyatı içerebilen en uygun tedaviye başlayabilir.

Muayene sırasında doktorunuza ağrınızın özelliklerini, ne zaman başladığını veya sadece belirli bir hareket yaptığınızda ağrıyorsa bunu bildirmeniz gerekir. Ayrıca ağrıyı hafifletmek için ne yaptığınızı söylemeniz de önemlidir.

Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olup olmadığınızı ve işinizin ne olduğunu da doktorunuza söylemeniz de faydalı olabilir. Bu bilgiler sayesinde doktorunuz teşhisi daha hızlı yapabilir ve sizin için en iyi tedaviye başlayabilir.

Sırtta bıçak saplanır gibi ağrı nasıl geçer?

Doktor randevusundan önce evde sırt ağrısını hafifletmek için yapabileceğiniz şeyler şunlardır:

  1. Dinlenme:
    Her gün yarım saat yerde veya sert bir şilte üzerinde yatarak ağrınızı hafifletebilirsiniz.
  2. Sıcak kompresler:
    Günde 15 dakika boyunca tam olarak ağrı bölgesine 3 damla biberiye esansiyel yağı ile sıcak bir kompres uygulamak ağrınızı hafifletebilir.
  3. Masaj yaptırın:
    Ilık badem yağıyla (ama çok fazla zorlamadan) masaj yaptırmak ağrınızı hafifletebilir.
  4. Pilates egzersizleri:
    Pilates egzersizleri ağrıyı dindirerek sırt ve karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur ve sırt ağrısını rahatlatır.
  5. İlaçlar:
    Doktorunuz tarafından sırt iltihabını ve buna bağlı ağrıyı tedavi etmek için reçete edilen ilaçlar ağrınızı kesebilir.

NOT:

Ek olarak, omurgayı korumak için günlük yaşamda iyi bir duruş benimsemek önemlidir. Duruşunuzu iyileştirmek sırt ağrısı da dahil olmak üzere olası birçok sorunun önüne geçer. Ayrıca, ağrıyı azaltmak için doktorunuzun ilaçlar haricinde verdiği tavsiyelere de uymanız gerekir.

Bıçak saplanır gibi sırt ağrısı: Video


YASAL UYARI! Sitemizde bulunan yazılar tamamen ön bilgi amaçlıdır ve herhangi bir yönlendirme, tavsiye taşımamaktadır. Hiçbir ilacı, tedaviyi ya da sağlığınızla ilgili herhangi bir şeyi, doktorunuzdan habersiz uygulamamalısınız. Bu konuda tüm sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Kaynak
https://www.tuasaude.com/dor-nas-costas/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu