İç Kanama Belirtileri Nelerdir?
İç kanama nedir?
İç kanama, bir kan damarı hasar gördüğünde vücudun içinde meydana gelen kanamadır. Genellikle travmanın neden olduğu iç kanama, kanın bir kesik veya yaradan dışarı çıkmak yerine vücudun içinde birikmesine neden olur ve bu da teşhis edilmesini zorlaştırabilir. Bununla birlikte, iç kanama tedavi edilmezse ölümcül olabilir, bu yüzden şüphe durumunda tıbbi kontrol aksatılmamalıdır.
İç kanama neden olur?
Bir kişi neden iç kanama yaşayabilir? İç kanamanın en yaygın nedeni, bir araba kazası veya kötü bir düşüş sırasında yaşanabilecekler gibi vücuttaki travmadır. Travmatik bir kaza veya yaralanma, iç kan damarlarına aşırı güç uygulayarak yırtılmalarına ve kanamalarına neden olabilir. İç kanama göğüs, karın ve baş dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde olabilir.
Bununla birlikte, bazı hastalıklar ve koşullar kişiyi kanamaya karşı savunmasız bırakabileceğinden, birinin iç kanama yaşamasının tek nedeni travmatik bir yaralanma değildir.
İç kanamanın yaygın nedenleri şunlardır:
- Bir ameliyat veya prosedürden sonra kanama
- Gastrointestinal durumlar (gastroenterit, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu, kolit, gastrit veya mide ülseri gibi)
- Aort anevrizmaları ve diseksiyonları
- Beyinde inme veya kanama
- Emboliler (pulmoner emboli gibi)
- Kemik kırılmaları
- Antibiyotikler
- Antidepresanlar
- Diyabet veya kontrolsüz kan şekeri seviyeleri
- Kronik/aşırı alkol kullanımı
- Bazı kanserler
- Endometriozis
- Kan sulandırıcılar (aspirin gibi)
- Antienflamatuvar ilaçlar
- Kronik yüksek tansiyon
- Dış gebelik
İç kanama belirtileri nelerdir?
İç kanamanın başlıca tehlikelerinden biri, kanama gözle görülmediği için bir süre fark edilmeden kalabilmesidir. Bu, iç kanamayı gösterebilecek belirtilerin farkında olmanızı zor hale getirir. İç kanamanın en sık görülen semptomu şiddetli ağrı olmakla birlikte, iç kanamanın belirtileri kanamanın vücudun neresinde gerçekleştiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Beyin gerçekleşen iç kanama belirtileri şunları içerir:
- Şiddetli, ani baş ağrısı
- Kafa karışıklığı veya uyuşukluk
- Tekrarlanan kusma
- Görme veya konuşmadaki değişiklikler
- Vücudun bir tarafında zayıflık veya uyuşma
- El ve ayaklarda karıncalanma
- Yutma veya çiğneme zorluğu
- Görme veya işitmedeki değişiklikler
- Denge/koordinasyon kaybı
- Konsantrasyon zorluğu
- Bilinç kaybı
Göğüste veya karında meydana gelen iç kanama belirtileri şunları içerir:
- Karın ağrısı
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
- Göbeğinizin etrafında veya karnınızın yanlarında morarma
- Mide bulantısı
- Kusma
- İdrarda kan olması
- Siyah, katran gibi dışkı
- Kan öksürmek
Meydana geldiği bölgeye bağlı iç kanama belirtilerine ek olarak, iç kanamanın neden olduğu önemli kan kaybı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere genel belirtilere neden olabilir:
- Hızlı kalp atış hızı
- Ayaktayken baş dönmesi
- Düşük tansiyon
- Hızlı nefes alma
- Şiddetli halsizlik ve yorgunluk
- Solgunluk
- Cilt terlemesi
- Anksiyete, kafa karışıklığı veya uyku hali
Bu semptomlar genellikle şiddetli kan kaybını gösterir ve hatta vücudunuzun şoka girdiğinin bir işareti olabilir. Şok, vücudunuzdaki dokular yeterince kan ve oksijen alamadığında ortaya çıkan tıbbi bir acil durumdur. Bu semptomları yaşarsanız ve iç kanama geçiriyor olabileceğinize inanmak için nedenleriniz varsa, derhal tıbbi yardım almanız çok önemlidir.
İç kanama nasıl tedavi edilir?
İç kanamayı tedavi etmenin birincil amacı, kanamanın kaynağını bulmak ve durdurmaktır. Kanamanın küçük olduğu bazı durumlarda, kanama kendi kendini onarabileceğinden, tedavi basitçe dinlenme ve sıvı alımını içerebilir. Tipik olarak, kan damarı kendini onarırken kanamayı sınırlayan bir pıhtı gelişir ve çevredeki dokular zamanla fazla kanı emer.
Doktorlar ayrıca size pıhtılaşmayı teşvik eden ve kanamayı yavaşlatan ilaçlar vermeye karar verebilir. Bununla birlikte, ciddi vakalar, kan nakli ve hatta kanamayı bulmak ve durdurmak için ameliyat dahil olmak üzere ciddi tıbbi müdahale gerektirebilir.
Sizin veya sevdiğiniz birinin iç kanama geçirdiğinden şüpheleniyorsanız, durumun kendi kendine düzeleceğini düşünmemeniz önemlidir. İç kanamanın ciddi ve hatta hayatı tehdit edebilecek komplikasyonları olabilir, bu da semptomlar ortaya çıkar çıkmaz doktora başvurmayı kritik hale getirir.
İç kanama şüphesinde ne zaman doktora görünmeli?
İç kanama, organ hasarını önlemek için acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi, yaşamı tehdit edebilecek bir durumdur. Gerçek şu ki, test yapılmadan iç kanamanın şiddetli olup olmadığını bilmenin bir yolu yoktur, bu nedenle belirtilerinizin kendiliğinden düzeleceğini varsaymamalısınız.
Tüm bunlardan dolayı, iç kanamanız olabileceğini gösteren semptomlarınız varsa, acil tıbbi yardım almalısınız. Fiziksel bir travma (araba kazası gibi) yaşarsanız, doktorunuz iç kanamayı semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit edebileceğinden, doktor kontrolü aksatılmamalıdır.